Zeg niet zomaar een peer tegen het fruit van Wolfcarius Quality Fruit (WTF). Dit 100% Belgische, meer zelfs West-Vlaamse, fruitteeltbedrijf kweekt ondertussen al 3 generaties lang peren en appelen op een zo duurzaam mogelijke manier. Christ Wolfcarius is naast bedrijfsleider vooral een fruitteler met een enorme passie voor zijn vak, respect voor de natuur én een hart voor onze samenleving. Jelle Beeckman, aka The Messy Chef, ontmoette Christ in zijn uitgestrekte boomgaard. Wat blijkt: alleen maar toffe peren van bij ons.
Telers & boeren
- Asperges uit volle grond van de familie Tijskens-Bries
- De toffe peren van het Belgische Wolfcarius
- Fourchettebier van brouwmeester Jef Versele
- Lokale aubergines van de familie Van Nuffelen
- Rundvlees van Daniel
- Lekker, verse vis van de redercentrale
- Heerlijke gebakjes van de familie Gaelens
- Bio-melk van Thibault
- Verse salade van boeren Mirjam en Johan
- Antwerpse tomaten van boeren Hans & Karin
- Oostvlaams rundvlees van boer Raf
- De verse aardappelen van Hans en Ben
- Biomelk van Luc uit de Voerstreek
- Biomelk van Jakob en Antoon
- Op de thee bij Johan Jansen en Dionne
- Lokale Bieren
- Vlaams-Brabants witloof van boer Dirk
De toffe peren van het Belgische Wolfcarius Quality Fruit (WTF)
Knolselderburger met conferenceperen
The Messy Chef was tijdens zijn bezoek meteen geïnspireerd en toverde een prachtig recept uit zijn hoed: een sesam knolserderburger met conferenceperen. Vervang vlees deze keer door knolselder, maak een perensalsa en werk af met mayonaise. Mmmh, om je vingers van af te likken. Ontdek het recept hieronder.
Meer recepten met peren
Hoe zijn jullie in de peren gerold én wat maakt jullie peren zo speciaal?
Christ Wolfcarius: “Mijn grootvader richtte het bedrijf op in begin van de jaren 1940. Toen teelde hij niet alleen fruit, maar kweekte hij ook kippen en varkens. Langzamerhand groeide bij hem de passie voor appelen en peren en is hij daarmee verder gegaan. Mijn vader nam doorheen de jaren WTF over en vandaag sta ik aan het roer.” “We telen voornamelijk conference- en doyennéperen, in mindere mate durondeauperen”, begint Christ Wolfcarius. “Wat onze peren zo speciaal maakt zijn onze gronden. De unieke smaak van onze peren zit in het mondgevoel: ze hebben een krokante structuur, die - wanneer de peer rijp is - overgaat naar een smeuïge structuur met een zoete, boterachtige smaak.”
Hoe zijn jullie dan precies bezig met duurzaamheid?
Christ Wolfcarius: “ Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. Zo geven wij onze appelen en peren een minimale hoeveelheid water voor een maximaal effect. Daarnaast werken we met een gesloten koudeketen. Ons fruit wordt geplukt en gesorteerd en gaat dan onmiddellijk terug de frigo in. Van daaruit gaat het meteen naar een gekoelde vrachtwagen van Delhaize. Zo houden de peren hun temperatuur tot in de supermarkt en is er minder energie nodig om ze gekoeld te houden. Tot slot zijn wij ook bezig met bodemleven en natuurlijke bemesting. Zo proberen we ons fruit meer en meer biodynamisch te telen.”