Tot en met 13 november, geniet van gratis collect-kosten met de promocode COLFREE!Zie voorwaarden

Inspiratie voor de eindejaarsfeesten
Oesterfestijn

Oesterfestijn

Oesters zijn een échte delicatesse die je kerst- of eindejaarsmenu een extra feestelijke toets geven. Je kan ze pocheren, grillen, bakken of simpelweg rauw serveren met een snuifje peper en citroen. Heerlijk! Bij Delhaize vind je een ruim assortiment oesters van hoogstaande kwaliteit. Om je te helpen een juiste keuze te maken, vind je hierbij een beknopte beschrijving van onze oesters alsook nuttige weetjes en originele feestrecepten. Geniet ervan!

Verse oesters bij Delhaize

Nederland, Ierland of toch liever Frankrijk? Jij kiest waar je holle of platte oesters dit eindejaar vandaan komen. Onze oesters worden gekweekt in samenwerking met World of Oysters. Dat geeft ons naast een garantie van kwaliteit ook een garantie dat de oesters duurzaam worden gekweekt met respect voor de natuur. Onze holle oesters behoren vaak tot categorie nr. 3, die garandeert de ideale verhouding schelp – vlees én biedt bovendien het ideale formaat om comfortabel uit de hand te eten bij je favoriete bubbels! Slurpen maar. 

Word een oesterexpert!

Hoe open je een oester?

Hoe open je een oester?

Een oester openen lijkt een hele klus, maar dat is het niet per se! We helpen je graag op weg in drie eenvoudige stappen. Je opent je oester best zo dicht mogelijk bij het moment van consumptie. Zo zal hij verser en zachter smaken. 

  1. Wapen je met een oestermesje en een handdoek. Leg de oester op een keukenhanddoek in je ene hand en houd het oestermes vast in je andere hand. 
  2. Duw het mes in de sluitspier van de oester, wrik open (geef je niet meteen gewonnen) en snijd de oester verder open. 
  3. Snijd het oestervlees eruit en vang eventueel het vocht op. Serveer met wat citroensap of één van onze toppings. 
  4. Oeps gelogen! Althans 't is hoe je 't bekijkt, schenk een glaasje bubbels uit en genieten maar! 

Hoe bewaar je oesters?

Oesters zijn houdbaar tot gemiddeld 9 dagen na de vangst (check dus altijd even de datum op de verpakking). Bewaar ze altijd meteen na aankoop koel in de koelkast op 2 à 7°C in het mandje waarin je ze kocht. Tip: zet eventueel een gewicht op het mandje, zodat de schelpen minder kans hebben om open te gaan! 

Wat is de beste manier om een oester te eten?

Of je je oesters nu rauw serveert of samen met een lekkere topping, smullen doe je sowieso. Maar hoe haal je nu het meeste smaak uit je oester? Het antwoord is: neem je tijd! Laat de oester je mond vullen met en kauw vervolgens minstens drie keer. Zo ben je zeker dat alle verschillende smaken van de oester vrijkomen.

Het verschil tussen platte en holle oesters

Het verschil tussen platte en holle oesters

Men maakt een onderscheid tussen platte en holle - of creuse - oesters. De platte oester is zeldzaam, groeit traag, plant zich moeilijk voort en behoort hierdoor tot de hogere prijsklasse. Na ongeveer 3 tot 6 jaar is ze volgroeid. De platte oester wordt bij ons aangeboden in november en december, dan zijn ze op hun best. Enkel de Zeeuwse komen uit de Oosterschelde en kunnen na 2 jaar al rijp zijn! Sommige holle of creuse oesters vind je het hele jaar door.

Onze favoriete wijnen bij oesters

Waar komen onze oesters vandaan?

Apero oester nr 4

Op zoek naar een kleine oester met een delicate, zilte, smaak? Dan is de apéro-oester echt eentje voor jou. Deze Franse oester wordt met aandacht en passie gekweekt aan de Franse Atlantische kust. Samen met een glaasje bubbels vormt hij een match made in oester heaven. 

Fine de Normandië

Waaraan moet je denken wanneer we het hebben over prachtige zandstranden en impressionante krijtrotsen? Juist ja, oesterparadijs Normandië. De Franse regio groeide uit tot een van dé streken bij uitstek voor krachtige oesters met een frisse zilte smaak.

Special de Normandië

De mooiste oesters, de specials, worden in Frankrijk aan de Normandische kust geweekt met als bekendste gebied Utah Beach. Ze staan bekend om hun stevigheid met een volle, maar zoete nasmaak. 

Charente Maritime nr 3

Toch meer fan van een lichtzoute oester met een aromatische smaak? Dan opteer je best voor de Charente Maritime. De oester komt uit het grootste kweekgebied van Frankrijk en die ervaring, dat proef je! 

Platte Belon Oester 3/0

Sinds eeuwen wordt in de Bélon-rivier in Frankrijk platte oesters gekweekt. Bestemming voor dat topproduct? Heinde en ver! De oesters zijn zo’n 3 jaar oud en worden op de bodem van de rivier gekweekt. Door de wat langzamere groei hebben ze een zeldzame verfijnde en nootachtige smaak.

Zeeuwse platte oester 5/0

De Zeeuwse Platte wordt ook wel de Koningin onder de oesters genoemd, een oester om 'U' tegen te zeggen dus. En met reden. Want de Zeeuwse platte oester staat bekend om haar zeer verfijnde romige en krachtige smaak. Van vorstelijk tafelen gesproken! 

Holle zeeuwse oester cat3

In het uniek Nationaal Park de Oosterschelde in Zeeland wordt er haast magie op de veenachtige bodem gecreëerd. De holle zeeuwse oester die er gekweekt wordt is heerlijk zacht en zilt tegelijk.

Ierse royal oester

Ierland staat bekend om zijn mooie volle zachte oesters met een lichte zoete nasmaak. Deze unieke smaak wordt gecreëerd door een mix van het zoute water van de Atlantische Oceaan en het zoete rivier water afkomstig van het binnenland en de berglandschappen. Kortom, perfecte mix in natuur samen met een perfecte mix in smaak: romig en zoet. Hmmm, heerlijk!