Barbecue met vis

Barbecue met vis

Een barbecue met vis of zeevruchten is lekker verfijnd. Zeker als je voor “the catch of the day” kiest, want hoe verser je vis, hoe beter het eindresultaat. De enige “catch”? Vis is een teer product, dus grill met voorzorg door extra tools te gebruiken zoals een klemrooster, een aluminium bakje of aluminiumfolie. Op die manier verdwijnt er zeker geen vis tussen de mazen van je rooster. Ook lekker: schaal- en schelpdieren op de BBQ! We hebben intussen al heel wat leuke BBQ-recepten verzameld met scampi, gamba’s, oesters en mosselen. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit trio gegrilde oesters? Laat ‘t smaken!

Welke vis op de BBQ?

  • Witte vis

    Kies voor dagverse, stevige witte vis zoals kabeljauw, zeebaars, roodbaars, koolvis, wijting, … Ook een hele forel of tong doet het goed op je grill! Leg die laatste wel tussen een klem, zodat ze niet uit elkaar vallen op je BBQ-rooster. 

  • Verse zalm

    De verse zalm van Delhaize komt uit Noorwegen of Schotland en is van uitzonderlijke kwaliteit. Kortom: de ideale vis om te grillen of - waarom niet? - zelf te roken. Tip: gebruik daarvoor rookchips of een rookplank.

  • Verse tonijn

    Een tonijnsteak is één van de populairste stukken vis op de grill, omdat het makkelijk en snel gaart. Tip: kies voor duurzame geelvintonijn. Heerlijk zo, met een Aziatische marinade of als deel van een zomerse salade.

  • Mosselen

    Wil je mosselen klaarmaken op de barbecue, dan lukt dat best in aluminiumfolie. Leg ze een kwartiertje op de BBQ en voeg er nadien wat kruiden toe. Heb je het liever wat exotischer? Besprenkel je mosselen dan met kokosmelk, gember en citroensap. 

  • Garnalen

    Ook scampi, gamba’s, langoustines en rivierkreeftjes doen het goed op je BBQ. Less is more: marineer in olijfolie, breng op smaak met look, peper en zout … en waan je in Zuid-Europa. Heerlijk met een salade en een roseetje ;).

5 tips voor je BBQ met vis

  • Vis marineren

    Geef meer smaak aan je barbecuevis met een marinade! In tegenstelling tot vlees, mag je vis niet te lang marineren. Een halfuur tot een uur is voldoende. Bij zure marinades begint vis immers te garen, wat zonde zou zijn. 

  • Vis op vel grillen

    Het vel houdt het vocht van de vis goed vast, waardoor de smaak nog beter tot uiting komt. De huid van gegrilde forel of makreel is heerlijk krokant. Zalm eet je beter zonder vel. Je kan heel makkelijk het vel verwijderen als de vis gaar is.

  • Vis op een stokje

    Visbrochettes op de barbecue? Rijg je stukjes vis dan aan platte of dubbele pennen. Voor ronde is vis niet stevig genoeg en dubbele draaien beter. Tip: kies voor herbruikbare of houten pennen (die je eerst weekt in water).

  • Vis in papillot

    Leg je vis in het midden van een stuk aluminiumfolie en leg er citroen, kruiden, peper en zout op. Wikkel de vis in de folie. Plaats de papillot in het midden van de barbecue en grill 5 minuten aan beide kanten.

  • Supersnel klaar

    Vis heeft geen lange gaartijd op de barbecue. Kort aanbakken langs beide kanten volstaat. Om er zeker van te zijn dat je vis perfect is gebakken, prik je met een spies in het dikste deel van de vis. Als de spies er makkelijk inglijdt, is de vis klaar.