Barbecue: voor elk wat wilsBBQ met kaas? Mais, oui!
BBQ met kaas? Mais, oui!

BBQ met kaas? Mais, oui!

Kaas op de barbecue? Ja, hoor! Lekker als tussengerecht, hoofdgerecht of nagerecht. Kies wel altijd voor een stevige kaas die niet wegsmelt (zoals halloumi en feta) of verpak je zachte kaas (zoals camembert en mozzarella) in een duurzaam bakje / zakje. Daag jezelf uit en doe er iets extra’s mee. Besprenkel met een beetje olijfolie, zodat hij niet aanbakt op de grill, en pimp met zomerse smaakmakers zoals groenten, fruit of verse kruiden. Goed om te weten: kaas is héél snel klaar dus blijf bij je barbecue. Al dan niet met een wijntje in de hand. Zie ook onze tips onderaan de pagina ;)

Welke kaas op de barbecue?

  • Halloumi

    Een stevige kaas, gemaakt van schapen-, geiten- en/of koemelk. Als je ‘m 5 à 10 minuten grilt wordt hij krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Snij de gegrilde halloumi in reepjes en serveer bij gegrilde groenten of een zomerse salade.

  • Mozzarella

    Deze zachte kaas is niet geschikt om te grillen, maar je kan er wel zuiderse BBQ-gerechten mee afwerken, zoals deze originele BBQ-pizza. Ook leuk: gegrilde insalata caprese met mozzarella, tomaat en basilicum in een papillot. 

  • Feta

    Net zoals mozzarella, kan je feta in een papillot perfect op de BBQ leggen. Maak een bootje van aluminiumpapier en doe hierin de fetakaas, een beetje olijfolie, kruiden, peper en zout. Leg 10 minuten op de BBQ en smullen maar!

  • Camembert

    Haal de camembert uit zijn houten doosje, verwijder de plastic folie en leg de kaas terug in het doosje. Plaats op de barbecue gedurende 15 minuten. Serveer met gegrild brood en gegrilde meloen. Doen!

  • Cheddar

    Gebruik deze smaakvolle kaas om je favoriete BBQ-gerechten af te werken. Denk niet alleen aan een klassieke hamburger, maar ook aan wereldse loaded nachos, taco’s en quesadillas. 

5 wine pairings voor je BBQ met kaas

  • Kruidig & werelds

    Gegrilde halloumi doet het goed bij een kruidige wereldse wijn uit Duitsland, Oostenrijk, Griekenland of Libanon. Denk bijvoorbeeld aan een muscat, een riesling of een lichtrode pinot noir.

  • Fris & fruitig

    Italiaanse mozzarella vraagt om een authentieke, frisse wijn en fruitige wijn uit hetzelfde land zoals de gekende pinot grigio of een minder gekende catarratto, grillo of pecorino.

  • Fris & lichtzuur

    Feta heeft een heel specifieke textuur en smaak en past  daarom het best bij specifieke lichtzure wijnen zoals een sancerre uit de Loire, een verdicchio uit Italië of een verdejo uit Spanje.

  • Vol & rond

    Bij camembert schenk je liefst een volle, ronde witte wijn zoals een chardonnay, een chenin blanc of een sauvignon blanc. Ook een optie: een soepele, fruitige rode.

  • Romig & droog

    Vaste, vettige, pittige cheddar en BBQ-gerechten met deze kaas vragen om een romige droge witte wijn met wat houtrijping zoals een chardonnay, grenache blanc, roussanne of viognier.