1
Hak de uien grof, snijd 2 wortelen in dikke schijfjes en snijd de helft van de knolselder in grote blokjes. Doe alles in een grote stoofpan met 20 g gesmolten boter en fruit op een matig vuurtje. Voeg het loof van de selder toe, het laurierblaadje en de gepelde, gehalveerde teentjes knoflook. Meng 2 min. en duw de fazant in het garnituur. Overgiet met koud water, kruid met peper en zout. Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 u zonder deksel pruttelen.
2
Snijd 2 wortelen en de rest van de knolselder in kleine blokjes. Kook ze 5 min. in kokend gezouten water, spoel ze onder koud water en houd apart.
3
Klop de eiwitten lichtjes op in een grote slakom, met peper en zout. Meng er het gehakt onder, het tomatenconcentraat, 1 wortel in fijne schijfjes en de gesnipperde selderstengel. Breng verder op smaak.
4
Haal de fazant uit de stoofpan. Filter de bouillon en giet hem terug in de stoofpan. Voeg de bereiding met de eiwitten in kleine porties toe en bedek er heel de oppervlakte mee. Warm op (maar laat niet koken) en laat ± 10 min. net onder het kookpunt pruttelen, tot het eiwit komt bovendrijven en samen met alle onzuiverheden stolt.
5
Trek intussen het vlees van de fazant in stukjes.
6
Maak een zeefdoek nat, wring hem uit en leg hem in een zeef met fijn rooster (of een puntzeef) boven op een stoofpan (of een grote slakom). Duw voorzichtig een pollepel in de ‘korst’ van eiwitten en onzuiverheden om zo, beetje bij beetje, de geklaarde bouillon te recupereren door hem te filteren. Leg voorzichtig keukenpapier op de oppervlakte van de bouillon om hem te ontvetten (herhaal meerdere keren). Warm de bouillon op en breng hem verder op smaak.
7
Snijd de peperkoek in kleine blokjes en bak ze goudbruin, in een braadpan met 20 g boter.
8
Verdeel het fazantenvlees en de fijne groentjes in diepe borden en overgiet ze met de hete bouillon. Werk af met een beetje kervel, peperkoekcroutons en serveer.
9
Tip: Om een bouillon echt perfect te ontvetten, maak je hem best een dag op voorhand klaar en laat je hem in de koelkast rusten. De volgende dag hoef je enkel het laagje gestold vet aan de oppervlakte te verwijderen.
1
Hak de uien grof, snijd 2 wortelen in dikke schijfjes en snijd de helft van de knolselder in grote blokjes. Doe alles in een grote stoofpan met 20 g gesmolten boter en fruit op een matig vuurtje. Voeg het loof van de selder toe, het laurierblaadje en de gepelde, gehalveerde teentjes knoflook. Meng 2 min. en duw de fazant in het garnituur. Overgiet met koud water, kruid met peper en zout. Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 u zonder deksel pruttelen.
2
Snijd 2 wortelen en de rest van de knolselder in kleine blokjes. Kook ze 5 min. in kokend gezouten water, spoel ze onder koud water en houd apart.
3
Klop de eiwitten lichtjes op in een grote slakom, met peper en zout. Meng er het gehakt onder, het tomatenconcentraat, 1 wortel in fijne schijfjes en de gesnipperde selderstengel. Breng verder op smaak.
4
Haal de fazant uit de stoofpan. Filter de bouillon en giet hem terug in de stoofpan. Voeg de bereiding met de eiwitten in kleine porties toe en bedek er heel de oppervlakte mee. Warm op (maar laat niet koken) en laat ± 10 min. net onder het kookpunt pruttelen, tot het eiwit komt bovendrijven en samen met alle onzuiverheden stolt.
5
Trek intussen het vlees van de fazant in stukjes.
6
Maak een zeefdoek nat, wring hem uit en leg hem in een zeef met fijn rooster (of een puntzeef) boven op een stoofpan (of een grote slakom). Duw voorzichtig een pollepel in de ‘korst’ van eiwitten en onzuiverheden om zo, beetje bij beetje, de geklaarde bouillon te recupereren door hem te filteren. Leg voorzichtig keukenpapier op de oppervlakte van de bouillon om hem te ontvetten (herhaal meerdere keren). Warm de bouillon op en breng hem verder op smaak.
7
Snijd de peperkoek in kleine blokjes en bak ze goudbruin, in een braadpan met 20 g boter.
8
Verdeel het fazantenvlees en de fijne groentjes in diepe borden en overgiet ze met de hete bouillon. Werk af met een beetje kervel, peperkoekcroutons en serveer.
9
Tip: Om een bouillon echt perfect te ontvetten, maak je hem best een dag op voorhand klaar en laat je hem in de koelkast rusten. De volgende dag hoef je enkel het laagje gestold vet aan de oppervlakte te verwijderen.