⭐ Black Friday bij Delhaize:1+1 en 2+2 GRATIS op een speciale selectie! Profiteer nu! 🎉Naar de selectie >

Recept zoekresultatenKalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie
Delhaize logo
  • Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie

Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie

Kalkoen met bospaddestoelen, Monbazillac en puree met truffelolie
Makkelijk
30-60 min.
4/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
8 porties
  • 1,6 kg bloemige aardappelen (nettogewicht, geschild)
  • 100 g boter
  • 1 el citroensap
  • enkele vetarme bouillonblokjes van gevogelte
  • 4 afgestreken el express bindmiddel voor witte sauzen
  • 4 el fijngesneden bieslook
  • 450 g gemengde bospaddestoelen
  • 1 juliennegroenten (500 g)
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 1 fles Monbazillac
  • 4 e.l. olijfolie
  • 500 g Parijse champignons
  • peper
  • 4 sjalotten
  • 4 el truffelolie
  • 60 cl verse room
  • 1,6 kg bloemige aardappelen (nettogewicht, geschild)
  • 100 g boter
  • 1 el citroensap
  • enkele vetarme bouillonblokjes van gevogelte
  • 4 afgestreken el express bindmiddel voor witte sauzen
  • 4 el fijngesneden bieslook
  • 450 g gemengde bospaddestoelen
  • 1 juliennegroenten (500 g)
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 1 fles Monbazillac
  • 4 e.l. olijfolie
  • 500 g Parijse champignons
  • peper
  • 4 sjalotten
  • 4 el truffelolie

Begin met koken

1
Leg de kalkoen in een grote stoofpot, voeg de juliennegroenten toe en zet onder koud water, de kalkoen moet volledig ondergedompeld zijn. Voeg 1 verbrokkeld bouillonblokje per liter water toe. Dek af en breng aan de kook. Reken vanaf dan 20 min. kooktijd. Neem van het vuur en laat de kalkoen in de bouillon afkoelen met het deksel op de pot. (Deze methode laat toe om de baktijd in de oven te verkorten en geeft een sappiger resultaat).
2
Verwam de oven voor op th. 6 – 180°C. Laat de kalkoen goed uitlekken en leg ze in een grote ovenschotel. Bestrijk ze volledig met boter en bak  ze 1,5 uur, bedruip regelmatig.
3
Kook de in blokjes gesneden aardappelen ondertussen gaar in kokend lichtgezouten water. Reken 15 à 20 min. vanaf het kookpunt. Giet ze af, voeg 20 cl room toe en de truffelolie. Prak ze goed en breng op smaak met peper en zout.
4
Fruit ook de heel fijngesnipperde sjalotten in een stoofpot met 2 eetlepels olijfolie. Zet het deksel op de pot en laat 5 min. stoven op een zacht vuur. Voeg dan de wijn toe en laat voor de helft inkoken op een middelhoog vuur.
5
Was ondertussen de Parijse champignons, maar laat ze niet in het water liggen.  Snij ze in fijne schijfjes en doe er een beetje citroensap bij. Bak ze met 1 eetlepel olijfolie in een grote pan tot ze al hun vocht hebben vrijgegeven. Leg ze op een bord en schep nu de  geborstelde en eventueel in stukken gesneden bospaddenstoelen in dezelfde pan. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak ze snel op een hoog vuur.
6
Strooi het bindmiddel in de wijnsaus, meng goed, voeg 40 cl room toe, de bieslook, de champignons en de bospaddenstoelen. Laat 5 min. sudderen en breng op smaak.
7
Versnij de kalkoen, serveer met de saus en de puree met truffelolie.
1
Leg de kalkoen in een grote stoofpot, voeg de juliennegroenten toe en zet onder koud water, de kalkoen moet volledig ondergedompeld zijn. Voeg 1 verbrokkeld bouillonblokje per liter water toe. Dek af en breng aan de kook. Reken vanaf dan 20 min. kooktijd. Neem van het vuur en laat de kalkoen in de bouillon afkoelen met het deksel op de pot. (Deze methode laat toe om de baktijd in de oven te verkorten en geeft een sappiger resultaat).
2
Verwam de oven voor op th. 6 – 180°C. Laat de kalkoen goed uitlekken en leg ze in een grote ovenschotel. Bestrijk ze volledig met boter en bak  ze 1,5 uur, bedruip regelmatig.
3
Kook de in blokjes gesneden aardappelen ondertussen gaar in kokend lichtgezouten water. Reken 15 à 20 min. vanaf het kookpunt. Giet ze af, voeg 20 cl room toe en de truffelolie. Prak ze goed en breng op smaak met peper en zout.
4
Fruit ook de heel fijngesnipperde sjalotten in een stoofpot met 2 eetlepels olijfolie. Zet het deksel op de pot en laat 5 min. stoven op een zacht vuur. Voeg dan de wijn toe en laat voor de helft inkoken op een middelhoog vuur.
5
Was ondertussen de Parijse champignons, maar laat ze niet in het water liggen.  Snij ze in fijne schijfjes en doe er een beetje citroensap bij. Bak ze met 1 eetlepel olijfolie in een grote pan tot ze al hun vocht hebben vrijgegeven. Leg ze op een bord en schep nu de  geborstelde en eventueel in stukken gesneden bospaddenstoelen in dezelfde pan. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak ze snel op een hoog vuur.
6
Strooi het bindmiddel in de wijnsaus, meng goed, voeg 40 cl room toe, de bieslook, de champignons en de bospaddenstoelen. Laat 5 min. sudderen en breng op smaak.
7
Versnij de kalkoen, serveer met de saus en de puree met truffelolie.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!
Gluten vrij
Eindejaar
Diner
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 8 personen

Toon:

Delhaize Picanha
+/- 300 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Monbazillac
1 fles

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Truffelolie
4 el

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Aardappelen | Bintje
Delhaize Aardappelen | Bintje
2 kg
3
49
Bindmiddel | voor bruine saus | 250 g
Maizena Bindmiddel | voor bruine saus | 250 g
250 gr
2
29
Bieslook | Verpakt
Delhaize Bieslook | Verpakt
20 gr
1
49
Portobello | Belgisch
Delhaize Portobello | Belgisch
1 st
2
19
Aperogroenten 280g
Delhaize Aperogroenten 280g
280 gr
2
49
Witte champignons | Belgisch
Delhaize Witte champignons | Belgisch
500 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
1
89
Sjalotten | Verpakt | Bio
Delhaize Sjalotten | Verpakt | Bio
500 gr
Bio
    4
    79
    Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.
    Delhaize Room | Opklopbaar | Vol-Romig | 40% v.g.
    2 × 50 cl
    5
    69

    Reeds in je keuken

    Boter | Mini | Zacht
    Carlsbourg Boter | Mini | Zacht
    16 x 12,5 gr
    6
    59
    Citroensap | Vitamin C
    Limmi Citroensap | Vitamin C
    12 cl
    1
    25
    Bouillon | Kip | Vetarm
    365 Bouillon | Kip | Vetarm
    120 gr
    • little-lione.external.82792960.svg
    0
    45
    Olijfolie | Extra vierge
    Delhaize Olijfolie | Extra vierge
    50 cl
    5
    85
    Kruiden | 5 Pepers | Molen
    Santa Maria Kruiden | 5 Pepers | Molen
    60 gr
    6
    39
    Totaal:
    €30,01