Tot en met 20 november, geniet van een korting tot €15 met de promocode DEALS!Zie voorwaarden

Recept zoekresultatenKalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelen
Delhaize logo
  • Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelen
    A

Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelen

door Sofie Dumont
Kalkoen met veenbessen en amandelen, witloof en zoete aardappelenA
Makkelijk
> 60 min.
4/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
12 porties
  • 600 g kippengehakt
  • 600 g rund- en varkensgehakt zonder kruiden
  • 400 g pancetta carbonara
  • 4 stengels groene selder
  • 100 g ongepelde amandelen
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 2 el express bindmiddel voor bruine sauzen
  • 1/2 fles cider
  • 2,5 dl gevogeltefond
  • 125 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 grote salieblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 10 takjes rozemarijn
  • 8 feuilles laurier
  • 1 afgestreken el afgestreken el venkelzaadjes
  • 1 kg zoete aardappelen (voor de garnituur)
  • 4 dl gevogeltefond (voor de garnituur)
  • 3 el olijfolie (voor de garnituur)
  • 30 g boter (voor de garnituur)
  • 4 takjes rozemarijn (voor de garnituur)
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 1 witte kool
  • 2 uien
  • 2 stoofperen
  • 6 mandarijnen
  • 3 stukken steranijs
  • peper
  • 24 gastronomische witloofstronkjes (voor de garnituur)
  • geraspte nootmuskaat (voor de garnituur)
  • selderzout (voor de garnituur)
  • peper (voor de garnituur)
  • 1 grote zoete ui
  • 600 g kippengehakt
  • 600 g rund- en varkensgehakt zonder kruiden
  • 400 g pancetta carbonara
  • 4 stengels groene selder
  • 100 g ongepelde amandelen
  • 100 g gedroogde veenbessen
  • 2 el express bindmiddel voor bruine sauzen
  • 1/2 fles cider
  • 2,5 dl gevogeltefond
  • 125 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 grote salieblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 10 takjes rozemarijn
  • 8 feuilles laurier

