Sinds 1992 runt Luc Hollands samen met zijn zoon hun familiebedrijf. De boerderij wordt omringd door 65 ha weiland en 7 ha akkers met biologische gewassen. Door de vele heuvels in de streek is gewassen telen moeilijk, maar het is wel dé perfecte plaats om koeien in de vrije natuur te laten grazen. En dat deed Luc’s grootvader hem al voor, met 15 koeien. Die werden allemaal met de hand gemolken. Bij de 100 koeien van Luc gebeurt dat automatisch, onder toeziend oog.
We werken bij Delhaize het liefst samen met gedreven vakmannen zoals Luc die steeds meer hun best doen om op een ecologische manier te werken. Zo kan gefocust worden op het welzijn van de dieren, de weiden, de gewassen en die van ons. Luc voert zijn koeien vooral met gras. Dat verschil proef je in de smaak van de melk. Maar daar stopt het niet bij. Luc is daarnaast dag in dag uit bezig met hoe het leven op de boerderij er morgen uit kan zien: “We moeten ons steeds meer voorbereiden op de toekomst. We planten hier dagelijks bomen om zo schaduw te voorzien, kiezen voor korte ketens en zoeken steeds weer naar de meest milieubewuste manier van werken. De wereld blijft veranderen. We moeten ons op een natuurlijke manier aanpassen.”
Delhaize slaat dagelijks de handen ineen met de coöperatie waar Luc voorzitter van is, Biomilk.be. Dat is een groep landbouwers die besloten zich te verenigen. Delhaize engageert zich door een groot deel van hun melkproductie aan te kopen. Dankzij die samenwerking krijgen zowel de kleine, als de grote biomelkveehouders een eerlijke vergoeding. De samenwerking verloopt daarnaast volledig transparant. “Bij Biomilk.be weten we altijd precies waar de lokale producten morgen naartoe gaan”, vertelt Luc. Zijn heerlijke melk kan je dus op zich kopen in de winkel, maar ook in verse yoghurt, room en brie!