1
Haal de kalkoen en de boter 1 u op voorhand uit de koelkast. Houd 4 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn apart voor de garnituren.
2
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de malse boter met ½ van de rest van de geriste tijm en ½ van de rest van de geriste en gehakte rozemarijn. Snijd 1 appel in 4. Maak het vel van de kalkoen los en steek boterklontjes tussen het vel en het vlees. Vul de kalkoen met de appelstukken, de ui in partjes en de rest van de kruiden. Leg hem in een heel grote ovenschaal, masseer hem met 4 el olijfolie, kruid met peper en zout. Snijd de rode uien en de rest van de appelen in 2 en verdeel ze rond de kalkoen. Bak alles 20 min. op 220°C. Haal de appelen en de rode uien uit de ovenschaal en verlaag de oventemperatuur tot 90°C. Besprenkel de kalkoen na 1 u met 1,5 dl water en besprenkel hem vervolgens om de 30 min. met het braadvocht. Reken 50 min. kooktijd per 500 g. (Dus in totaal 5 u 45 voor een kalkoen van 3,5 kg.) Verdeel de halve appelen en de halve uien 1 u voor het einde van de kooktijd opnieuw rond de kalkoen en bestrooi ze met 2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn.
3
Fruit de sjalotjes 2 min. in een steelpan met 4 el olijfolie. Giet 2 dl van het braadvocht van de kalkoen (laat hem rusten in de uitgeschakelde oven) in de steelpan. Voeg de gevogeltefond toe, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, het sap van 2 sinaasappelen en de mosterd op oude wijze. Laat op een vrij hoog vuur voor de helft inkoken. Voeg de veenbessen toe en laat nog 2 min. pruttelen. Breng verder op smaak. Schil 2 sinaasappelen à vif, snijd de partjes tussen de vliezen uit, haal de pan van het vuur en schep de sinaasappelpartjes bij de saus.
4
Serveer de kalkoen en zijn garnituren met de saus. Geef er knolselderpuree bij of gewone aardappelpuree.
1
Haal de kalkoen en de boter 1 u op voorhand uit de koelkast. Houd 4 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn apart voor de garnituren.
2
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de malse boter met ½ van de rest van de geriste tijm en ½ van de rest van de geriste en gehakte rozemarijn. Snijd 1 appel in 4. Maak het vel van de kalkoen los en steek boterklontjes tussen het vel en het vlees. Vul de kalkoen met de appelstukken, de ui in partjes en de rest van de kruiden. Leg hem in een heel grote ovenschaal, masseer hem met 4 el olijfolie, kruid met peper en zout. Snijd de rode uien en de rest van de appelen in 2 en verdeel ze rond de kalkoen. Bak alles 20 min. op 220°C. Haal de appelen en de rode uien uit de ovenschaal en verlaag de oventemperatuur tot 90°C. Besprenkel de kalkoen na 1 u met 1,5 dl water en besprenkel hem vervolgens om de 30 min. met het braadvocht. Reken 50 min. kooktijd per 500 g. (Dus in totaal 5 u 45 voor een kalkoen van 3,5 kg.) Verdeel de halve appelen en de halve uien 1 u voor het einde van de kooktijd opnieuw rond de kalkoen en bestrooi ze met 2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn.
3
Fruit de sjalotjes 2 min. in een steelpan met 4 el olijfolie. Giet 2 dl van het braadvocht van de kalkoen (laat hem rusten in de uitgeschakelde oven) in de steelpan. Voeg de gevogeltefond toe, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, het sap van 2 sinaasappelen en de mosterd op oude wijze. Laat op een vrij hoog vuur voor de helft inkoken. Voeg de veenbessen toe en laat nog 2 min. pruttelen. Breng verder op smaak. Schil 2 sinaasappelen à vif, snijd de partjes tussen de vliezen uit, haal de pan van het vuur en schep de sinaasappelpartjes bij de saus.
4
Serveer de kalkoen en zijn garnituren met de saus. Geef er knolselderpuree bij of gewone aardappelpuree.