Zomerse salades

Zomerse salades

We zetten op onze webpagina vegetarische barbecue al heel wat leuke (bij)gerechten met groenten op een rij, maar we schenken je graag nog een extra boost in de vorm van zomerse salades. Ga je voor een lichte salade op basis van rauwkost of heb je liever een stevige salade met aardappel, pasta of peulvruchten? Ook leuk: mix rauwe groenten met gegrilde groenten voor een afwisselende bite. Serveer met een evenwichtige dip met Nutri-Score A en je kan er weer even tegen ;) Of wat dacht je van een ijskoude soep of smoothie met groenten? Het proberen waard!

Welke “saladestarter” verkies jij?

  • Pasta

    Kies niet te snel voor farfalle of penne, maar ga ook eens voor andere hapklare, vrolijke pastasoorten zoals orechiette, trofie en rigatoni. Tip: kook je pasta “al dente” in gezouten water en spoel meteen erna met koud water, zodat hij niet plakt.

  • Rijst

    Laat witte rijst eens links liggen en kies voor rode rijst, bruine rijst of zwarte rijst. Deze rijstsoorten hebben een hogere voedingswaarde, een stevigere bite én een nootachtige nasmaak. Tip; wie niet kan kiezen gaat voor onze bio rijst trio ...

  • Granen

    Bulgur, couscous, quinoa, ... Het zijn allemaal (pseudo)graansoorten die perfect passen in je zomerse salade. Ze zijn zo klaar en hebben een heerlijke bite. Tip: we verkopen ook originele combinaties van bovenstaande.

  • Peulvruchten

    Kikkererwten, linzen, bonen en andere peulvruchten zijn niet alleen betaalbaar, maar ook gezond en veelzijdig. Gebruik zo, grill of pureer en maak er balletjes van. Koop in blik, bokaal of gedroogd (maar in dat laatste geval heb je wel wat meer tijd nodig).
     

  • Groenten

    Geen zomerse salade zonder rauwkost of gegrilde groenten. Toch? Kies bij voorkeur seizoensverse zomergroenten uit eigen land zoals kropsla, tomaat, komkommer, radijs, ... en neem ineens een bussel verse groene kruiden mee!

5 tips voor zomerse salades

  • Vlees, vis of veggie?

    Serveer jij je salade als bijgerecht, dan hoef je geen vlees of vis in je salade te verwerken. Toch een maaltijdsalade? Wees dan creatief met gerookte vlees- en vissoorten, vis uit blik, vleesvervangers, kaas en - waarom niet - fruit.

  • Beken kleur

    Maak je salade aantrekkelijk door niet alleen te spelen met smaak, maar ook met kleur. Rainbow wraps & bowls zijn nu heel populair. Misschien kan je dezelfde weg inslaan met je zomerse salade? Haal dan zeker wortel, paprika rode kool en rode biet in huis!

  • Dress(ing) to impress

    Maak een dressing op basis van plantaardige olie, een zuurtje (zoals azijn, citrus of yoghurt), peper, zout en andere smaakmakers. Geen idee waar te beginnen: neem een kijkje bij onze recepten of ga ineens voor een kant-en-klare dressing

  • Crunchy extra’s

    Werk je salade af met noten, zaden en pitten. Tip: kleur ze eerst even in een droge koekenpan, zodat alle aroma’s vrijkomen. Ook leuk: croutons op basis van oud brood. #lesswaste, #moretaste, win-win!

  • Kies je starter

    Groenten, pasta, rijst, granen of peulvruchten: aan jou de keuze wie er straks mee in de mix mag! Tip: pasta en rijst zijn iets minder licht dan groenten, granen en peulvruchten. Bijgevolg kan je die laatste 3 ook makkelijker combineren.