1
Verwarm de oven voor op 200°C.
2
Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm (zeker niet dikker). Leg de aardappelschijfjes in koud water en houd het apart.
3
Was en snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan en bak ze aan beide zijden aan. Kruid met peper en zout. Je zal dit twee keer moeten doen om alle aubergineschijven te bakken.
4
Pel en snijd de sjalot en de teen look fijn en stoof ze aan in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg het lamsgehakt toe en bak het mee. Kruid met peper, zout, de oregano, tijm en rozemarijn. Voeg er de passata aan toe en laat de saus verder sudderen op een zacht vuur.
5
Smelt de boter in een pan en voeg er de bloem aan toe. Meng goed tot een roux en bak tot je een ‘koekjesgeur’ ruikt. Voeg nu geleidelijk de melk toe en laat de saus onder voortdurend mengen met een klopper inkoken tot een gladde saus. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er ⅓ gemalen kaas onder en meng goed.
6
Besprenkel de bodem van de ovenschaal met 1 el olijfolie, leg er de droge schijfjes aardappel in en zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is. Leg nu een laagje aubergines. Schep daarna de saus erover en bedek opnieuw met een laagje aubergines. Giet hierop de bechamelsaus en bedek met de gemalen kaas en gemalen parmezaan.
7
Bak de moussaka een uur op 200°C.
1
Verwarm de oven voor op 200°C.
2
Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm (zeker niet dikker). Leg de aardappelschijfjes in koud water en houd het apart.
3
Was en snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan en bak ze aan beide zijden aan. Kruid met peper en zout. Je zal dit twee keer moeten doen om alle aubergineschijven te bakken.
4
Pel en snijd de sjalot en de teen look fijn en stoof ze aan in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg het lamsgehakt toe en bak het mee. Kruid met peper, zout, de oregano, tijm en rozemarijn. Voeg er de passata aan toe en laat de saus verder sudderen op een zacht vuur.
5
Smelt de boter in een pan en voeg er de bloem aan toe. Meng goed tot een roux en bak tot je een ‘koekjesgeur’ ruikt. Voeg nu geleidelijk de melk toe en laat de saus onder voortdurend mengen met een klopper inkoken tot een gladde saus. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er ⅓ gemalen kaas onder en meng goed.
6
Besprenkel de bodem van de ovenschaal met 1 el olijfolie, leg er de droge schijfjes aardappel in en zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is. Leg nu een laagje aubergines. Schep daarna de saus erover en bedek opnieuw met een laagje aubergines. Giet hierop de bechamelsaus en bedek met de gemalen kaas en gemalen parmezaan.
7
Bak de moussaka een uur op 200°C.