In het West-Vlaamse Lo-Reninge gaan we langs bij “het Ranke Riet”. Ofwel: het melkveebedrijf van vader en zoon Antoon en Jakob Devreese. Zij verzorgen hier 200 koeien die hen dan weer verwennen met heerlijke biomelk. Jakob is fier op zijn melk én stiel. “Als ik mijn koeien zie grazen of producten van hun melk in de winkel zie, glunder ik enorm.” Hoe bekomt de boerderij zo’n lekkere melk? 80% van het voer voor de koeien wordt zelf geproduceerd. Bij de koeien staat onder andere grasklaver en voederbiet op het menu, naast het graan dat vader en zoon produceren. “Het mooiste compliment krijg ik van mijn kinderen. Tegen melk uit een fles zeggen ze nee, ze willen telkens terug die van papa’s koeien."
Telers & boeren
- Asperges uit volle grond van de familie Tijskens-Bries
- De toffe peren van het Belgische Wolfcarius
- Fourchettebier van brouwmeester Jef Versele
- Lokale aubergines van de familie Van Nuffelen
- Rundvlees van Daniel
- Lekker, verse vis van de redercentrale
- Heerlijke gebakjes van de familie Gaelens
- Bio-melk van Thibault
- Verse salade van boeren Mirjam en Johan
- Antwerpse tomaten van boeren Hans & Karin
- Oostvlaams rundvlees van boer Raf
- De verse aardappelen van Hans en Ben
- Biomelk van Luc uit de Voerstreek
- Biomelk van Jakob en Antoon
- Op de thee bij Johan Jansen en Dionne
- Lokale Bieren
- Vlaams-Brabants witloof van boer Dirk
Verse West-Vlaamse biomelk van boeren Jakob en Antoon uit Lo-Reninge
Meer recepten met lokale biomelk
Belgische producten om van te smullen:
Ervaar het boerderijleven van boeren Jakob en Antoon in West-Vlaanderen.
In 1982 namen de ouders van Jakob het bedrijf over van de vorige boeren. Het doel voor de boerderij was vanaf het begin duidelijk: heerlijk verse biomelk produceren! Alleen was daar in die tijd geen afzetmarkt voor. Toen de biologische kaasmakerij Het Hinkelspel in 1994 aanklopte, opende dat een nieuwe deur voor de familie Devreese. Vader en zoon focussen dagelijks op het welzijn van de dieren. Hoe beter een dier het heeft, hoe beter het zich gedraagt én hoe meer het teruggeeft!
Jakob is fier op zijn melk én stiel. “Als ik mijn koeien zie grazen of producten van hun melk in de winkel zie, glunder ik enorm.” Hoe bekomt de boerderij zo’n lekkere melk? 80% van het voer voor de koeien wordt zelf geproduceerd. Bij de koeien staat onder andere grasklaver en voederbiet op het menu, naast het graan dat vader en zoon produceren. Resultaat van die goede zorgen? Kwaliteitsvolle melk en dat verschil proef je écht. “Het mooiste compliment krijg ik van mijn kinderen, die drinken ‘s ochtends en ‘s avonds altijd melk. Tegen melk uit een fles zeggen ze nee, ze willen telkens terug die van papa’s koeien.”
Dankzij de oprichting van de coöperatie Biomilk.be, waarbij Jakob in het bestuur zit, worden bio boeren ook op een juiste manier beloond voor hun harde werk. Delhaize engageert zich door een groot deel van onze melkproductie aan te kopen. Dankzij die samenwerking krijgen zowel de kleine als grote bio boeren een eerlijke vergoeding. De samenwerking verloopt daarnaast volledig transparant. “Als boer sta je aan het begin van de keten, helemaal onderaan dus. Het is belangrijk dat we ons groeperen zodat we kracht hebben om ons product aan een zo goed mogelijke prijs te verkopen.”