1
Snijd de kop van de kreeften, haal heel het binnenste eruit en doe het in een stoofpan, met de olijfolie. Kruid met peper en zout.
2
Hak de ui en 1 preistok grof. Voeg ze in de stoofpan toe, met het teentje knoflook, 2 wortelen in dikke schijfjes, de kerstomaten, de steeltjes van de champignons, de tijm en het laurierblaadje.
3
Voeg ook het tomatenconcentraat toe, samen met de gehakte en ontpitte halve rode peper. Fruit op een hoog vuur tot alles mooi kleurt. Schakel de dampkap uit, besprenkel met cognac en flambeer.
4
Giet er de witte wijn bij, 5 dl water, breng aan de kook en laat 25 min. op een matig vuurtje koken. Snijd intussen de geschilde aardappelen in stukken en kook ze 15 à 20 min. in kokend gezouten water. Haal het vlees uit de kreeften en giet hun sap in de stoofpan met de saus.
5
Schil en snijd 8 fijne wortelen schuin in stukken. Snijd 1 preiwit in schijfjes en snijd de champignonhoedjes in 4. Kook alle groenten 5 min. in kokend gezouten water en laat ze in koud water schrikken.
6
Mix de hele inhoud van de stoofpan fijn, liefst in een blender. Giet de mix door een zeef met fijn rooster in een andere stoofpan en pers er zoveel mogelijk saus uit.
7
Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte aardappelen en groenten toe, samen met de stukken kreeft. Warm alles eventjes op en breng verder op smaak. Dresseer in diepe borden, werk af met kleine kreeftpootjes en kervel.
8
Tip: Kook de kreeften zelf in een grote kookpot court-bouillon (1 min/100 g). Gebruik dezelfde bouillon om de groenten te koken en voeg hem toe aan de saus (in plaats van 5 dl water).
1
Snijd de kop van de kreeften, haal heel het binnenste eruit en doe het in een stoofpan, met de olijfolie. Kruid met peper en zout.
2
Hak de ui en 1 preistok grof. Voeg ze in de stoofpan toe, met het teentje knoflook, 2 wortelen in dikke schijfjes, de kerstomaten, de steeltjes van de champignons, de tijm en het laurierblaadje.
3
Voeg ook het tomatenconcentraat toe, samen met de gehakte en ontpitte halve rode peper. Fruit op een hoog vuur tot alles mooi kleurt. Schakel de dampkap uit, besprenkel met cognac en flambeer.
4
Giet er de witte wijn bij, 5 dl water, breng aan de kook en laat 25 min. op een matig vuurtje koken. Snijd intussen de geschilde aardappelen in stukken en kook ze 15 à 20 min. in kokend gezouten water. Haal het vlees uit de kreeften en giet hun sap in de stoofpan met de saus.
5
Schil en snijd 8 fijne wortelen schuin in stukken. Snijd 1 preiwit in schijfjes en snijd de champignonhoedjes in 4. Kook alle groenten 5 min. in kokend gezouten water en laat ze in koud water schrikken.
6
Mix de hele inhoud van de stoofpan fijn, liefst in een blender. Giet de mix door een zeef met fijn rooster in een andere stoofpan en pers er zoveel mogelijk saus uit.
7
Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte aardappelen en groenten toe, samen met de stukken kreeft. Warm alles eventjes op en breng verder op smaak. Dresseer in diepe borden, werk af met kleine kreeftpootjes en kervel.
8
Tip: Kook de kreeften zelf in een grote kookpot court-bouillon (1 min/100 g). Gebruik dezelfde bouillon om de groenten te koken en voeg hem toe aan de saus (in plaats van 5 dl water).