Een van dé vedetten van de herfst? Paddenstoelen! Er is echt niets beter om je omelet, stoofgerecht of toast mee te verfijnen. Daarom zetten we graag onze witte champignons en kastanjechampignons in de schijnwerpers. In het Frans heten ze ‘champignons de Paris’, maar die van ons komen uit Maaseik! We brengen een bezoek aan de indrukwekkende champignonkwekerij van Toon, meesterkweker en paddenstoelexpert. En uiteraard delen we onze favoriete recepten met champignons, plus enkele handige tips om nog meer van deze lokale herfsttoppers te genieten.
Champignons van bij ons: overheerlijke recepten en inspiratie om met paddenstoelen te koken
Heerlijke recepten met champignons van eigen bodem
The Messy Chef kookt: veggie pie met champignons en erwtjes
Voor iedereen die al begint te watertanden bij de gedachte aan champignonsaus, is er dit verrassende recept met witte champignons. Op-en-top Belgisch en speciaal voor jou bedacht door nog zo'n topper: The Messy Chef Jelle Beeckman. Deze veggie pie is een combinatie van smeuïge aardappelpuree en een topping van verse witte champignons met look, tijm en groene erwten. Precies wat je nodig hebt aan het eind van een grijze herfstdag.
Tip: vervang de witte champignons gerust door andere paddenstoelen, of ga voor een mix van paddenstoelen voor nóg meer smaak!
Whoogy's kookt: vegetarische lasagna met champignons
Chef Whoogy maakt een echte herfstklassieker, maar dan met een veggie én lokale twist! Deze hartverwarmende lasagna met witte champignons blaast je gegarandeerd van je sokken. Want een pasta met champignons gaat er altijd wel in, toch? De paddenstoelen krijgen gezelschap van wortel, selder, knoflook en tijm – en wat geraspte parmezaan om het plaatje helemaal compleet te maken. Yum!
Psst: mag het voor jou iets meatier zijn? Combineer deze pasta met champignons eens met spekjes en/of kip. Ook superlekker en heerlijk herfstig.
Meer recepten met champignons uit België
Welke soorten paddenstoelen zijn er allemaal?
Te veel om op te noemen! Maar hierbij delen we alvast enkele van onze persoonlijke favorieten. Bij Delhaize hebben we trouwens een ruim aanbod biochampignons, vol liefde geteeld in België. En dat smaak je.
- Witte champignons zijn de bekendste champignons. Ze zijn het hele jaar door onmisbaar in tal van gerechten: van champignonsaus tot pasta met champignons, toast champignon en omelet. Witte champignons hebben een milde, neutrale smaak die perfect samengaat met tijm, peterselie, knoflook en ui.
- Bruine champignons of kanstanjechampignons geven je gerechten een licht nootachtig aroma. Deze paddenstoelen hebben iets steviger vruchtvlees dan hun witte broertjes. Heerlijk in sauzen, rijstgerechten of met een stukje wild.
- Oesterzwammen krimpen nauwelijks tijdens het koken en zijn in een handomdraai klaar. Met zijn zachte, aromatische smaak is deze paddenstoel een prima optie als vleesvervanger.
- Shiitakes smaken een beetje zoet, zijn kruidig en zeer aromatisch. Het zijn wilde paddenstoelen die het goed doen in een wok, soep of omelet.
- De portobello is de volwassen variant van de kastanjechampignon, met een doorsnede van zo'n 10 centimeter. Ideaal voor als je gevulde champignons wilt maken, en met een nootachtige, aromatische smaak.
Ditjes en datjes over champignons
- Champignons en andere paddenstoelen zijn niet alleen heerlijk, ze zitten ook boordevol plantaardige eiwitten, mineralen en vitamine B. Gezond én voedzaam dus!
- Na aankoop bewaar je champignons in de koelkast in hun verpakking. Zo blijven ze probleemloos minstens 8 dagen goed.
- Witte champignons en bruine kastanjechampignons kun je bakken maar ook rauw eten (in schijfjes geven ze je salades textuur en een extra subtiele smaak).
- Hoe maak je champignons het best schoon? Gebruik een zacht borsteltje of een vel keukenrol om aarderesten te verwijderen. Was ze vooral niet in water, want dan zuigen de paddenstoelen het water op en verliezen ze aan smaak.
- Kastanjechampignons bevatten minder water dan witte champignons, dus ze krimpen minder bij het koken.
Champignons uit Maaseik: de herfstlekkernij bij uitstek
Sinds 2011 staat Toon Huibers aan het hoofd van Maaseik Champ, producent van heerlijke Belgische paddenstoelen, zoals witte champignons, kastanjechampignons, portobello's, shiitakes, oesterzwammen en koningsoesterzammen (ook wel duinvoetjes of eryngii genoemd). En ze worden exclusief voor Delhaize geteeld! We gingen bij Toon langs en vroegen hem alles wat we ooit al over champignons wilden weten (of toch bijna!).
Wat is het geheim achter jullie mooie – en vooral lekkere – paddenstoelen?
Toon: "Eerst en vooral goede grondstoffen: substraat van de beste kwaliteit. Maar ook expertise: om het herfstweer dat paddenstoelen nodig hebben zo goed mogelijk na te bootsen en om ze de nodige aandacht te geven. Dat is alleen mogelijk dankzij de passie en het engagement van onze medewerkers. Want je moet 7 dagen per week met de paddenstoelen in de weer zijn. Verlies ze een halve dag uit het oog en het kan helemaal misgaan!
Kun je wat meer vertellen over de kweekmethode voor jullie champignons?
Toon: "In feite bootsen we hier gewoon de natuur na, om een zo natuurlijk mogelijke kweekmethode te creëren. Het substraat voor de champignons bestaat uit natuurlijke materialen: paardenmest, stro, kippenmest… We zaaien er zwamvlokken op die ook volledig natuurlijk zijn. En dan wachten we tot onze champignons groeien. Pesticiden komen er niet aan te pas. En we plukken met de hand. Dus alles gebeurt hier precies zoals in de natuur!"
Champignons kweken in 6 stappen
- SUBSTRAAT VOORBEREIDEN
Het begint allemaal met het substraat dat bestaat uit paardenmest, stro en kippenmest.
- ZAAIEN & AFDEKKEN
Op dat substraat worden zwamvlokken gezaaid. Het wordt over de lange rekken verspreid en vervolgens met dekaarde bedekt.
- INCUBATIE
Na vier dagen creëren we een herfstklimaat: met de juiste verluchting, een lagere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid.
- GROEIEN
Zo planten de zwamvlokken zich voort en groeien ze uit tot paddenstoelen.
- OOGSTEN
Drie weken later is het tijd voor de eerste pluk: de paddenstoelen worden voorzichtig met de hand geoogst (een week later is er een tweede pluk).
- VERPAKKEN
De vers geplukte champignons worden meteen verpakt, klaar om aan Delhaize geleverd te worden!