1
Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en bak ze goudbruin, in 2 braadpannen met elk 25 g boter. Voeg een bodempje water toe zodra ze rondom gekleurd zijn (± 1 cm), breng ze lichtjes op smaak, zet het deksel op de pan en laat 30 min. op een zacht vuurtje pruttelen. Draai het witloof af en toe.
2
Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan en bestuif ze met bloem. Meng 1 min. op een vrij hoog vuur, tot de boter lichtbruin wordt. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij. Laat 2 min. sudderen, voeg 1/3 van de geraspte gruyère toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.
3
Verwarm de ovengrill voor. Wikkel elk witloofstronkje in 1 sneetje ham en leg ze één voor één in een grote ovenschaal (ze mogen elkaar niet overlappen). Overgiet met saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak goudbruin onder de grill, in het midden van de oven (houd in het oog).
4
Dien heel warm op, met een lekkere homemade puree.
1
Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en bak ze goudbruin, in 2 braadpannen met elk 25 g boter. Voeg een bodempje water toe zodra ze rondom gekleurd zijn (± 1 cm), breng ze lichtjes op smaak, zet het deksel op de pan en laat 30 min. op een zacht vuurtje pruttelen. Draai het witloof af en toe.
2
Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan en bestuif ze met bloem. Meng 1 min. op een vrij hoog vuur, tot de boter lichtbruin wordt. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij. Laat 2 min. sudderen, voeg 1/3 van de geraspte gruyère toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.
3
Verwarm de ovengrill voor. Wikkel elk witloofstronkje in 1 sneetje ham en leg ze één voor één in een grote ovenschaal (ze mogen elkaar niet overlappen). Overgiet met saus, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en bak goudbruin onder de grill, in het midden van de oven (houd in het oog).
4
Dien heel warm op, met een lekkere homemade puree.