1
Leg de poularde in een stoofpan, voeg de wortel in dikke schijfjes toe, de ui in plakjes, het kruidentuiltje, zout en de zwarte peperbollen. Overgiet volledig met warm water (minimum 2 l), breng aan de kook en laat gedurende 1 u zachtjes pruttelen met halfopen deksel.
2
Haal de poularde uit de stoofpan, filter de bouillon en laat hem 5 min. rusten. Leg een vel keukenpapier op de oppervlakte om de bouillon te ontvetten en herhaal indien nodig. Giet 1,5 l bouillon opnieuw in de stoofpan. Laat op een vrij hoog vuur met ⅔ inkoken (tot er dus nog 5 dl overblijft).
3
Snijd de helft van de ongeschilde butternut in stukken, doe ze in een steelpan, overgiet ze met water en breng aan de kook. Laat 15 min. pruttelen. Schil de rest van de butternut, snijd hem in kleine blokjes en bak ze op een zacht vuurtje goudbruin, in een braadpan met de olijfolie.
4
Verwijder het vel van de poularde en scheur het vlees met de vingers.
5
Bak het spek in stukken, samen met de salieblaadjes en de gesnipperde witte uien op een zacht vuurtje, in een antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof. Voeg het vlees van de poularde toe, zodra alles mooi goudbruin is, fruit 2 min. en breng verder op smaak.
6
Doe de gekookte butternutstukken in de ingekookte bouillon en mix fijn. Voeg de zure room toe en citroensap naar eigen smaak. Schep er de bereiding uit de braadpan bij (zonder de salieblaadjes) en breng verder op smaak.
7
Verdeel over 8 kommen en werk af met de butternutblokjes. Bestrooi met kleine salieblaadjes en/of tijm.
1
Leg de poularde in een stoofpan, voeg de wortel in dikke schijfjes toe, de ui in plakjes, het kruidentuiltje, zout en de zwarte peperbollen. Overgiet volledig met warm water (minimum 2 l), breng aan de kook en laat gedurende 1 u zachtjes pruttelen met halfopen deksel.
2
Haal de poularde uit de stoofpan, filter de bouillon en laat hem 5 min. rusten. Leg een vel keukenpapier op de oppervlakte om de bouillon te ontvetten en herhaal indien nodig. Giet 1,5 l bouillon opnieuw in de stoofpan. Laat op een vrij hoog vuur met ⅔ inkoken (tot er dus nog 5 dl overblijft).
3
Snijd de helft van de ongeschilde butternut in stukken, doe ze in een steelpan, overgiet ze met water en breng aan de kook. Laat 15 min. pruttelen. Schil de rest van de butternut, snijd hem in kleine blokjes en bak ze op een zacht vuurtje goudbruin, in een braadpan met de olijfolie.
4
Verwijder het vel van de poularde en scheur het vlees met de vingers.
5
Bak het spek in stukken, samen met de salieblaadjes en de gesnipperde witte uien op een zacht vuurtje, in een antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof. Voeg het vlees van de poularde toe, zodra alles mooi goudbruin is, fruit 2 min. en breng verder op smaak.
6
Doe de gekookte butternutstukken in de ingekookte bouillon en mix fijn. Voeg de zure room toe en citroensap naar eigen smaak. Schep er de bereiding uit de braadpan bij (zonder de salieblaadjes) en breng verder op smaak.
7
Verdeel over 8 kommen en werk af met de butternutblokjes. Bestrooi met kleine salieblaadjes en/of tijm.