1
Smelt de grofgehakte chocolade in de microgolfoven of au bainmarie. Verwarm de room in een kleine steelpan tot hij net begint te koken. Giet hem in 3 keer bij de chocolade en meng telkens met een soepele spatel, tot een homogene massa. Roer er de boter in stukken onder. (Mix de ganache eventueel kort met een staafmixer om hem te emulgeren.) Laat in de koelkast afkoelen tot de textuur van een smeerpasta.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak 40 g hazelnoten in de hakmolen tot poeder. Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de eidooier met de fijne suiker tot het mengsel wit wordt. Klop de eiwitten tot schuim en meng ze voorzichtig, in 3 keer, onder het eidooiers-suikermengsel. Meng er dan voorzichtig de bloem en het hazelnotenpoeder onder. Bedek een ovenplaat met bakpapier (30 x 40 cm), giet er het deeg op, strijk het mooi glad en schuif 10 min. in de oven.
3
Draai de biscuit om op een vochtige keukendoek, zodra je hem uit de oven haalt, rol het geheel meteen op en laat afkoelen.
4
Rol de biscuit uit en verdeel er ¾ van de ganache over. Rol de kerststronk opnieuw strak op, bedek met de rest van de ganache. Teken groeven met een vork of een kleine spatel en werk de kerststronk af zoals je zelf wilt, met de rest van de hazelnoten … Laat tot het opdienen in de koelkast rusten.
5
Tip: Controleer af en toe of je ganache niet te hard wordt. Bewerk hem indien nodig een beetje zodat hij soepel genoeg is om gemakkelijk uit te strijken.
1
Smelt de grofgehakte chocolade in de microgolfoven of au bainmarie. Verwarm de room in een kleine steelpan tot hij net begint te koken. Giet hem in 3 keer bij de chocolade en meng telkens met een soepele spatel, tot een homogene massa. Roer er de boter in stukken onder. (Mix de ganache eventueel kort met een staafmixer om hem te emulgeren.) Laat in de koelkast afkoelen tot de textuur van een smeerpasta.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak 40 g hazelnoten in de hakmolen tot poeder. Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de eidooier met de fijne suiker tot het mengsel wit wordt. Klop de eiwitten tot schuim en meng ze voorzichtig, in 3 keer, onder het eidooiers-suikermengsel. Meng er dan voorzichtig de bloem en het hazelnotenpoeder onder. Bedek een ovenplaat met bakpapier (30 x 40 cm), giet er het deeg op, strijk het mooi glad en schuif 10 min. in de oven.
3
Draai de biscuit om op een vochtige keukendoek, zodra je hem uit de oven haalt, rol het geheel meteen op en laat afkoelen.
4
Rol de biscuit uit en verdeel er ¾ van de ganache over. Rol de kerststronk opnieuw strak op, bedek met de rest van de ganache. Teken groeven met een vork of een kleine spatel en werk de kerststronk af zoals je zelf wilt, met de rest van de hazelnoten … Laat tot het opdienen in de koelkast rusten.
5
Tip: Controleer af en toe of je ganache niet te hard wordt. Bewerk hem indien nodig een beetje zodat hij soepel genoeg is om gemakkelijk uit te strijken.