Zomerse drinks

Zomerse drinks

Les je dorst (en die van je tafelgenoten) deze zomer met gearomatiseerd water of limonade, homemade iced tea of iced coffee … of een andere kleurrijke mocktail. Hoe je voor kleur, geur en smaak zorgt? Gebruik seizoensverse vruchten en kruiden. Populaire combinaties zijn citrus - munt - komkommer, watermeloen - munt, sinaasappel - koriander, pompelmoes - rozemarijn, aardbei - basilicum, bosbes - lavendel, … Je kan deze ingrediënten verwerken in je water of in je ijsblokjes. Ook leuk: een zomerse cocktail, een licht biertje of een fruitig roseetje.

Welke zomerse drink verkies jij?

  • Iced tea ... of coffee?

    Ijsthee maak je in 1, 2, 3 met je favoriete thee of infusie. Breng op smaak met iets zoet (bv. honing) en iets zuur (bv. citroen). En die ijskoffie? Die maak je met je favoriete koffie, vééél ijsblokjes en (optioneel) ijskoude melk, amandeldrink of haverdrink.

  • Mocktail of cocktail?

    Bijna elke cocktail heeft een variant zonder alcohol. Tip: bekijk onze recepten voor cocktails maar eens. Vervang de alcohol door water, vers sap of thee en je bent mee! Psssjt: je kinderen, zwangere tante en nonkel Bob kunnen zo ook meegenieten ;)

  • Wijn

    We drinken in de zomer vaak witte wijnen en rosé, maar probeer ook eens een lichte rode wijn zoals een beaujolais, een gamay of een pinot noir. Of wat dacht je van een oranje wijn? Je mag al deze wijnen trouwens koel schenken!

  • Bier

    Lichte bieren met weinig tot geen alcohol doen het steeds beter. Geen wonder: er is nu ook meer variatie dan pakweg 5 jaar geleden. Denk niet alleen aan witbier, fruitbier en pils, maar ook aan een saison, een session ipa of een cider. Ontdek ze hier!

  • Water met een extra

    Gearomatiseerd water is al een tijdje hip & happening. The trick? Breng je (bruis)water op smaak met je favoriete groenten, fruit en kruiden zoals komkommer-munt-limoen. Nog inspiratie nodig? Onze chef bedacht 5 infused waters in een bokaaltje.

5 tips voor zomerse drinks

  • (No) brain freeze

    Voorzie voldoende ijsblokjes. Maak ze zelf of haal ze in de supermarkt. Ook leuk: pimp je ijsblokjes met fruit of kruiden, voor extra kleur en smaak. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Sunshine Seltzer met blauwe-bes-ijsblokjes?

  • Van kop tot teen

    Over gepimpte ijsblokjes gesproken: pimp ook het glas van je mocktail of cocktail met eetbare extra’s zoals vers fruit of diepvriesfruit, zoals bij deze feestelijke mocktail. Tip: werk af met een herbruikbaar rietje uit metaal of silicone of een duurzaam rietje uit karton.

  • 0% for the win

    De vraag naar non-alcoholische drinks (NA) blijft stijgen ... en gelukkig stijgt het aanbod mee. Denk niet alleen aan waters, limonades, sappen en siropen, maar ook aan alcoholvrije spirits op basis van kruiden en specerijen, zoals gember.

  • Sharing is caring

    Een andere trend is de punch: een grote glazen bokaal of kom, waarin je de leukste drinks serveert en waarvan iedereen bijgevolg kan meegenieten. Very American, indeed! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Punch 13 met citrus en paprika?!

  • Keep it cool

    Niet vergeten: koop je favoriete drink tijdig, zodat je ‘m ook tijdig koel kan leggen. Idealiter 24 uur op voorhand. Koelkast vol? Doe zoals in de films: vul een teil of kuip met koud water en ijsblokjes ... en laat je gasten zichzelf bedienen. Cheers!