⭐ Black Friday bij Delhaize:1+1 en 2+2 GRATIS op een speciale selectie! Profiteer nu! 🎉Naar de selectie >

Recept zoekresultatenCitroenmeringuetaart
Delhaize logo
  • Citroenmeringuetaart
    E

Citroenmeringuetaart

door Gema Gomez
CitroenmeringuetaartE
Gemiddeld
> 60 min.
0/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
8 porties
  • 7 eieren
  • 5 biocitroenen
  • 225 g zelfrijzende bloem
  • 20 g maïszetmeel
  • 1/2 el maizena
  • 290 g fijne kristalsuiker
  • 100 g extrafijne suiker
  • 250 g boter
  • zout
  • 7 eieren
  • 5 biocitroenen
  • 225 g zelfrijzende bloem
  • 20 g maïszetmeel
  • 1/2 el maizena
  • 290 g fijne kristalsuiker
  • 100 g extrafijne suiker
  • 250 g boter
  • zout

Begin met koken

: 1 u + 20 min. baktijd (+ 4 u koeltijd)
1
Beboter een taartring van 24 cm royaal en zet hem in de koelkast.
2
Doe de bloem, 90 g fijne suiker, 1 groot snufje zout, 1 ei en 90 g malse boter in een slakom. Kneed tot een homogeen deeg. Vorm een deegbal, plet hem een beetje en wikkel hem in vershoudfolie. Laat 1 u in de koelkast rusten.
3
Bestuif een grote deegrol met bloem en rol het deeg op een groot vel bakpapier uit tot 3 mm dikte. Snijd er een cirkel van 23,5 cm diameter uit, prik wat gaatjes in het deeg met een vork en draai de deegcirkel om op een microgeperforeerde siliconen bakmat (of op bakpapier) op een (liefst ook geperforeerde) bakvorm. Snijd 3,5 cm brede stroken uit de rest van het uitgerolde deeg en leg ze aan de zijkanten, om de lege ruimte op te vullen. Strijk alle voegen met een natte vinger glad, ook tussen de bodem en de zijkanten. Laat 1 u in de koelkast rusten.
4
Snijd het deeg tot aan de rand van de bakvorm en schuif 20 min. in een voorverwarmde oven van 160°C. Laat 5 min. rusten, ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
5
Rasp de zeste van 1 citroen fijn en pers het sap van alle citroenen: je hebt 2,2 dl nodig. Meng 20 g maiszetmeel met een beetje citroensap in een steelpan en giet er de rest van het sap bij. Voeg 200 g fijne suiker toe, de geraspte zeste, 4 hele eieren en 2 eidooiers (houd de eiwitten op kamertemperatuur apart, in een afgedekte kom). Warm zachtjes op tot een dikke crème, terwijl je regelmatig klopt en zonder te laten koken. Haal de pan van het vuur, voeg 150 g koude boter in blokjes toe en meng goed. Giet door een puntzeef op de taartbodem en laat 2 u in de koelkast opstijven.
6
Klop de eiwitten net voor het opdienen op hoge snelheid met 1 snufje zout, tot een soepele meringue. Voeg al kloppend, beetje bij beetje, de zeer fijne suiker toe en meng 4 à 5 min., tot een heel stevige, gladde en glanzende meringue. Meng 1/2 el maiszetmeel met een scheutje citroensap, giet dit mengsel in de meringue en klop nog 1 min.
7
Verdeel de meringue over de taart (of dresseer hem met een spuitzak) en bak hem lichtjes goudbruin met een brander voor crème brûlée. Dien meteen op.
1
Beboter een taartring van 24 cm royaal en zet hem in de koelkast.
2
Doe de bloem, 90 g fijne suiker, 1 groot snufje zout, 1 ei en 90 g malse boter in een slakom. Kneed tot een homogeen deeg. Vorm een deegbal, plet hem een beetje en wikkel hem in vershoudfolie. Laat 1 u in de koelkast rusten.
3
Bestuif een grote deegrol met bloem en rol het deeg op een groot vel bakpapier uit tot 3 mm dikte. Snijd er een cirkel van 23,5 cm diameter uit, prik wat gaatjes in het deeg met een vork en draai de deegcirkel om op een microgeperforeerde siliconen bakmat (of op bakpapier) op een (liefst ook geperforeerde) bakvorm. Snijd 3,5 cm brede stroken uit de rest van het uitgerolde deeg en leg ze aan de zijkanten, om de lege ruimte op te vullen. Strijk alle voegen met een natte vinger glad, ook tussen de bodem en de zijkanten. Laat 1 u in de koelkast rusten.
4
Snijd het deeg tot aan de rand van de bakvorm en schuif 20 min. in een voorverwarmde oven van 160°C. Laat 5 min. rusten, ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
5
Rasp de zeste van 1 citroen fijn en pers het sap van alle citroenen: je hebt 2,2 dl nodig. Meng 20 g maiszetmeel met een beetje citroensap in een steelpan en giet er de rest van het sap bij. Voeg 200 g fijne suiker toe, de geraspte zeste, 4 hele eieren en 2 eidooiers (houd de eiwitten op kamertemperatuur apart, in een afgedekte kom). Warm zachtjes op tot een dikke crème, terwijl je regelmatig klopt en zonder te laten koken. Haal de pan van het vuur, voeg 150 g koude boter in blokjes toe en meng goed. Giet door een puntzeef op de taartbodem en laat 2 u in de koelkast opstijven.
6
Klop de eiwitten net voor het opdienen op hoge snelheid met 1 snufje zout, tot een soepele meringue. Voeg al kloppend, beetje bij beetje, de zeer fijne suiker toe en meng 4 à 5 min., tot een heel stevige, gladde en glanzende meringue. Meng 1/2 el maiszetmeel met een scheutje citroensap, giet dit mengsel in de meringue en klop nog 1 min.
7
Verdeel de meringue over de taart (of dresseer hem met een spuitzak) en bak hem lichtjes goudbruin met een brander voor crème brûlée. Dien meteen op.
Nutritionele informatie
E
Per 100g: Energie: 288 kcal - Vetten: 15,4 g - Koolhydraten: 30,1 g - Vezels: 0,7 g - Eiwitten: 6,5 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 288 kcal - Vetten: 15,4 g - Koolhydraten: 30,1 g - Vezels: 0,7 g - Eiwitten: 6,5 g
Belgisch
Vegetarisch
Winter
Dessert

Ingrediënten voor 8 personen

Toon:

Eieren | Bruine | Medium
Delhaize Eieren | Bruine | Medium
4 st
1
69
Citroen | 1 st
Delhaize Citroen | 1 st
1 st
0
69
Tarwebloem
Delhaize Tarwebloem
1 kg
  • little-lione.external.82792960.svg
0
35
Suiker | Vervanger
Zusto Suiker | Vervanger
300 gr
4
29
Suiker | Vervanger
Zusto Suiker | Vervanger
300 gr
4
29
Melkerijboter
Delhaize Melkerijboter
250 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
2
25

Reeds in je keuken

Zetmeel | Aardappelen
Soubry Zetmeel | Aardappelen
200 gr
1
65
Zeezout | Fijn | Jodium
Delhaize Zeezout | Fijn | Jodium
125 gr
0
69
Totaal:
€13,56