Recept zoekresultatenFilet van Mechelse koekoek
Delhaize logo
  • Filet van Mechelse koekoek
    D

Filet van Mechelse koekoek

door Peter Goossens
Filet van Mechelse koekoekD
Gemiddeld
30-60 min.
0/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
2 porties
  • 60 g ongezouten boter (voor het eekhoorntjesbrood)
  • Parmezaanse kaas in schilfers
  • fleur de sel
  • kervel
  • 1 dresseerring diameter 9 cm
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 50 ml kalfsfond
  • 20 g ongezouten boter (voor de koekoek)
  • 2 filets van Mechelse koekoek, met vel (120-140 g/filet)
  • 2 stronken grondwitloof
  • 5 mooie grote stukken eekhoorntjesbrood (ongeveer 40 g per stuk)
  • 25 g ongezouten boter (voor het schuim)
  • 100 g geraspte parmezaanse kaas (reggiano)
  • 100 ml gevogeltefond
  • 150 ml volle melk
  • suiker (facultatief)
  • nootmuskaat
  • zout
  • zwarte peper
  • 50 g ongezouten boter (voor het witloof)
  • 60 g ongezouten boter (voor het eekhoorntjesbrood)
  • Parmezaanse kaas in schilfers
  • fleur de sel
  • kervel
  • 1 dresseerring diameter 9 cm
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 50 ml kalfsfond
  • 20 g ongezouten boter (voor de koekoek)
  • 2 filets van Mechelse koekoek, met vel (120-140 g/filet)
  • 2 stronken grondwitloof
  • 5 mooie grote stukken eekhoorntjesbrood (ongeveer 40 g per stuk)
  • 25 g ongezouten boter (voor het schuim)
  • 100 g geraspte parmezaanse kaas (reggiano)

Begin met koken

Grondwitloof
Maak de bladeren van het witloof los en snij in fijne stukken. Laat de boter smelten en voeg er de stukken witloof bij, laat goed aanbakken en zet dan het vuur zachter. Laat ongeveer een halfuurtje konfijten. Kruid met peper, zout en nootmuskaat (eventueel wat suiker).

Schuim van Parmezaanse kaas
Breng de fond met de melk aan de kook, laat de geraspte kaas erin smelten, breng op smaak met peper en giet door een roerzeef. Voeg het klontje boter toe en schuim op.

Eekhoorntjesbrood
Maak het eekhoorntjesbrood schoon met een klein mesje. Snij 1 eekhoorntjesbrood in flinterdunne schijven en leg op een bord, bestrijk met olijfolie, kruid met peper en zout. Snij de rest van de paddenstoelen in stukken en bak aan in schuimende boter, kruid met peper en zout.

Filet van Mechelse koekoek
Kruid de koekoekfilets met zwarte peper en zout en bak bruin in bruisende boter. Wanneer bruin, haal die uit de pan en plaats in een aluminium bakje in een oven van 140°C gedurende 15 minuten. Bak de kleine restjes van de paddenstoelen, de fijngesneden sjalot en de gesnipperde knoflook aan in bruisende boter. Wanneer ze bijna glazig zijn, voeg er de fond en de sojasaus aan toe en breng aan de kook. Laat de jus nog eventjes sudderen en werk af met een klontje boter. Giet door een roerzeef over de filets die in het bakje liggen, zo warm je ze ook meteen terug op.

Afwerking
Plaats de dresseerring op een warm bord, vul met het gekonfijt witloof en druk goed aan met een lepel. Leg er het gebakken eekhoorntjesbrood op, samen met de filets. Werk af met enkele lepels schuim van Parmezaanse kaas en blaadjes kervel. Geef apart nog wat saus (schuim) mee.

Nutritionele informatie
D
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 771; energie (kCal): 185; vetten (g): 14,1; verzadigde vetten (g): 8,9; koolhydraten (g): 3,4; suikers (g): 2,5; vezels (g): 0,7; eiwitten (g): 11; zout (g): 0,8. Energie (kcal/portie): 1161,25
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 771; energie (kCal): 185; vetten (g): 14,1; verzadigde vetten (g): 8,9; koolhydraten (g): 3,4; suikers (g): 2,5; vezels (g): 0,7; eiwitten (g): 11; zout (g): 0,8. Energie (kcal/portie): 1161,25
Belgisch
Gluten vrij
Romantisch diner,Vaderdag
Diner
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 2 personen

Toon:

Cookie cutter
1

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Boter | Zacht
Paysan Breton Boter | Zacht
2 × 125 gr
2de tegen -50%
2
39
Parmigiano reggiano | BOB
Delhaize Parmigiano reggiano | BOB
100 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
2
49
Kervel in mini-porties
Delhaize Kervel in mini-porties
200 gr
  • frozen.external.af58c8a6.svg
0
75
Sjalotten | Verpakt | Bio
Delhaize Sjalotten | Verpakt | Bio
500 gr
Bio
    3
    99
    Look | Netje | Bio
    Delhaize Look | Netje | Bio
    100 gr
    Bio
      1
      29
      Saus | Soja
      Suzi Wan Saus | Soja
      14,3 cl
      4
      15
      Fond | Kalf
      Fundo Fond | Kalf
      20 cl
      2de tegen -60%
      3
      99
      Filet | Kip | Bio
      Delhaize Filet | Kip | Bio
      +/- 300 gr
      Bio
        +/-€
        7
        50
        Witloof | Voorgegaard
        * Witloof | Voorgegaard
        250 gr
        3
        49
        Eekhoorntjesbrood | Extra | Bokaal
        Delhaize Eekhoorntjesbrood | Extra | Bokaal
        40 gr
        4
        59
        Parmigiano reggiano | BOB
        Delhaize Parmigiano reggiano | BOB
        100 gr
        • little-lione.external.82792960.svg
        2
        49
        Fond | Gevogelte
        Lacroix Fond | Gevogelte
        40 cl
        2de tegen -20%
        5
        09
        Melk | Verse | Volle | Bio
        Delhaize Melk | Verse | Volle | Bio
        1 l
        Bio
          2
          05
          Suiker | Fijne korrel
          Tienen-Tirlemont Suiker | Fijne korrel
          1 kg
          1
          65
          Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
          Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
          35 gr
          2de tegen -40%
          4
          99

          Reeds in je keuken

          Fleur de sel | Guerande
          Delhaize Fleur de sel | Guerande
          125 gr
          3
          55
          Kruiden | Zout | Berg | Molen
          Santa Maria Kruiden | Zout | Berg | Molen
          140 gr
          2de tegen -40%
          6
          35
          Kruiden | Peper | Mix
          Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
          41 gr
          2de tegen -40%
          4
          29
          Totaal:
          +/-€53,29

          Mis geen enkel voordeel

          Ontdek exclusieve voordelen. Log in.