Alles voor de perfecte BBQ

Fruit op de BBQ

Het hoeft heus niet altijd vlees, vis of groenten te zijn. Ook fruit kan perfect op de BBQ. Als bijgerecht of als nagerecht. Het is makkelijk, origineel en lekker! Wat dacht je van gegrilde perziken, banaan met chocolade of een kleurrijke fruitbrochette? Haal inspiratie uit onze fruitige ideeën en sappige tips!

Fruit grillen: hoe begin je eraan?

Let erop dat je rooster goed gereinigd is, want anders zal de smaak van overgebleven braadvet de pret bederven.

Kies voor vers fruit dat zo goed als rijp is, zo behou je de beste textuur tijdens het grillen. Let wel: overrijp fruit brandt sneller aan!

De meeste fruitsoorten kan je best doormidden snijden en de pit ervan verwijderen. Grotere exemplaren snij je beter in schijfjes.

Snij het fruit vlak vóór je het op de BBQ legt, zo voorkom je dat het begint uit te drogen of dat het bruin wordt.

Voor een verrassende toets kan je het fruit ook in limoncello, porto of rum met rietsuiker marineren.

Wrijf je rooster in met boter. Olie is immers te sterk van smaak voor fruit.
De barbecue hoeft niet heet te zijn, voor houtskoolbarbecues is het voldoende dat de briketten of houtskool nog smeulen onder de as. en voor elektrische of gasbarbecues is het voldoende om op een laag vuurtje het fruit te grillen.

De populairste fruitsoorten voor de BBQ

Heel wat fruitsoorten zijn geschikt voor de BBQ. Van banaan tot ananas en van nectarine tot appel. Wij verzamelden voor jou de populairste.

Ananas

Ananas laat zich perfect op de BBQ grillen. Snij de ananas in schijfjes van ongeveer 2 cm en leg ze op de grill. Rooster ze goudbruin aan beide kanten. Versier met muntblaadjes en kokos.

Banaan

Wil je je gasten laten smullen? Snij een banaan met schil doormidden in de lengte. Vul ze met stukjes chocolade en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg de banaan een tiental minuten op de grill tot ze zacht aanvoelt. Werk eventueel af met een eetlepel amaretto of rum.

Aardbeien

Ook aardbeien kunnen in een papillot op de BBQ. Een scheutje rum en wat kaneel zorgen voor extra smaak. Serveer eventueel met slagroom.

Perziken

Perziken zijn geknipt voor de BBQ. Als dessert én als bijgerecht. Ze worden lekker sappig en krijgen een rokerige toets die goed bij de zoete smaak van het fruit past. Halveer de perziken en verwijder de pitten. Gril ze 5 minuten aan elke kant. Breng op smaak met versgemalen peper.

Nectarines

Zelfde principe als de perziken. Snij de nectarines doormidden en verwijder de pit. Gril ze een paar minuten aan beide kanten tot ze zacht worden. Serveer met wat verse munt.

Appels

Appels smaken nog beter als ze gegrild zijn. Snij ze in schijfjes en plaats ze op de BBQ. Ze worden zacht en krijgen een heerlijke zoete smaak.

Vijgen

Op zoek naar een origineel aperitiefhapje? Gegrilde vijgen gewikkeld in prosciutto zullen je gasten doen watertanden! Let er wel op dat de vijgen niet overrijp zijn, die zullen immers uit elkaar vallen door de hitte van de BBQ.

Watermeloen

Het lijkt misschien niet zo en toch is gegrilde watermeloen erg lekker. Het is een mooie basis voor tal van gerechten zoals salades en desserts. Uiteraard kan je de stukken ook meteen van de BBQ eten. Aan jou de keuze!

Meloen

Gegrilde meloen smaakt heerlijk bij BBQ-vlees. Snij de meloen in partjes en laat ze een uur marineren in tijm, limoensap en honing. Gril ze kort aan elke kant op de BBQ.

Tips voor fruit op de BBQ

We verklappen je nog een paar originele insider tips die ongetwijfeld van pas zullen komen.

Gooi je fruitschillen niet weg

Gooi je schillen zeker niet weg, maar hou ze bij en droog ze in de oven op 60 graden. Wist je dat een gedroogde ananasschil op de BBQ extra smaak geeft aan kip? Probeer het zelf maar uit!

Of laat de schil er gewoon aan

Laat de schil er gerust aan. Die zorgt er immers voor dat je fruit niet uit elkaar valt op de BBQ.

Voeg geen suiker toe aan gegrild fruit

De natuurlijke suikers van fruit maken het geheel al zoet genoeg waardoor je zeker geen extra suiker hoeft toe te voegen.

Gegrilde fruitbrochettes

Eten op een stokje smaakt altijd beter. Gegrilde fruitbrochettes zijn dan ook een leuk alternatief. Zeker voor de allerkleinsten. Bovendien kan je eindeloos varieren: ananas, perzik, mango ... Laat je creativiteit de vrije loop! Tip: zet verschillende potjes gevuld met schijfjes fruit op tafel zodat iedereen zijn fruitbrochette kan maken. Op de grill en smullen maar!