Tot en met 20 november, geniet van een korting tot €15 met de promocode DEALS!Zie voorwaarden

Inspiratie voor de eindejaarsfeesten
Kalkoen op het feestmenu

Kalkoen op het feestmenu

Een klassiek kerstmenu bevat bijna altijd gevogelte. Het is lekker én feestelijk! Bij Delhaize vind je een ruim assortiment van de beste kwaliteit: kalkoen, kip, eend, parelhoen, duif, kwartel, haan, fazant, ... Je vindt hieronder tips om een geslaagd feestmaal met kalkoen op tafel te toveren.

Knapperige kalkoentips

Knapperige kalkoentips

Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. Er zijn 2 opties: kiezen voor een kalkoen met of zonder vulling. De voorbereiding van het gerecht varieert per optie.

Algemeen:

Voorzie ongeveer 400 g vlees per person. Een kalkoen van minder dan 5 kilo is over het algemeen malser. Als 5 kilo niet genoeg is voor het aantal gasten, dan koop je beter 2 kalkoenen in plaats van één grotere, dat is ook makkelijker in de oven.

Kalkoen past goed bij een smakelijke vulling. Een goed gekruide vulling komt de smaak van het gevogelte ten goede. De voorbereiding van de kalkoen en de vulling neemt veel tijd in beslag. We raden je aan om hier zelfs tot 48 uur op voorhand aan te beginnen.

Gevuld of niet, haal de kalkoen zeker 2 uur op voorhand uit de koelkast voor je aan de voorbereiding begint en laat hem rusten op kamertemperatuur.

Als je kiest voor een kalkoen zonder vulling:

Als je kiest voor een gevulde kalkoen:

Hoe snij je de kalkoen?

  1. Snijd eerst de kleinere vleugels van je kalkoen
  2. en dan de grotere bouten.
  3. Snijd de borst vervolgens van achteren naar voren in dikke plakken.

Tip van de chef: gebruik een vleesvork voor extra grip.

Hoe weet je of je kalkoen gaar is met en zonder vleesthermometer?

Hoe weet je of je kalkoen gaar is met en zonder vleesthermometer?

Met een thermometer

72 graden is de kerntemperatuur voor een perfect gebraden kalkoen. Om die te weten te komen steek je de thermometer in het dikste stuk van de kalkoen, de dij.

Zonder een thermometer

Geen thermometer bij de hand? Dan hebben we ook een trucje dat je kan gebruiken! Door in de dij van de kalkoen te prikken, loopt er wat sap uit het vlees. Is het sap helder? Dan is de kalkoen gaar. Kleurt het licht roze? Dan moet het nog even garen.;

 

Hoe zorg je dat de kalkoen sappig blijft?

Het vlees van een kalkoen is grover van structuur en droger dan kip. Een extra uitdaging bij het maken van kalkoen is dan ook om ervoor te zorgen dat het vlees niet uitdroogt. Dankzij deze 3 technieken zal het jou gelukkig nooit overkomen:

Techniek 1: Bardage. Bardeer het vlees met vet of spek.
Techniek 2: Vulling. Vul je kalkoen met een sappige vulling
Techniek 3: Papillotte. Pak het vlees tijdens de bereiding in met aluminiumfolie
Voila, met deze 3 tips zit je gebakken!

Welke vulling gebruik je best?

Welke vulling gebruik je best?

De mix van varkens- en runds- of kalfsgehakt doet het niet alleen goed om balletjes van te rollen, maar ook als vleesbrood ... of vleesvulling. Deze mengeling biedt het perfecte evenwicht tussen structuur en smaak. Zeker als jij je gehakt extra bindt met ei en broodkruim.

Hoe vul je de kalkoen?

1.Dep de kalkoen droog aan de binnen- en buitenkant met keukenpapier. Stop het merendeel van je favoriete vulling in de kalkoen. Niet te vol, want de vulling zet nog wat uit tijdens het bakken. 

2.Schuif ook wat vulling tussen het vel en vlees. Trek het vel over het vulgat en steek het vast met een cocktailprikker. 

3.Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal in je koelkast. Neem de kalkoen 1 u voor het braden uit de koelkast ... en braden maar! 

Tip: Kruid de kalkoen langs de buitenkant met peper en zout. Leg er ook een klontje boter op zodat hij straks mooi goudbruin kleurt. Extra bruin en krokant? Bestrijk het vel de laatste 15 min met wat vloeibare honing!

Nog op zoek naar een lekker recept voor een kalkoenvulling? Probeer dan zeker onze 3 aanraders hieronder.

De kalkoen is overgevlogen

Hoe kwam de kalkoen op ons feestbord terecht? Deze culinaire traditie kent haar oorsprong in de Verenigde Staten waar gevulde kalkoen een typisch feestgerecht is op Thanksgiving Day. Bij ons werd gevulde kalkoen pas ingeburgerd na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten brachten het gerecht mee uit hun land van oorsprong en introduceerden gevulde kalkoen hier als feestmaal. Omdat het een grote vogel is die vele monden kan spijzen, bleek hij bijzonder geschikt voor familiefeesten.

Zo gaat er niets verloren

Zo gaat er niets verloren

Farce over? Rol er balletjes van of vul er groenten van ’t seizoen mee!

Mis geen enkel voordeel

Ontdek exclusieve voordelen. Log in.