Tot en met 20 november, geniet van een korting tot €15 met de promocode DEALS!Zie voorwaarden

BlogpaginaBeter etenLokaalAsperges uit volle grond van de familie Tijskens-Bries
#HalloGoebezigers
Better Eating

Asperges uit volle grond van de familie Tijskens-Bries

In het voorjaar kijken we niet alleen uit naar de start van het terrasjesweer, maar ook naar het nieuwe aspergeseizoen. En dan vooral naar de verfijnde, milde smaak van witte asperges uit volle grond. Die worden onder andere gekweekt op de boerderij van Hilde Tijskens en Sooi Bries in Grote-Brogel. In deze deelgemeente van het Limburgse Peer is de ondergrond zavelachtig, wat ideaal is voor lekkere asperges. Hoe stampten deze gepassioneerde telers hun bedrijf uit de (volle) grond en wat maakt van hun asperges zo’n smakelijk succes? We zochten het voor je uit!

The Messy Chef kookt: witte asperges in kokosroom

The Messy Chef Jelle Beeckman liet zich door onze lekkere Belhaize asperges inspireren om voor jou een tof recept te creëren. Het werd een oosters gerechtje met witte asperges uit volle grond, kokosroom, koriander, en rode chilipepers voor een extra spicy toets. Lokaal en exotisch in één!

Whoogy's kookt: witte asperges met ei en pikante hollandaisesaus

Foodie Hugo aka Whoogy's zet de witte asperges van bij ons in de kijker in deze Belgische klassieker met een twist: witte asperges met een nog lopend ei (njam!) en pikante hollandaisesaus. Een voorgerecht waarmee je sowieso scoort tijdens het aspergeseizoen.

Wat maakt de asperges die hier geteeld worden zo speciaal?

Hilde Tijskens: "Vooral de grond is hier prima geschikt voor asperges, maar we blijven ook geloven dat het aan ons ligt! Mijn man en ik zijn 38 jaar geleden begonnen met asperges in hydrocultuur omdat we zo ook in de winter asperges konden aanbieden. Maar na een tiental jaar zijn we alleen verder gegaan met asperges uit volle grond. Ondertussen gebruiken we grondverwarming om het aspergeseizoen te verlengen. Zo kunnen we rond half maart al beginnen oogsten tot aan het eind van het seizoen op 24 juni. De grond is natuurlijk ook belangrijk. In deze regio heb je voornamelijk arme zandgrond zonder stenen, zodat de wortels van de aspergeplanten diep en recht in de grond schieten.  Asperges die hier bij ons gekweekt worden, zijn per definitie zoeter en zachter van smaak. Maar even belangrijk voor de kwaliteit van de asperges is hoe je ze verzorgt, vanaf het planten tot het eindproduct. Dat vraagt heel wat aandacht, toewijding en geduld."

Enig idee hoeveel asperges jullie hier elk seizoen produceren?

Hilde Tijskens: "Elk jaar is natuurlijk anders, maar gemiddeld is dat 250 à 300 ton. Onze witte asperges gaan vooral naar de veiling en Delhaize, maar we doen ook aan thuisverkoop. Particulieren en horecazaken uit de regio kunnen in onze hoevewinkel langskomen voor witte én groene asperges. We verkopen ook aspergeroomsoep en ingrediënten die je nodig hebt om recepten met asperges klaar te maken. Zo heb je meteen alles in huis. Je vindt in onze eigen winkel ook asperges die we niet op de veiling kunnen verkopen: heel dunne asperges, exemplaren die verkeerd zijn afgesneden, asperges met bloemige kopjes ... Zo voorkomen we dat ze in het afval terechtkomen."

Asperges telen in 4 stappen

1. PLANTEN EN VERZORGEN

De aspergeplanten worden in opgehoopte zandheuvels geplant en zorgvuldig verzorgd. Zo blijven ze mooi groen, wat zorgt voor meer en betere asperges het jaar nadien. De planten worden voor de winter afgedekt met plastic zeilen om hen te beschermen en warm te houden.

2. OOGSTEN

Als de grond lichtjes begint te barsten en de aspergekoppen boven de grond komen piepen, kunnen ze geoogst worden. Dat heet in de volksmond ook wel ‘asperges steken’. Met een lang mes wordt voorzichtig een gaatje gestoken langs de asperge om de grond wat los te maken en de stengel van de wortelen te snijden.

3. VOORWASSEN

De asperges worden in bakken gelegd en gaan door de voorwas om het meeste zand eraf te spoelen. De stengels gaan dan in grote wasbakken de koeling in, waar ze een nachtje in het water blijven weken.

4. SORTEREN EN VERPAKKEN

Na een nacht in de frigo gaan de asperges over een sorteerinstallatie. Bij elke stap staat iemand om het proces in de gaten te houden: om de stengels te sorteren, oneffenheden weg te snijden, beschadigde asperges aan de kant te houden … Tot slot worden de asperges ingepakt in bundeltjes (per kaliber).

Ontdek meer lokale producten uit België