1
Laat het eekhoorntjesbrood 30 min. in een beetje lauw water weken.
2
Verwijder de pitjes uit de kastanjepompoen en snijd hem in blokjes (je hoeft hem niet te schillen). Doe ze in een kookpot met de grofgehakte uien, overgiet met water, breng aan de kook en laat 30 min. sudderen.
3
Schep het eekhoorntjesbrood in een braadpan, met het weekwater en de boter. Bak op een matig vuurtje, tot volledige verdamping van het water. Voeg de room toe en laat op een matig vuurtje voor de helft inkoken. Breng verder op smaak.
4
Verwijder een groot deel van het kookwater van de groenten en giet het in een karaf. Mix de rest fijn met de olijfolie, peper en zout. Voeg eventueel een beetje water uit de karaf toe en mix tot de gewenste dikte.
5
Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de lauwe soep in kommen, verdeel er het eekhoorntjesbrood over. Snijd cirkels uit de plakken bladerdeeg, die net iets groter zijn dan de kommen. Bevochtig lichtjes de randen van de kommen, bedek elke kom met een deegcirkel en druk goed aan om het deeg vast te plakken.
6
Schuif 10 min. in de oven, smeer in met de losgeklopte eidooier en bak nog 10 à 15 min, tot het deeg mooi goudbruin is.
8
Tip: De smaak van kastanjepompoen is vrij zoet en lijkt op die van kastanjes. Vervang hem naar eigen smaak door butternut of pompoen. Kommen met een ‘leeuwenkop’ zijn ideaal voor soepen in een korstje, dankzij hun iets smallere opening. En ook nog eens lekker oldschool!
1
Laat het eekhoorntjesbrood 30 min. in een beetje lauw water weken.
2
Verwijder de pitjes uit de kastanjepompoen en snijd hem in blokjes (je hoeft hem niet te schillen). Doe ze in een kookpot met de grofgehakte uien, overgiet met water, breng aan de kook en laat 30 min. sudderen.
3
Schep het eekhoorntjesbrood in een braadpan, met het weekwater en de boter. Bak op een matig vuurtje, tot volledige verdamping van het water. Voeg de room toe en laat op een matig vuurtje voor de helft inkoken. Breng verder op smaak.
4
Verwijder een groot deel van het kookwater van de groenten en giet het in een karaf. Mix de rest fijn met de olijfolie, peper en zout. Voeg eventueel een beetje water uit de karaf toe en mix tot de gewenste dikte.
5
Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de lauwe soep in kommen, verdeel er het eekhoorntjesbrood over. Snijd cirkels uit de plakken bladerdeeg, die net iets groter zijn dan de kommen. Bevochtig lichtjes de randen van de kommen, bedek elke kom met een deegcirkel en druk goed aan om het deeg vast te plakken.
6
Schuif 10 min. in de oven, smeer in met de losgeklopte eidooier en bak nog 10 à 15 min, tot het deeg mooi goudbruin is.
8
Tip: De smaak van kastanjepompoen is vrij zoet en lijkt op die van kastanjes. Vervang hem naar eigen smaak door butternut of pompoen. Kommen met een ‘leeuwenkop’ zijn ideaal voor soepen in een korstje, dankzij hun iets smallere opening. En ook nog eens lekker oldschool!