Begin met koken

: 1u +3u kooktijd
1
Haal de kalkoen 2 u op voorhand uit de koelkast.
2
Trek 12 mooie koolblaadjes los en kook ze 20 min. in kokend water, tot ze mals zijn. Dompel ze in koud water en droog ze.
3
Gril de venkelzaadjes lichtjes in een braadpan, zonder toevoeging van vetstof, en plet ze met de bolle kant van een lepel.
4
Verwarm de oven voor op 185°C. Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de fijngesnipperde salieblaadjes en zachte ui toe, samen met de amandelen, de veenbessen, de pancetta, de venkelzaadjes, peper en zout. Meng goed en verdeel in 12 porties, waarmee je kleine rollen vormt. leg ze in de koolblaadjes, bind ze vast en voeg ½ takje rozemarijn toe. Smeer ze met boter in en bak ze 20 min. in de oven. Houd apart.
5
Snijd de zoete aardappelen (gespoeld en ongeschild) in partjes. Verdeel ze over de met bakpapier bedekte ovenplaat, bestrijk ze met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met geriste rozemarijn. Bak ze 10 min. in de oven op 185°C. Houd ze apart.
6
Smeer een grote ovenschaal volledig in met 30 g boter. Verdeel er de in kleine stukken gesneden selder over, samen met de uien in kleine partjes, de steranijzen, de ongepelde en gehalveerde teentjes knoflook, de peren en 2 mandarijnen (beide ongeschild en in partjes gesneden), 4 takjes tijm, peper en zout. Beboter de kalkoen royaal en breng hem, aan de binnen- en aan de buitenkant, op smaak (met peper en zout) Voeg 4 takjes tijm en 2 laurierblaadjes tussen de poten toe. Bedek met aluminiumfolie, maar niet hermetisch. Bak 3 u op 180°C. Overgiet na het eerste uur de kalkoen regelmatig met kookvocht.
7
Schik de hele witloofstronkjes in een grote braadpan met de gesmolten boter. Voeg de gevogeltefond toe, bedek met een grote cirkel bakpapier en laat ± 20 min. sudderen, tot ze mals zijn. Verwijder het bakpapier en laat het sap volledig inkoken. Draai de witloofstronkjes intussen om, tot ze rondom goudbruin zijn. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
8
Haal de kalkoen uit de oven en laat de koolrolletjes en de zoete aardappelen gedurende 10 min. verder garen in de oven.
9
Houd intussen de kalkoen warm, bedekt met aluminiumfolie. Giet het vet weg en doe de resten in een steelpan. Voeg gevogeltefond en cider toe en laat even uitkoken. Giet dit vervolgens door een puntzeef in een andere pan. Breng aan de kook, voeg het expressbindmiddel toe en breng verder op smaak.
10
Werk de kalkoen af met gegrilde ½ mandarijnen en verse laurierblaadjes. Dien op met de koolrolletjes, de saus, de witloof en de zoete aardappelen.
1
Haal de kalkoen 2 u op voorhand uit de koelkast.
2
Trek 12 mooie koolblaadjes los en kook ze 20 min. in kokend water, tot ze mals zijn. Dompel ze in koud water en droog ze.
3
Gril de venkelzaadjes lichtjes in een braadpan, zonder toevoeging van vetstof, en plet ze met de bolle kant van een lepel.
4
Verwarm de oven voor op 185°C. Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de fijngesnipperde salieblaadjes en zachte ui toe, samen met de amandelen, de veenbessen, de pancetta, de venkelzaadjes, peper en zout. Meng goed en verdeel in 12 porties, waarmee je kleine rollen vormt. leg ze in de koolblaadjes, bind ze vast en voeg ½ takje rozemarijn toe. Smeer ze met boter in en bak ze 20 min. in de oven. Houd apart.
5
Snijd de zoete aardappelen (gespoeld en ongeschild) in partjes. Verdeel ze over de met bakpapier bedekte ovenplaat, bestrijk ze met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met geriste rozemarijn. Bak ze 10 min. in de oven op 185°C. Houd ze apart.
6
Smeer een grote ovenschaal volledig in met 30 g boter. Verdeel er de in kleine stukken gesneden selder over, samen met de uien in kleine partjes, de steranijzen, de ongepelde en gehalveerde teentjes knoflook, de peren en 2 mandarijnen (beide ongeschild en in partjes gesneden), 4 takjes tijm, peper en zout. Beboter de kalkoen royaal en breng hem, aan de binnen- en aan de buitenkant, op smaak (met peper en zout) Voeg 4 takjes tijm en 2 laurierblaadjes tussen de poten toe. Bedek met aluminiumfolie, maar niet hermetisch. Bak 3 u op 180°C. Overgiet na het eerste uur de kalkoen regelmatig met kookvocht.
7
Schik de hele witloofstronkjes in een grote braadpan met de gesmolten boter. Voeg de gevogeltefond toe, bedek met een grote cirkel bakpapier en laat ± 20 min. sudderen, tot ze mals zijn. Verwijder het bakpapier en laat het sap volledig inkoken. Draai de witloofstronkjes intussen om, tot ze rondom goudbruin zijn. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
8
Haal de kalkoen uit de oven en laat de koolrolletjes en de zoete aardappelen gedurende 10 min. verder garen in de oven.
9
Houd intussen de kalkoen warm, bedekt met aluminiumfolie. Giet het vet weg en doe de resten in een steelpan. Voeg gevogeltefond en cider toe en laat even uitkoken. Giet dit vervolgens door een puntzeef in een andere pan. Breng aan de kook, voeg het expressbindmiddel toe en breng verder op smaak.
10
Werk de kalkoen af met gegrilde ½ mandarijnen en verse laurierblaadjes. Dien op met de koolrolletjes, de saus, de witloof en de zoete aardappelen.
Nutritionele informatie
A
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 497; energie (kCal): 119; vetten (g): 6,2; verzadigde vetten (g): 2,1; koolhydraten (g): 5; suikers (g): 2,9; vezels (g): 1,4; eiwitten (g): 9,9; zout (g): 0,4. Energie (kcal/portie): 1014,71
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 497; energie (kCal): 119; vetten (g): 6,2; verzadigde vetten (g): 2,1; koolhydraten (g): 5; suikers (g): 2,9; vezels (g): 1,4; eiwitten (g): 9,9; zout (g): 0,4. Energie (kcal/portie): 1014,71
Eindejaar
Diner
Winter
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 12 personen

