Tot en met 20 november, geniet van een korting tot €15 met de promocode DEALS!Zie voorwaarden

Recept zoekresultatenLuxe waterzooi met kreeft
Delhaize logo
  • Luxe waterzooi met kreeft
    A

Luxe waterzooi met kreeft

door Jeroen De Pauw
Luxe waterzooi met kreeftA
Gemiddeld
> 60 min.
0/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
4 porties
  • 2 gekookte kreeften (± 700 g/stuk)
  • 1 bussel wortelen
  • 2 preistokken
  • 200 g kerstomaten tros
  • 250 g bruine champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 4 takjes tijm
  • 10 g kervel
  • 600 g aardappelen (vastkokend)
  • 1 dl room met 35% V.G.
  • 70 g dubbel tomatenconcentraat
  • 1 dl cognac
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • peper
  • zout
  • 2 gekookte kreeften (± 700 g/stuk)
  • 1 bussel wortelen
  • 2 preistokken
  • 200 g kerstomaten tros
  • 250 g bruine champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 4 takjes tijm
  • 10 g kervel
  • 600 g aardappelen (vastkokend)
  • 1 dl room met 35% V.G.
  • 70 g dubbel tomatenconcentraat
  • 1 dl cognac
  • 2,5 dl droge witte wijn

Begin met koken

: 60 min. voorbereiding en kooktijd
1
Snijd de kop van de kreeften, haal heel het binnenste eruit en doe het in een stoofpan, met de olijfolie. Kruid met peper en zout.
2
Hak de ui en 1 preistok grof. Voeg ze in de stoofpan toe, met het teentje knoflook, 2 wortelen in dikke schijfjes, de kerstomaten, de steeltjes van de champignons, de tijm en het laurierblaadje.
3
Voeg ook het tomatenconcentraat toe, samen met de gehakte en ontpitte halve rode peper. Fruit op een hoog vuur tot alles mooi kleurt. Schakel de dampkap uit, besprenkel met cognac en flambeer.
4
Giet er de witte wijn bij, 5 dl water, breng aan de kook en laat 25 min. op een matig vuurtje koken. Snijd intussen de geschilde aardappelen in stukken en kook ze 15 à 20 min. in kokend gezouten water. Haal het vlees uit de kreeften en giet hun sap in de stoofpan met de saus.
5
Schil en snijd 8 fijne wortelen schuin in stukken. Snijd 1 preiwit in schijfjes en snijd de champignonhoedjes in 4. Kook alle groenten 5 min. in kokend gezouten water en laat ze in koud water schrikken.
6
Mix de hele inhoud van de stoofpan fijn, liefst in een blender. Giet de mix door een zeef met fijn rooster in een andere stoofpan en pers er zoveel mogelijk saus uit.
7
Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte aardappelen en groenten toe, samen met de stukken kreeft. Warm alles eventjes op en breng verder op smaak. Dresseer in diepe borden, werk af met kleine kreeftpootjes en kervel.
8
Tip: Kook de kreeften zelf in een grote kookpot court-bouillon (1 min/100 g). Gebruik dezelfde bouillon om de groenten te koken en voeg hem toe aan de saus (in plaats van 5 dl water).
1
Snijd de kop van de kreeften, haal heel het binnenste eruit en doe het in een stoofpan, met de olijfolie. Kruid met peper en zout.
2
Hak de ui en 1 preistok grof. Voeg ze in de stoofpan toe, met het teentje knoflook, 2 wortelen in dikke schijfjes, de kerstomaten, de steeltjes van de champignons, de tijm en het laurierblaadje.
3
Voeg ook het tomatenconcentraat toe, samen met de gehakte en ontpitte halve rode peper. Fruit op een hoog vuur tot alles mooi kleurt. Schakel de dampkap uit, besprenkel met cognac en flambeer.
4
Giet er de witte wijn bij, 5 dl water, breng aan de kook en laat 25 min. op een matig vuurtje koken. Snijd intussen de geschilde aardappelen in stukken en kook ze 15 à 20 min. in kokend gezouten water. Haal het vlees uit de kreeften en giet hun sap in de stoofpan met de saus.
5
Schil en snijd 8 fijne wortelen schuin in stukken. Snijd 1 preiwit in schijfjes en snijd de champignonhoedjes in 4. Kook alle groenten 5 min. in kokend gezouten water en laat ze in koud water schrikken.
6
Mix de hele inhoud van de stoofpan fijn, liefst in een blender. Giet de mix door een zeef met fijn rooster in een andere stoofpan en pers er zoveel mogelijk saus uit.
7
Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte aardappelen en groenten toe, samen met de stukken kreeft. Warm alles eventjes op en breng verder op smaak. Dresseer in diepe borden, werk af met kleine kreeftpootjes en kervel.
8
Tip: Kook de kreeften zelf in een grote kookpot court-bouillon (1 min/100 g). Gebruik dezelfde bouillon om de groenten te koken en voeg hem toe aan de saus (in plaats van 5 dl water).
Nutritionele informatie
A
Per 100g: Energie: 72 kcal - Vetten: 2,6 g - Koolhydraten: 5,6 g - Vezels: 1,1 g - Eiwitten: 3,1 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 72 kcal - Vetten: 2,6 g - Koolhydraten: 5,6 g - Vezels: 1,1 g - Eiwitten: 3,1 g
Gluten vrij
Hoofdgerecht