1
Snijd de uien in reepjes en fruit ze 20 min. op een matig vuurtje in een brede stoofpan met de boter, tot ze karamelliseren.
2
Overgiet met de wijn en de cognac. Laat op een vrij hoog vuur volledig inkoken. Bestuif met bloem, meng 1 min. en voeg dan de bouillon toe, samen met de tijm en de salie. Laat op een vrij hoog vuur voor de helft inkoken. Kruid met peper en zout en voeg gemalen nootmuskaat naar smaak toe.
3
Maak intussen de croutons: zet de grill van de oven aan. Snijd het stokbrood in sneetjes, smeer ze lichtjes in met olijfolie en bak ze in de oven goudbruin (houd in het oog) of in een antiaanbakpan. Wrijf de croutons in met het gehalveerde teentje knoflook en garneer ze met geraspte gruyère. Laat ze in de oven gratineren.
4
Dien de soep heet op, met de croutons. Werk eventueel af met enkele verse kruiden.
1
Snijd de uien in reepjes en fruit ze 20 min. op een matig vuurtje in een brede stoofpan met de boter, tot ze karamelliseren.
2
Overgiet met de wijn en de cognac. Laat op een vrij hoog vuur volledig inkoken. Bestuif met bloem, meng 1 min. en voeg dan de bouillon toe, samen met de tijm en de salie. Laat op een vrij hoog vuur voor de helft inkoken. Kruid met peper en zout en voeg gemalen nootmuskaat naar smaak toe.
3
Maak intussen de croutons: zet de grill van de oven aan. Snijd het stokbrood in sneetjes, smeer ze lichtjes in met olijfolie en bak ze in de oven goudbruin (houd in het oog) of in een antiaanbakpan. Wrijf de croutons in met het gehalveerde teentje knoflook en garneer ze met geraspte gruyère. Laat ze in de oven gratineren.
4
Dien de soep heet op, met de croutons. Werk eventueel af met enkele verse kruiden.