1
Snijd de aubergines in blokjes van ± 1,5 cm zijde. Bestrooi ze overvloedig met zout en laat ze in een zeef rusten.
2
Snipper intussen de rode uien en de selder (gebruik de malse binnenste stengels van de selder). Pel de teentjes knoflook, maar laat ze heel. Fruit alles 10 min. op een heel zacht vuurtje, in een sauteerpan met de helft van de olijfolie. Schil en ontpit de tomaten, zonder het sap en de pitjes volledig te verwijderen. Snijd ze in grote blokjes. Voeg de olijven samen met de kappertjes in de sauteerpan toe, meng 2 min. en schep er dan de tomatenblokjes bij. Laat 15 min. op een zacht vuurtje pruttelen.
3
Verwarm de oven voor op 170°C. Bedek een ovenplaat met bakpapier, prik de kerstomaten één voor één en leg ze op de ovenplaat. Dep de aubergines goed droog met keukenpapier en voeg ze toe op de ovenplaat. Besprenkel met de rest van de olijfolie en schuif 20 min. in de oven.
4
Meng de azijn en de suiker. Giet in de sauteerpan en laat 5 min. op een matig vuurtje inkoken. Voeg de aubergines en de kerstomaten toe, breng verder op smaak en laat afkoelen.
5
Gril de amandelen op een matig vuurtje, in een antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof, en hak het basilicum. Voeg ze net voor het opdienen toe in de caponata. Serveer koud of op kamertemperatuur, als bijgerecht of als lunch, met lekker brood.
1
Snijd de aubergines in blokjes van ± 1,5 cm zijde. Bestrooi ze overvloedig met zout en laat ze in een zeef rusten.
2
Snipper intussen de rode uien en de selder (gebruik de malse binnenste stengels van de selder). Pel de teentjes knoflook, maar laat ze heel. Fruit alles 10 min. op een heel zacht vuurtje, in een sauteerpan met de helft van de olijfolie. Schil en ontpit de tomaten, zonder het sap en de pitjes volledig te verwijderen. Snijd ze in grote blokjes. Voeg de olijven samen met de kappertjes in de sauteerpan toe, meng 2 min. en schep er dan de tomatenblokjes bij. Laat 15 min. op een zacht vuurtje pruttelen.
3
Verwarm de oven voor op 170°C. Bedek een ovenplaat met bakpapier, prik de kerstomaten één voor één en leg ze op de ovenplaat. Dep de aubergines goed droog met keukenpapier en voeg ze toe op de ovenplaat. Besprenkel met de rest van de olijfolie en schuif 20 min. in de oven.
4
Meng de azijn en de suiker. Giet in de sauteerpan en laat 5 min. op een matig vuurtje inkoken. Voeg de aubergines en de kerstomaten toe, breng verder op smaak en laat afkoelen.
5
Gril de amandelen op een matig vuurtje, in een antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof, en hak het basilicum. Voeg ze net voor het opdienen toe in de caponata. Serveer koud of op kamertemperatuur, als bijgerecht of als lunch, met lekker brood.