Tot en met 13 november, geniet van gratis collect-kosten met de promocode COLFREE!Zie voorwaarden

Recept zoekresultatenGebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpuree
Delhaize logo
  • Gebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpuree
    A

Gebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpuree

Gebraden kalkoen met gefrituurde kruiden, waterkerssaus en knolselderpureeA
Makkelijk
> 60 min.
4/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
8 porties
  • 1 kalkoen van 3 kg
  • 150 g boter
  • 1 friteuse
  • 1 bussel salie
  • 1 bussel basilicum
  • 1 bussel oregano
  • 1 bussel koriander
  • 10 takjes tijm
  • peper
  • 1 grote knolselder (voor de puree)
  • 1 gevogeltebouillonblokje (voor de puree)
  • gemalen nootmuskaat (voor de puree)
  • peper en zout (voor de puree)
  • 1 bussel waterkers (voor de saus)
  • 1 sjalot (voor de saus)
  • 2 el zure room (voor de saus)
  • 1 dl witte wijn (voor de saus)
  • 4 dl gevogeltefond Fundo (voor de saus)
  • 20 g boter (voor de saus)
  • 1 teentje knoflook (voor de saus)
  • peper en zout (voor het sausje)
  • 1 kalkoen van 3 kg
  • 150 g boter
  • 1 friteuse
  • 1 bussel salie
  • 1 bussel basilicum
  • 1 bussel oregano
  • 1 bussel koriander
  • 10 takjes tijm
  • peper
  • 1 grote knolselder (voor de puree)
  • 1 gevogeltebouillonblokje (voor de puree)
  • gemalen nootmuskaat (voor de puree)
  • peper en zout (voor de puree)
  • 1 bussel waterkers (voor de saus)
  • 1 sjalot (voor de saus)

Begin met koken

: 35 min. + 2 u. kooktijd
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Steek hier en daar kleine plakjes koude boter onder het vel van de kalkoen en binnenin. Leg de kalkoen in een grote schaal, kruid met peper en zout, en bestrooi met gehakte tijm. Bedek met aluminiumfolie en schuif 1 u. in de oven. Verwijder het aluminiumfolie en laat de kalkoen nog 1 u braden, terwijl je hem regelmatig met braadvocht overgiet (reken in totaal 40 min./kg).
2
Maak de puree: schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Doe ze in een kookpot, giet er water bij tot ¾ van de hoogte van de selderblokjes en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook zonder deksel op een matig vuurtje, tot de bouillon bijna volledig ingekookt is (± 30 min.). Giet af en laat de knolselderblokjes nog even in de kookpot op het vuur drogen. Plet ze met een pureestamper, breng op smaak met peper en zout, en kruid naar eigen smaak met nootmuskaat.
3
Maak de saus: hak de sjalot en het teentje knoflook. Fruit ze 5 min. op een zacht vuurtje in een steelpan met de gesmolten boter. Giet er de witte wijn bij, laat bijna helemaal inkoken en voeg de gevogeltefond toe. Laat op een matig vuurtje met 1⁄3 inkoken. Haal de pan van het vuur. Voeg de zure room en de waterkers toe, mix en breng verder op smaak.
4
Bak de blaadjes van de kruiden kort in hete olie (160°C). Zorg ervoor dat de blaadjes niet vochtig zijn en dompel slechts een kleine hoeveelheid per bakbeurt in de olie. Laat de kruiden op keukenpapier uitlekken.
5
Werk de kalkoen af met gefrituurde blaadjes. Serveer met de saus en de puree.
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Steek hier en daar kleine plakjes koude boter onder het vel van de kalkoen en binnenin. Leg de kalkoen in een grote schaal, kruid met peper en zout, en bestrooi met gehakte tijm. Bedek met aluminiumfolie en schuif 1 u. in de oven. Verwijder het aluminiumfolie en laat de kalkoen nog 1 u braden, terwijl je hem regelmatig met braadvocht overgiet (reken in totaal 40 min./kg).
2
Maak de puree: schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Doe ze in een kookpot, giet er water bij tot ¾ van de hoogte van de selderblokjes en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook zonder deksel op een matig vuurtje, tot de bouillon bijna volledig ingekookt is (± 30 min.). Giet af en laat de knolselderblokjes nog even in de kookpot op het vuur drogen. Plet ze met een pureestamper, breng op smaak met peper en zout, en kruid naar eigen smaak met nootmuskaat.
3
Maak de saus: hak de sjalot en het teentje knoflook. Fruit ze 5 min. op een zacht vuurtje in een steelpan met de gesmolten boter. Giet er de witte wijn bij, laat bijna helemaal inkoken en voeg de gevogeltefond toe. Laat op een matig vuurtje met 1⁄3 inkoken. Haal de pan van het vuur. Voeg de zure room en de waterkers toe, mix en breng verder op smaak.
4
Bak de blaadjes van de kruiden kort in hete olie (160°C). Zorg ervoor dat de blaadjes niet vochtig zijn en dompel slechts een kleine hoeveelheid per bakbeurt in de olie. Laat de kruiden op keukenpapier uitlekken.
5
Werk de kalkoen af met gefrituurde blaadjes. Serveer met de saus en de puree.
Nutritionele informatie
A
Energie: 524 kcal
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Frans
Gluten vrij
Eindejaar,Romantisch diner
Lente,Zomer
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 8 personen

Toon:

Rib Eye | Ierse
Delhaize Rib Eye | Ierse
5 × +/- 300 gr
+/-€
10
95
Boter | Mini | Zacht
Carlsbourg Boter | Mini | Zacht
16 x 12,5 gr
6
59
Solo | Frituurvet | Plantaardig | 4x250g
Solo Solo | Frituurvet | Plantaardig | 4x250g
4 x 250 gr
8
49
Kruiden | Salie
Santa Maria Kruiden | Salie
11 gr
-10% voor 3
2
95
Kruiden | Basilicum
Santa Maria Kruiden | Basilicum
10 gr
-10% voor 3
3
35
Kruiden | Oregano
Santa Maria Kruiden | Oregano
5 gr
-10% voor 3
2
95
Kruiden | Koriander | Blaadjes
Santa Maria Kruiden | Koriander | Blaadjes
10 gr
-10% voor 3
2
95
Kruiden | Tijm
Santa Maria Kruiden | Tijm
15 gr
-10% voor 3
2
75
Knolselder | Cat1
Delhaize Knolselder | Cat1
1 st
1
99
Gevogelte | Fond | Licht
Delhaize Gevogelte | Fond | Licht
22 cl
3
99
Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
35 gr
-10% voor 3
4
99
Kruiden | Peper | Mix
Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
41 gr
-10% voor 3
4
29
Tuinkers | Vilt
Delhaize Tuinkers | Vilt
100 gr
1
09
Room | Zuur | Isigny
Taste of Inspirations Room | Zuur | Isigny
20 cl
2
25
Carpinus | 37.5cl | Puttony | 2016 | Witte wijn
Hongarie-Hongarije Carpinus | 37.5cl | Puttony | 2016 | Witte wijn
37,5 cl
-30%
25
89
€36,99
Gevogelte | Fond | Licht
Delhaize Gevogelte | Fond | Licht
22 cl
3
99
Kruiden | Peper | Mix
Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
41 gr
-10% voor 3
4
29

Reeds in je keuken

Kruiden | Peper | Mix
Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
41 gr
-10% voor 3
4
29
Sjalot | Ui | Netje
Delhaize Sjalot | Ui | Netje
500 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
0
99
Lookbol | Netje
Delhaize Lookbol | Netje
75 gr
1
79
Totaal:
+/-€148,65