Tot en met 20 november, geniet van een korting tot €15 met de promocode DEALS!Zie voorwaarden

Recept zoekresultatenKlassiek gegratineerd witloof
Delhaize logo
  • Klassiek gegratineerd witloof
    A

Klassiek gegratineerd witloof

door Loïc Van Impe
Klassiek gegratineerd witloofA
Makkelijk
30-60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
6 porties
  • 12 plakjes beenham
  • 12 stronkjes witloof
  • 250 g geraspte gruyère
  • 5 dl volle melk
  • 50 g bloem
  • 100 g boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 12 plakjes beenham
  • 12 stronkjes witloof
  • 250 g geraspte gruyère
  • 5 dl volle melk
  • 50 g bloem
  • 100 g boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Begin met koken

: 45 min. + 10 min. kooktijd
1
Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en bak ze goudbruin, in 2 braadpannen met elk 25 g boter. Voeg een bodempje water toe zodra ze rondom gekleurd zijn (± 1 cm), breng ze lichtjes op smaak, zet het deksel op de pan en laat 30 min. op een zacht vuurtje pruttelen. Draai het witloof af en toe.
2
Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan en bestuif ze met bloem. Meng 1 min. op een vrij hoog vuur, tot de boter lichtbruin wordt. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij. Laat 2 min. sudderen, voeg 1/3 van de geraspte gruyère toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.
3
Verwarm de ovengrill voor. Wikkel elk witloofstronkje in 1 sneetje ham en leg ze één voor één in een grote ovenschaal (ze mogen elkaar niet overlappen). Overgiet met saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak goudbruin onder de grill, in het midden van de oven (houd in het oog).
4
Dien heel warm op, met een lekkere homemade puree.
1
Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en bak ze goudbruin, in 2 braadpannen met elk 25 g boter. Voeg een bodempje water toe zodra ze rondom gekleurd zijn (± 1 cm), breng ze lichtjes op smaak, zet het deksel op de pan en laat 30 min. op een zacht vuurtje pruttelen. Draai het witloof af en toe.
2
Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan en bestuif ze met bloem. Meng 1 min. op een vrij hoog vuur, tot de boter lichtbruin wordt. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij. Laat 2 min. sudderen, voeg 1/3 van de geraspte gruyère toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.
3
Verwarm de ovengrill voor. Wikkel elk witloofstronkje in 1 sneetje ham en leg ze één voor één in een grote ovenschaal (ze mogen elkaar niet overlappen). Overgiet met saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak goudbruin onder de grill, in het midden van de oven (houd in het oog).
4
Dien heel warm op, met een lekkere homemade puree.
Nutritionele informatie
A
Per 100g: Energie: 93 kcal - Vetten: 6,4 g - Koolhydraten: 3,4 g - Vezels: 1,6 g - Eiwitten: 5,1 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 93 kcal - Vetten: 6,4 g - Koolhydraten: 3,4 g - Vezels: 1,6 g - Eiwitten: 5,1 g
Belgisch
Winter
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 6 personen

Toon:

Beenham | Ambachtelijk | Sneden
365 Beenham | Ambachtelijk | Sneden
150 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
2
29
Witloof | Hydrocultuur
Delhaize Witloof | Hydrocultuur
2 × 650 gr
3
49
Gruyère | Geraspt
Delhaize Gruyère | Geraspt
2 × 150 gr
4
99
Melk | Verse | Volle | Bio
Delhaize Melk | Verse | Volle | Bio
1 l
Bio
    2
    05
    Boter | Gezouten
    Paysan Breton Boter | Gezouten
    125 gr
    2
    39
    Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
    Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
    35 gr
    -10% voor 3
    4
    99

    Reeds in je keuken

    Tarwebloem
    Delhaize Tarwebloem
    1 kg
    • little-lione.external.82792960.svg
    0
    35
    Kruiden | Peper | Mix
    Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
    41 gr
    -10% voor 3
    4
    29
    Kruiden | Zout | Berg | Molen
    Santa Maria Kruiden | Zout | Berg | Molen
    140 gr
    -10% voor 3
    6
    35
    Totaal:
    €28,68