Aubergine is de ster van de show in gerechten zoals moussaka, baba ganoush en ratatouille, maar wat weet jij nog over deze zuiderse groente? Ga samen met Messy Chef Jelle op bezoek bij tuinbouwbedrijf Stannuco in Wommelgem, waar de familie Van Nuffelen lekker lokale aubergines teelt.
Telers & boeren
- Asperges uit volle grond van de familie Tijskens-Bries
- De toffe peren van het Belgische Wolfcarius
- Fourchettebier van brouwmeester Jef Versele
- Lokale aubergines van de familie Van Nuffelen
- Rundvlees van Daniel
- Lekker, verse vis van de redercentrale
- Heerlijke gebakjes van de familie Gaelens
- Bio-melk van Thibault
- Verse salade van boeren Mirjam en Johan
- Antwerpse tomaten van boeren Hans & Karin
- Oostvlaams rundvlees van boer Raf
- De verse aardappelen van Hans en Ben
- Biomelk van Luc uit de Voerstreek
- Biomelk van Jakob en Antoon
- Op de thee bij Johan Jansen en Dionne
- Lokale Bieren
- Vlaams-Brabants witloof van boer Dirk
Ontdek de lekker Belgische aubergines geteeld door de familie Van Nuffelen
Recepten met aubergines van bij ons
Meer recepten met lokale aubergines
Wat is er zo uniek aan Belgische aubergines?
Jill Van Nuffelen: Wel, eerst en vooral telen we in België maximaal biologisch. In onze serres vliegen er hommels rond voor de bevruchting van de aubergineplanten. We gebruiken ook speciaal muggengaas, zodat er zo weinig mogelijk schadelijke insecten binnenkomen. Daarnaast zijn onze aubergines ook een mooi voorbeeld van de korte keten, die alleen maar voordelen heeft voor de consument en de planeet.
De beste aubergines, met passie geteeld
"Het is belangrijk dat je de aubergines met veel geduld, water en liefde voor het vak kweekt", vertelt Jill. "Maar doorslaggevend is dat je de vrucht op het juiste moment oogst. Ze moet stevig aanvoelen en die typerende ‘zandlopervorm’ hebben. Aan die mooie rondingen herken je een goeie aubergine, maar ook aan de kleur – ze moet eigenlijk bijna zwart zijn. Tot slot streven wij hier naar vruchten van 340 à 350 g. Da’s het perfecte gewicht."
Lokal aubergines: van de serre naar jouw supermarkt
1. Planten
De auberginezaadjes worden in december geplant bij een plantenkweker. Als ze 3 weken oud zijn worden de zaailingen naar de serre gebracht, waar ze in een substraatmat gezet worden. Elk plantje krijgt een druppelaar en wordt aangeknoopt.
2. Groeien
Nu kunnen de aubergineplanten groeien. Voldoende zonlicht, warmte en water zorgen voor gezonde planten met bloemetjes. En hommels of bijen doen de rest! Ze bevruchten de bloemen op de aubergineplanten, zodat er vruchten uit groeien.
3. Oogsten
Rond begin februari begint de oogst. Dat gebeurt in verschillende plukbeurten, want alleen de vruchten die groot, stevig en rijp zijn, worden geoogst. Elke rijpe aubergine wordt zorgvuldig afgeknipt met een schaar en in een bak gelegd.
4. Sorteren
Na het plukken worden de aubergines in de bakken gesorteerd op grootte en gewicht. Vruchten die overrijp zijn en groeischeuren of andere gebreken vertonen, worden apart gehouden. Die worden dan bijv. verwerkt in sauzen. #lesswaste
5. Vervoeren
De aubergines gaan de vrachtwagen op. Ze worden naar de veiling van BelOrta gebracht … of rechtstreeks naar jouw favoriete Delhaize, waar je ze in al hun glorie kunt vinden in de verse groenteafdeling.