1
Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een ronde bakvorm van 22 cm diameter met bakpapier. Giet de yoghurt in een slakom. Was het potje, droog het en gebruik het om de bloem (2 potjes), het amandelpoeder (1 potje), de fijne kristalsuiker (2 potjes) en de olie (1 potje) af te meten. Doe alles één voor één in de slakom. Voeg het bittere amandelaroma (1 à 2 kl) toe, de eieren, het bakpoeder en het zout. Meng 2 min. met een elektrische klopper. Giet bijna heel het deeg in de bakvorm, bestrooi met 200 g blauwe bessen en overgiet voorzichtig met de rest van het deeg (alle blauwe bessen hoeven niet noodzakelijk bedekt te zijn). Schuif 45 min. in de oven (houd in het oog!). Laat lauw worden, ontvorm en laat afkoelen op een rooster.
2
Verwarm 100 g blauwe bessen met 2 el bloemsuiker en 1 el water in een kleine steelpan, tot ze openbarsten en hun sap afgeven. Giet door een puntzeef en laat afkoelen. Voeg, al kloppend, beetje bij beetje bloemsuiker toe aan de coulis en meng tot een nog net vloeibaar glazuur. (De hoeveelheid suiker hangt af van de hoeveelheid blauwebessensap. Gebruik genoeg suiker zodat het glazuur niet vloeibaar is). Verdeel het glazuur over de taart, werk af met de rest van de blauwe bessen en laat de taart opstijven voor je ze serveert.