1
Idealiter heb je voor dit recept een kookpot met een diepe mand nodig (type pastakookpot) en een hoge bakvorm van 18 cm diameter. Heb je dat niet, gebruik dan een kleine kookpot als bakvorm, zet hem in een grotere kookpot en houd hem met behulp van een roestvrijstalen stoommand boven de waterbodem.
2
Snijd 1 sinaasappel in niet al te fijne schijfjes. Doe ze in een braadpan met 100 g rietsuiker en 1,5 dl water (de sinaasappelschijfjes moeten net bedekt zijn). Breng aan de kook en laat 10 min. op een zacht vuurtje sudderen. Giet af en bewaar de siroop apart. Laat afkoelen.
3
Klop de eieren met de rest van de suiker gedurende 5 min. op hoge snelheid, tot het mengsel wit wordt en in volume verdubbelt. Meng de bloem met het amandelpoeder, een snufje zout en het bakpoeder en voeg dit mengsel in meerdere keren aan de eieren toe, terwijl je het zeeft. Meng telkens voorzichtig. Roer er vervolgens de olijfolie en het sap van ½ sinaasappel onder (±3,5cl).
4
Bekleed de bakvorm met bakpapier: leg een op maat gesneden cirkel op de bodem en bedek ook de randen met een strook bakpapier. Verdeel de sinaasappelschijfjes over de bodem en overgiet ze met het deeg. Vul de kookpot met een bodem kokend water, doe de bakvorm in de mand en zet de mand in de kookpot. Zet het deksel op de pan en kook 1 u. Laat afkoelen.
5
Ontvorm de cake, overgiet hem met siroop en serveer op kamertemperatuur.
1
Idealiter heb je voor dit recept een kookpot met een diepe mand nodig (type pastakookpot) en een hoge bakvorm van 18 cm diameter. Heb je dat niet, gebruik dan een kleine kookpot als bakvorm, zet hem in een grotere kookpot en houd hem met behulp van een roestvrijstalen stoommand boven de waterbodem.
2
Snijd 1 sinaasappel in niet al te fijne schijfjes. Doe ze in een braadpan met 100 g rietsuiker en 1,5 dl water (de sinaasappelschijfjes moeten net bedekt zijn). Breng aan de kook en laat 10 min. op een zacht vuurtje sudderen. Giet af en bewaar de siroop apart. Laat afkoelen.
3
Klop de eieren met de rest van de suiker gedurende 5 min. op hoge snelheid, tot het mengsel wit wordt en in volume verdubbelt. Meng de bloem met het amandelpoeder, een snufje zout en het bakpoeder en voeg dit mengsel in meerdere keren aan de eieren toe, terwijl je het zeeft. Meng telkens voorzichtig. Roer er vervolgens de olijfolie en het sap van ½ sinaasappel onder (±3,5cl).
4
Bekleed de bakvorm met bakpapier: leg een op maat gesneden cirkel op de bodem en bedek ook de randen met een strook bakpapier. Verdeel de sinaasappelschijfjes over de bodem en overgiet ze met het deeg. Vul de kookpot met een bodem kokend water, doe de bakvorm in de mand en zet de mand in de kookpot. Zet het deksel op de pan en kook 1 u. Laat afkoelen.
5
Ontvorm de cake, overgiet hem met siroop en serveer op kamertemperatuur.