⭐ Black Friday bij Delhaize:1+1 en 2+2 GRATIS op een speciale selectie! Profiteer nu! 🎉Naar de selectie >

Recept zoekresultatenGebraden kalkoen met appelen en sinaasappel-veenbessensaus
Delhaize logo
  • Gebraden kalkoen met appelen en sinaasappel-veenbessensaus
    A

Gebraden kalkoen met appelen en sinaasappel-veenbessensaus

door Line Couvreur
Gebraden kalkoen met appelen en sinaasappel-veenbessensausA
Gemiddeld
> 60 min.
0/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
10 porties
  • 1 kalkoen van 3,5 kg
  • 1 ui
  • 5 rode uien
  • 4 sjalotten
  • 6 Jonagold appels
  • 4 sinaasappels
  • 250 g gedroogde veenbessen
  • 20 g tijm
  • 20 g rozemarijn
  • 2 dl gevogeltefond
  • 2 el mosterd op grootmoeders wijze
  • 150 g boter
  • 8 el olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 kalkoen van 3,5 kg
  • 1 ui
  • 5 rode uien
  • 4 sjalotten
  • 6 Jonagold appels
  • 4 sinaasappels
  • 250 g gedroogde veenbessen
  • 20 g tijm
  • 20 g rozemarijn
  • 2 dl gevogeltefond
  • 2 el mosterd op grootmoeders wijze
  • 150 g boter
  • 8 el olijfolie
  • peper
  • zout

Begin met koken

: 40 min. + 5 u 45 min. kooktijd
1
Haal de kalkoen en de boter 1 u op voorhand uit de koelkast. Houd 4 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn apart voor de garnituren.
2
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de malse boter met ½ van de rest van de geriste tijm en ½ van de rest van de geriste en gehakte rozemarijn. Snijd 1 appel in 4. Maak het vel van de kalkoen los en steek boterklontjes tussen het vel en het vlees. Vul de kalkoen met de appelstukken, de ui in partjes en de rest van de kruiden. Leg hem in een heel grote ovenschaal, masseer hem met 4 el olijfolie, kruid met peper en zout. Snijd de rode uien en de rest van de appelen in 2 en verdeel ze rond de kalkoen. Bak alles 20 min. op 220°C. Haal de appelen en de rode uien uit de ovenschaal en verlaag de oventemperatuur tot 90°C. Besprenkel de kalkoen na 1 u met 1,5 dl water en besprenkel hem vervolgens om de 30 min. met het braadvocht. Reken 50 min. kooktijd per 500 g. (Dus in totaal 5 u 45 voor een kalkoen van 3,5 kg.) Verdeel de halve appelen en de halve uien 1 u voor het einde van de kooktijd opnieuw rond de kalkoen en bestrooi ze met 2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn.
3
Fruit de sjalotjes 2 min. in een steelpan met 4 el olijfolie. Giet 2 dl van het braadvocht van de kalkoen (laat hem rusten in de uitgeschakelde oven) in de steelpan. Voeg de gevogeltefond toe, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, het sap van 2 sinaasappelen en de mosterd op oude wijze. Laat op een vrij hoog vuur voor de helft inkoken. Voeg de veenbessen toe en laat nog 2 min. pruttelen. Breng verder op smaak. Schil 2 sinaasappelen à vif, snijd de partjes tussen de vliezen uit, haal de pan van het vuur en schep de sinaasappelpartjes bij de saus.
4
Serveer de kalkoen en zijn garnituren met de saus. Geef er knolselderpuree bij of gewone aardappelpuree.
1
Haal de kalkoen en de boter 1 u op voorhand uit de koelkast. Houd 4 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn apart voor de garnituren.
2
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de malse boter met ½ van de rest van de geriste tijm en ½ van de rest van de geriste en gehakte rozemarijn. Snijd 1 appel in 4. Maak het vel van de kalkoen los en steek boterklontjes tussen het vel en het vlees. Vul de kalkoen met de appelstukken, de ui in partjes en de rest van de kruiden. Leg hem in een heel grote ovenschaal, masseer hem met 4 el olijfolie, kruid met peper en zout. Snijd de rode uien en de rest van de appelen in 2 en verdeel ze rond de kalkoen. Bak alles 20 min. op 220°C. Haal de appelen en de rode uien uit de ovenschaal en verlaag de oventemperatuur tot 90°C. Besprenkel de kalkoen na 1 u met 1,5 dl water en besprenkel hem vervolgens om de 30 min. met het braadvocht. Reken 50 min. kooktijd per 500 g. (Dus in totaal 5 u 45 voor een kalkoen van 3,5 kg.) Verdeel de halve appelen en de halve uien 1 u voor het einde van de kooktijd opnieuw rond de kalkoen en bestrooi ze met 2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn.
3
Fruit de sjalotjes 2 min. in een steelpan met 4 el olijfolie. Giet 2 dl van het braadvocht van de kalkoen (laat hem rusten in de uitgeschakelde oven) in de steelpan. Voeg de gevogeltefond toe, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, het sap van 2 sinaasappelen en de mosterd op oude wijze. Laat op een vrij hoog vuur voor de helft inkoken. Voeg de veenbessen toe en laat nog 2 min. pruttelen. Breng verder op smaak. Schil 2 sinaasappelen à vif, snijd de partjes tussen de vliezen uit, haal de pan van het vuur en schep de sinaasappelpartjes bij de saus.
4
Serveer de kalkoen en zijn garnituren met de saus. Geef er knolselderpuree bij of gewone aardappelpuree.
Nutritionele informatie
A
Per 100 g: Energie: 117 kcal - Vetten: 5,7 g - Koolhydraten: 4,5 g - Vezels: 0,8 g - Eiwitten: 11,4 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100 g: Energie: 117 kcal - Vetten: 5,7 g - Koolhydraten: 4,5 g - Vezels: 0,8 g - Eiwitten: 11,4 g
Frans
Eindejaar
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 10 personen

Toon:

Delhaize Eetsinaas | 4ST
1 kg

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Gedroogde veenbessen
250 g

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Rode uien | Verpakt | Bio
Delhaize Rode uien | Verpakt | Bio
500 gr
Bio
    2
    09
    Sjalot | Ui | Netje
    Delhaize Sjalot | Ui | Netje
    500 gr
    • little-lione.external.82792960.svg
    0
    99
    Appelen | Pink Lady | Verpakt | 6st
    Pink Lady Appelen | Pink Lady | Verpakt | 6st
    900 gr
    2de tegen -50%
    3
    99
    Tijm | Verpakt
    Delhaize Tijm | Verpakt
    20 gr
    1
    49
    Rozemarijn | Verpakt
    Delhaize Rozemarijn | Verpakt
    20 gr
    1
    55
    Bouillon| Kip
    Fundo Bouillon| Kip
    46,5 cl
    2de tegen -50%
    4
    69
    Mosterd | Originale
    Maille Mosterd | Originale
    360 gr
    3
    99
    Zachte boter | Opgeklopt
    Balade Zachte boter | Opgeklopt
    2 × 130 gr
    3
    35

    Reeds in je keuken

    Witte uien | Netje
    Delhaize Witte uien | Netje
    400 gr
    1
    69
    Olijfolie | Culinaire
    Delhaize Olijfolie | Culinaire
    50 cl
    5
    25
    Peper | Groen | Gepekeld
    Delhaize Peper | Groen | Gepekeld
    60 gr
    1
    69
    Zeezout | Fijn | Jodium
    Delhaize Zeezout | Fijn | Jodium
    125 gr
    0
    69
    Totaal:
    €25,49