Lokal aubergines: van de serre naar jouw supermarkt
1. Planten
De auberginezaadjes worden in december geplant bij een plantenkweker. Als ze 3 weken oud zijn worden de zaailingen naar de serre gebracht, waar ze in een substraatmat gezet worden. Elk plantje krijgt een druppelaar en wordt aangeknoopt.
2. Groeien
Nu kunnen de aubergineplanten groeien. Voldoende zonlicht, warmte en water zorgen voor gezonde planten met bloemetjes. En hommels of bijen doen de rest! Ze bevruchten de bloemen op de aubergineplanten, zodat er vruchten uit groeien.
3. Oogsten
Rond begin februari begint de oogst. Dat gebeurt in verschillende plukbeurten, want alleen de vruchten die groot, stevig en rijp zijn, worden geoogst. Elke rijpe aubergine wordt zorgvuldig afgeknipt met een schaar en in een bak gelegd.
4. Sorteren
Na het plukken worden de aubergines in de bakken gesorteerd op grootte en gewicht. Vruchten die overrijp zijn en groeischeuren of andere gebreken vertonen, worden apart gehouden. Die worden dan bijv. verwerkt in sauzen. #lesswaste
5. Vervoeren
De aubergines gaan de vrachtwagen op. Ze worden naar de veiling van BelOrta gebracht … of rechtstreeks naar jouw favoriete Delhaize, waar je ze in al hun glorie kunt vinden in de verse groenteafdeling.