#HalloGoebezigers
Gezonde granola van Belgische makelij: heerlijke recepten uit het atelier van GR'EAT granola
Al sinds 2015 verwent Amélie de Cartier van GR'EAT granola ons met haar zoete en hartige granola. Je herkent de granola's makkelijk aan hun kleurrijke papieren verpakkingen en speelse benamingen: Energy, Joy, Dream, Roma ... Amélie bereidt haar crunchy granola met kwaliteitsingrediënten en veel liefde in haar lichtrijke atelier in Haren. Wij gingen er langs en ontdekten hoe GR'EAT granola de beste granola zonder suiker maakt en in welke recepten je deze op-en-top Belgische granola zoal kunt gebruiken.
Onze favoriete recepten met granola van GR'EAT granola
The Messy Chef kookt: Indische auberginecurry met veenbessengranola
Net als Amélie van GR'EAT granola is Jelle Beeckman een grote fan van de hartige granola's uit het assortiment. The Messy Chef waagt zich aan een crunchy granolatopping met mosterd voor zijn veggie Indische curry. De Provence granola geeft een crispy bite aan de smeuïge curry met aubergine, en de zoete, gegrilde hazelnoten vormen het perfecte contrast op de pikante pepertjes in het gerecht.
S2020060500433640000
Whoogy's kookt: Banana bread met chocoladegranola
Granola met chocolade: da's sowieso een gouden combinatie. En dat weet ook Hugo alias Whoogy's, die zich door de Joy granola met chocolade en zeezout van GR'EAT granola liet inspireren om een lekker, eenvoudig recept te bedenken. Het resultaat? Een hemels lekker bananenbrood met chocoladegranola. Perfect als ontbijt of verrassend tussendoortje.
S2020060500433630000
Meer recepten met granola
Wat is granola eigenlijk?
Granola is een mix van geroosterde granen, zaden en noten die met suiker (of siroop) en olie aan elkaar hangen en met kruiden op smaak gebracht worden. In tegenstelling tot muesli is granola een topping: je strooit hem op zowat alles om er een krokante toets en extra smaak aan te geven. Naast granola met noten en zaden vind je ook granola's met chocolade, gedroogd fruit en een variatie aan gedroogde specerijen. Zo kun je met granola eigenlijk alle kanten uit en vindt iedereen wel iets naar z'n smaak.
Granola zonder suiker? Lekker én gezond!
De granola van GR'EAT granola bevat geen suiker, maar natuurlijke suikervervangers zoals ahornsiroop en agavesiroop. Die laatste bestaat voor 80% uit fructose, waardoor de siroop een lagere glycemische index heeft. En dat zorgt er dan weer voor dat de suikers minder snel opgenomen worden in je lichaam en je een stabielere bloedsuiker krijgt met minder schommelingen. Gezonde granola dus, die zowel in zoete als hartige varianten bestaat en dan ook breed inzetbaar is in de keuken.
Granola zonder suiker kopen? Langs hier!
Tips om nóg meer van je granola te genieten
De beste granola komt sowieso uit België, natuurlijk. Lokaal kopen is dus meteen al een eerste tip om nog meer van je granola te genieten. En ook deze weetjes helpen je om het onderste uit je kom granola te halen. ;-)
- Bewaar je granola in een glazen bokaal op een droge, donkere plek. De granola blijft goed tot (minstens) 1 maand na opening.
- Wordt je granola wat slapjes? Steek hem 5 minuten in de oven op 150°C. Zo kun je terug crunchy granola maken.
- Ga je zelf aan de slag om je eigen granola te bereiden? Zet je oven best op een relatief lage temperatuur, zodat de granolamix niet verbrandt. Vooral noten, pitten en zaden hebben snel te veel. Voeg ze eventueel iets later aan je mix toe.
- Granola kun je niet alleen gebruiken in zoete gerechten, zoals ontbijtjes en desserts, maar ook in hartige recepten. Doe bijvoorbeeld eens een flinke schep hartige granola (Roma van GR'EAT granola, bijvoorbeeld) op je bord met tomaat-mozzarella, je salade of je pasta.
Lekker lokaal: gezonde granola van GR'EAT granola uit Haren
Amélie groeide op in een gezin met vijf kinderen op de boerenbuiten. Als kind was ze al gebeten door ecologie en gezond koken. Na haar studies trok Amélie naar een permacultuurboerderij in Colombia, waar ze haar eerste granola maakte. De mensen rondom haar waren er zo enthousiast over dat ze, eenmaal terug in België, haar start-up lanceerde. En zo werd GR'EAT granola geboren.
Wat is het idee achter GR’EAT granola?
Amélie: “Met mijn granola wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren om meer evenwichtig en verantwoord te eten en te leven. Van kinds af aan ben ik overtuigd dat een gezonde en bewuste voeding een positieve invloed heeft op je gezondheid en onze planeet. Dat vertaalt zich ook in mijn granola's. Ik gebruik alleen ingrediënten van topkwaliteit: biologisch, glutenvrij en zo lokaal mogelijk. Belgische walnoten, Finse haver, Franse olie ... Ik gebruik alleen producten uit duurzame landbouw en van producenten die dezelfde waarden nastreven als ik. En dat uit zich in een ambachtelijk productieproces en recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook een interessante voedingswaarde hebben."
Van noten en zaden tot GR'EAT granola in 6 stappen
1. SIROOP BEREIDEN. Met olie (zonnebloem- en/of olijfolie), een zoetstof (agave- of ahornsiroop) en kruiden, naargelang het recept.
2 INGREDIËNTEN MENGEN. Granen, noten en zaden (zo goed als allemaal van Europese oorsprong) worden afgewogen en met de siroop gemengd.
3 EGAAL VERDELEN. De granola wordt op bakplaten gegoten en met de hand gelijkmatig verdeeld.
4 LANGZAAM ROOSTEREN. 20 tot 30 minuten in de oven (max. 180° C). Net genoeg om de granola
heerlijk krokant te maken. Mmm, wat ruikt dat lekker!
5 TOPPINGS TOEVOEGEN. Zoals gedroogd fruit, bijv.: kokossnippers, gedroogde bananen, veenbessen, amandelen ... die apart (en minder lang) worden geroosterd.
6 HERMETISCH VERPAKKEN. Om haar granola goed te bewaren, heeft Amélie geïnvesteerd in DE grootste machine in heel haar atelier: een flowpacker. En hop, een mooie kleurrijke doos in!