Barbecue: voor elk wat wilsBarbecue tips & tricks: heet van de grill

Barbecue tips & tricks: heet van de grill

BBQ’en met houtskool, elektriciteit of gas? Wat is het verschil tussen direct en indirect grillen? Hoe je BBQ-rooster schoonmaken? Hoe veilig BBQ’en? Hoe een BBQ-party plannen? Bij de start van het BBQ-seizoen steken dezelfde vragen vaak de kop op. Onze chefs zetten daarom de meest gestelde vragen op een rij - inclusief kort & krachtig antwoord, zodat je meteen verder kan. Hou je klaar & grillen maar!

BBQ’en met houtskool, gas of elektriciteit?

BBQ’en met houtskool, gas of elektriciteit?

Een houtskoolbarbecue is vaak het goedkoopste, maar niet altijd de grootste. Een barbecue op elektriciteit of gas is dan weer ideaal voor wie snel wil grillen. Ook belangrijk: wie graag ingrediënten rookt, kiest best voor een BBQ met een deksel. Meer weten over roken? Check onze BBQ-trends!

Wat is het verschil tussen (in)direct grillen?

Wat is het verschil tussen (in)direct grillen?

Direct grillen is rechtstreeks op het vuur, boven de houtskool of de branders van je gasbarbecue. Vlees schroeit snel dicht en groenten worden extra knapperig. Ideaal voor dunne ingrediënten ( < 5 cm) zoals hamburgers, worstjes, aardappelplakken, courgetterepen, …

 

Hoe maak ik mijn barbecuerooster schoon?

Hoe maak ik mijn barbecuerooster schoon?

Een lekkere barbecuemaaltijd begint en eindigt met een propere grill. Dat lijkt een hele klus, maar wij hebben handige tips. Voor je begint te grillen: smeer je rooster in met olijfolie. Zo blijft je eten veel minder aan het rooster plakken. Ook marinades zorgen voor een glijdend laagje tussen rooster en ingrediënt.

 

Help, mijn BBQ-rooster is verroest! Wat nu?

Help, mijn BBQ-rooster is verroest! Wat nu?

Dat hygiëne belangrijk is weet iedereen. Meer zelfs. Hygiëne is het belangrijkste. Of dat het nu in je keuken, je tuin, je barbecue of jezelf is. Keep it clean. Het internet staat vol met methodes om je grill te kuisen. Je oma of tante Kaat zal ook nog wel tips uit de mouw schudden.

 

Hoe veilig barbecueën op mijn terras of in mijn tuin?

Hoe veilig barbecueën op mijn terras of in mijn tuin?

Een BBQ met houtskool of gas in huis? Hou kinderen en huisdieren altijd op een veilige afstand. Zet je BBQ op een stevige, vlakke ondergrond. Verplaats nooit een brandende BBQ. Plaats een gasfles van een gasbarbecue nooit onder de BBQ, maar ernaast.

Ik plan een BBQ-party, maar hoe begin ik daaraan?

Ik plan een BBQ-party, maar hoe begin ik daaraan?

Wil je optimaal genieten van een onvergetelijke BBQ-party? Wel, dan is een grondige voorbereiding essentieel. Maak je BBQ-rooster schoon, kies een thema en stel je boodschappenlijstje op met alle basics en niet-zo-basics. Zet vervolgens de volgende to-do’s op je lijstje ...

Ik wil eens wat anders doen dan ‘n typische BBQ …

Ik wil eens wat anders doen dan ‘n typische BBQ …

Je kan voor de klassieke Belgische combo aardappel + vlees + salade gaan of je laten inspireren door je veggie vrienden en een BBQ met groenten of kaas uit je mouw schudden. Gebruik dan extra veel kruiden om de beste veggie gerechten ter wereld te maken. Ook leuk..

Welke BBQ-basics mag ik niet vergeten?

Welke BBQ-basics mag ik niet vergeten?

Geen BBQ zonder 400 gram vlees / vis / vleesvervangers per persoon én 100 gram bijgerechten per persoon. Ook niet vergeten: je olijfolie en je citroen om je rooster proper te houden. Maar het allerbelangrijkste? De sauzen!

Hoeveel BBQ vlees / vis / groenten per persoon?

Hoeveel BBQ vlees / vis / groenten per persoon?

Of je nu barbecuet met z’n tweetjes of met een grote bende: het is sowieso gezellig! Alleen: hoeveel eten voorzie je per persoon? Vlees / vis / groenten? Reken op 400 gram per persoon. Bijgerechten? Reken op 100 gram per persoon.

Wat is de gemiddelde gaartijd van BBQ-vlees?

Wat is de gemiddelde gaartijd van BBQ-vlees?

Een dun stuk vlees gaart al in 5 à 15 minuten als je direct grilt, maar een dik stuk vlees vraagt wat meer tijd en BBQ-kennis. We nemen de proef op de som met een côte a l’os - de favoriet van vele carnivoren! Okay, let’s go ...

Zwarte kippenbouten met een rauwe binnenkant?!

Zwarte kippenbouten met een rauwe binnenkant?!

Een veel voorkomend probleem. Er zijn 2 oplossingen voor. Gaar de kippenbouten op voorhand in de oven. Bv. 30 minuten aan 180°C of 60 minuten aan 140°C. Tip: hoe lager de temperatuur, hoe sappiger de kippenbouten.

Kan je een salade OP de barbecue grillen?

Kan je een salade OP de barbecue grillen?

Ja, hoor. Stevige slasoorten zoals Romeinse sla, kropsla en slaharten kan je even op je rooster leggen voor een mooi grilpatroon en een rokerige toets. We hebben een heel tof recept voor ceasarsalade, waarbij je eerst de sla grilt. Ook de je oud brood kan op je rooster,

Ik zoek een hip bijgerecht met aardappelen ...

Ik zoek een hip bijgerecht met aardappelen ...

Geen Belgische BBQ zonder gegrilde aardappelen in de schil of aardappelsalade met mayonaise en bieslook? Toch wel! Je kan die Belgische klassiekers ook eens in een Spaans jasje steken. Wat dacht je van deze overheerlijke patatas bravas op de grill?

Hoe maak ik mijn flexi & veggie-vrienden blij?

Hoe maak ik mijn flexi & veggie-vrienden blij?

Organiseer jij deze zomer voor zowel vlees- als veggie-liefhebbers een BBQ en wil jij ze allemaal laten smullen van jouw BBQ-kookkunsten? Wel, zet dan zeker deze hummus van witte bonen en deze chimichurri op je menu.

Een klein budget voor een grote BBQ. Kan dat?

Een klein budget voor een grote BBQ. Kan dat?

Ja, hoor! Zet zoveel mogelijk promo’s op je boodschappenlijstje. Wist je dat je ook recepten kan selecteren op budget? Onze chefs hebben zelfs al een betaalbaar BBQ-menu voor jou in elkaar gebokst! Start met een tropische mocktail,