Toon:

Delhaize Groene selder | Verpakt
1 st

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Gedroogde veenbessen
100 g

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Delhaize Look | Netje | Bio
100 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Delhaize Zoete | Aardappelen
1 kg

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Delhaize Witte uien | Netje
400 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Mandarijn
6

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Delhaize Witloof | Hydrocultuur
650 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Selderijzout

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Gehakt | Kip | Gekruid
Delhaize Gehakt | Kip | Gekruid
2 × 500 gr
2de tegen -50%
4
45
Mini burger | Lam | Celtic
Delhaize Mini burger | Lam | Celtic
3 × +/- 210 gr
+/-€
3
57
Pancetta per carbonara
Rosa Dell Angelo Pancetta per carbonara
4 × 120 gr
4
99
Amandelen | Ongebrand
Delhaize Amandelen | Ongebrand
200 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
2
55
Bindmiddel | voor bruine saus | 250 g
Maizena Bindmiddel | voor bruine saus | 250 g
250 gr
2
29
Cider | Normand | Doux | 2% ALC.
Delhaize Cider | Normand | Doux | 2% ALC.
75 cl
3
15
Bouillon met laag zoutgehalte   | Kip |  108 g
Knorr Bouillon met laag zoutgehalte | Kip | 108 g
109 gr
3+1 gratis
2
69
Zachte boter | Opgeklopt
Balade Zachte boter | Opgeklopt
2 × 130 gr
3
15
Kruiden | Salie
Santa Maria Kruiden | Salie
3 × 11 gr
-10% voor 3
2
95
Kruiden | Tijm
Santa Maria Kruiden | Tijm
15 gr
-10% voor 3
2
75
Kruiden | Rozemarijn
Santa Maria Kruiden | Rozemarijn
4 × 21 gr
-10% voor 3
2
95
Kruiden | Laurier | Poeder
Santa Maria Kruiden | Laurier | Poeder
18 gr
-10% voor 3
3
89
Kruiden | Venkel | Gemalen
Santa Maria Kruiden | Venkel | Gemalen
17 gr
-10% voor 3
1
75
Bouillon met laag zoutgehalte   | Kip |  108 g
Knorr Bouillon met laag zoutgehalte | Kip | 108 g
109 gr
3+1 gratis
2
69
Olijfolie | Culinaire
Delhaize Olijfolie | Culinaire
50 cl
5
25
Rib Eye | Ierse
Delhaize Rib Eye | Ierse
5 × +/- 300 gr
+/-€
10
95
Witte kool | Bio
Delhaize Witte kool | Bio
1 st
Bio
    1
    99
    Peren | Conférence | Verpakt | Bio
    Delhaize Peren | Conférence | Verpakt | Bio
    500 gr
    Bio
      2
      99
      Kruiden | Steranijs
      Santa Maria Kruiden | Steranijs
      2 × 15 gr
      -10% voor 3
      2
      85
      Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
      Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
      35 gr
      -10% voor 3
      4
      99
      Kruiden | Peper | Smaakvol
      Santa Maria Kruiden | Peper | Smaakvol
      35 gr
      -10% voor 3
      4
      29

      Reeds in je keuken

      Kruiden | Peper | Smaakvol
      Santa Maria Kruiden | Peper | Smaakvol
      35 gr
      -10% voor 3
      4
      29
      Totaal:
      +/-€168,24