BlogpaginaBeter etenLokaalZo zijn Belgische aardbeien op hun lekkerst
BlogpaginaBeter etenLokaalZo zijn Belgische aardbeien op hun lekkerst
Blogs
Better Eating

Zo zijn Belgische aardbeien op hun lekkerst

Aardbeien zorgen voor een instant geluksmomentje. Want wie is er nu niet verlekkerd op deze verse rode vruchten? Ze zijn niet alleen zoet en sappig, maar ook heerlijk verfrissend – een traktatie waar zowel jong als oud van smult. En met hun charmante hartvormige look zijn aardbeien niet alleen lekker, maar ook nog eens een streling voor het oog. Aardbeien maken elke dag net dat beetje mooier (en lekkerder)! Redenen te meer om aan de slag te gaan met onze favoriete recepten met aardbeien én onze tips om nog meer te genieten van verse Belgische aardbeien.

In de kijker: recept met aardbeien en munt

Wist je dat aardbeien en munt een hemelse topcombo zijn?! De verkoelende, kruidige en verfrissende aroma's van munt doen het echt fantastisch bij het zoete van de aardbei. Deze makkelijke aardbeiencoulis met munt is trouwens eenvoudig te maken én superveelzijdig. Lekker bij cheesecake, vanille-ijs, pavlova, Griekse yoghurt, maar ook bij een toast met geitenkaas of zelfs carpaccio van rode bietjes. Of doe een lepeltje aardbeiencoulis in een zomerse aardbei-mojito of een glas limonade.

Nog meer recepten met Belgische aardbeien

Wat voor aardbeien zijn er allemaal?

Wat voor aardbeien zijn er allemaal?

De klassieke rode aardbei moeten we je vast niet meer leren kennen. Dat zijn de aardbeien die je bij Delhaize vindt! Maar er zijn ook nog minder bekende soorten aardbeien. De wilde aardbei of bosaardbei groeit bijvoorbeeld vooral in het wild (ahja!) of als sierplant in de tuin. Wilde aardbeien zijn kleiner en minder sappig dan klassieke aardbeien, maar heel aromatisch van smaak.

En dan is er nog de witte aardbei. Nee, dat is niet gewoon een onrijpe vrucht, maar een aparte variant! Je kent deze soort misschien als ananas-aardbei, want zo smaakt ze ook een beetje. Exotisch, zacht en friszoet!

Van aardbeiplant tot verse aardbei

  • Alles begint bij de zorgvuldige opkweek van een aardbeiplantje. In het najaar worden de jonge aardbeiplanten eerst in een koelcel bewaard. Daarna gaan ze in de grond!
     
  • De aardbeiplantjes krijgen dan tijd om te groeien. Er komen bloemen op elke plant en uit elke bloem groeit een aardbei. Het weer speelt hierbij een cruciale rol: bij warm en zonnig weer verloopt de groei sneller.
     
  • Na ongeveer 2 à 3 maanden zijn de verse aardbeien rijp en klaar om geoogst te worden!

Ontdek het assortiment aardbeien van Delhaize

Tips om alles uit dat bakje Belgische aardbeien te halen

Tips om alles uit dat bakje Belgische aardbeien te halen

We geven enkele rake tips om volop van de verse aardbeien van bij ons te genieten!

  • Je herkent een rijpe aardbei aan haar mooie rode kleur. Ziet ze er nog wat bleekjes uit, dan wacht je best wat langer om ze op te smullen.
  • Bewaar verse aardbeien van Delhaize altijd in je koelkast, maar haal ze er 30 minuutjes op voorhand uit voor de beste smaak.
  • Het Belgische aardbeienseizoen loopt typisch van mei tot en met september, met een piek rond juni en de zomer. Dat maakt van aardbeien hét zomerfruit bij uitstek!
  • Belgische aardbeivariëteiten zijn veel zachter dan hun Zuid-Europese tegenhangers. Van verse aardbeien uit ons land word je dus letterlijk week ;-)
  • Heb je aardbeien over of is je restje al wat té rijp? Maak er een nice cream van, een smoothie, coulis, confituur ... Dit rood fruit is té goed om weg te gooien.

Ontdek al onze #lesswaste recepten

Waarom je NU aardbeien van bij ons moet eten!

Aardbeien zijn een uitstekende bron van vitamine C, antioxidanten en vezels. Daarnaast zijn ze ook erg sappig (mmm!) en hydraterend op een warme zomerdag.

Bovendien zijn Belgische aardbeien écht vers: ze liggen razendsnel na de oogst in de rekken van je favoriete Delhaize. Verser kan niet! En door aardbeien van eigen bodem te kiezen, steun je onze lokale landbouwers en verminder je de ecologische voetafdruk van je fruit.

Laat die lokale aardbeitjes extra goed smaken!

Benieuwd naar onze lokale producenten?

 

Belgische aardbeien van Royakkers

Belgische aardbeien van Royakkers

Gijs staat samen met zijn vader Jan aan het roer van aardbeienkwekerij Royakkers, waar ze met hart en ziel werken aan de teelt van de lekkerste aardbeien. Alle aardbeien worden met zorg geteeld in de buitenlucht, op twee prachtige locaties in Limburg: Kinrooi en Bilzen. Gijs volgt een filosofie die sterk gericht is op de seizoenen en milieuvriendelijkheid, zodat de aardbeien niet alleen heerlijk zijn, maar ook duurzaam geproduceerd. De aardbeien worden met passie geplukt van half mei tot half oktober, en zorgen zo voor een zomerse smaak die het hele seizoen door te genieten is.

Lees het verhaal van aardbeienkwekerij Royakkers, waar trouwens nog veel meer heerlijk zacht rood fruit geteeld wordt: braambessen, frambozen ...

Ontdek nog meer lokaal Belgisch fruit