1
Maak de taart: verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed 2 ronde springvormen van 18 cm diameter met bakpapier. Smelt de boter in stukken zachtjes in een steelpan. Strooi er de gehakte chocolade bovenop, haal de pan van het vuur, laat 5 min. rusten en meng voorzichtig met een klopper tot een glad mengsel. Giet de bereiding in een kom. Meng het amandelpoeder, de bloem, het bakpoeder, de cacao en het zout in een aparte kom. Houd apart. Klop de eieren en de suiker gedurende 10 min. op hoge snelheid in een grote, brede slakom, tot het mengsel begint te schuimen en in volume verdrievoudigt. Voeg beetje bij beetje de droge mix toe, terwijl je ze zeeft en voorzichtig met een spatel mengt. Voeg de gesmolten chocolade (hij mag niet warm zijn!) beetje bij beetje toe en meng telkens zodat de chocolade niet naar de bodem van de kom zinkt. Meng alles goed met een spatel. Giet de bereiding in de springvormen en schuif ze 35 à 40 min. in de oven (prik erin om te controleren), tot de bovenkant lichtjes openbarst. Laat de taarten 10 min. rusten, ontvorm ze en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
2
Maak de schors: smelt de gehakte chocolade au bain-marie of in de microgolfoven. Vouw 2 vellen bakpapier in 2. Teken op 1 kant van elk vel 2 evenwijdige lijnen op 10 cm van elkaar. Spatel de chocolade tussen de lijnen, tot net erover. Plooi de vellen in 2 en wikkel ze rond lege rollen keukenpapier (of rond een smalle deegrol). Houd dicht met een elastiek en laat enkele uren in de koelkast stollen.
3
Maak de siroop: breng 5 cl water en de Luikse siroop aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat in een kom afkoelen.
4
Maak de mousse en monteer de kerststronk: smelt de gehakte chocolade in de microgolfoven of au bain-marie. Giet in een kom en roer er de smeerpasta onder. Verwijder een fijne laag aan de bovenkant van de taarten om ze te egaliseren en snijd ze horizontaal in 2. Klop de room lobbig en roer hem met een soepele spatel zorgvuldig onder de gesmolten chocolade (hij mag niet warm zijn!). Houd 200 g mousse apart in een kom, dek af en zet in de koelkast. Leg een taart als basis op de dienschotel en bestrijk ze met siroop. Bekleed een hoge, verstelbare taartring met een strook bakpapier van 13 cm breedte en omring er de taart mee. (Als je geen taartring hebt, maak dan een cilinder in soepel karton van 13 cm hoogte, met dezelfde diameter als de taart, en bekleed hem met een strook bakpapier). Bedek de taart met . van de chocolademousse (met een lepel of een spuitzak met gladde tuit). Leg er een 2de laag taart bovenop, herhaal alle stappen en eindig met de 4e laag taart. Bestrijk deze niet met siroop, maar verdeel er direct de mousse over. Teken spiralen op de oppervlakte om de ringen van de boomstam te maken. Dek voorzichtig af en laat 6 u. in de koelkast rusten.
5
Voor de afwerking: meng de rest van de chocolademousse even en bedek er de kanten van de taart mee. Maak de chocoladerollen los: je hebt nu lange, licht gebogen reepjes. Snijd ze op dezelfde hoogte als de taart en schik ze rondom. Borstel er een beetje cacao op. Laat de taart nog minstens 1 u. in de koelkast rusten.
6
Maak de champignons: vorm marsepeinen steeltjes en plak er de amandines op met een beetje smeerpasta. Verdeel de champignons over de bovenkant van de kerststronk en errond. Serveer meteen.
1
Maak de taart: verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed 2 ronde springvormen van 18 cm diameter met bakpapier. Smelt de boter in stukken zachtjes in een steelpan. Strooi er de gehakte chocolade bovenop, haal de pan van het vuur, laat 5 min. rusten en meng voorzichtig met een klopper tot een glad mengsel. Giet de bereiding in een kom. Meng het amandelpoeder, de bloem, het bakpoeder, de cacao en het zout in een aparte kom. Houd apart. Klop de eieren en de suiker gedurende 10 min. op hoge snelheid in een grote, brede slakom, tot het mengsel begint te schuimen en in volume verdrievoudigt. Voeg beetje bij beetje de droge mix toe, terwijl je ze zeeft en voorzichtig met een spatel mengt. Voeg de gesmolten chocolade (hij mag niet warm zijn!) beetje bij beetje toe en meng telkens zodat de chocolade niet naar de bodem van de kom zinkt. Meng alles goed met een spatel. Giet de bereiding in de springvormen en schuif ze 35 à 40 min. in de oven (prik erin om te controleren), tot de bovenkant lichtjes openbarst. Laat de taarten 10 min. rusten, ontvorm ze en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
2
Maak de schors: smelt de gehakte chocolade au bain-marie of in de microgolfoven. Vouw 2 vellen bakpapier in 2. Teken op 1 kant van elk vel 2 evenwijdige lijnen op 10 cm van elkaar. Spatel de chocolade tussen de lijnen, tot net erover. Plooi de vellen in 2 en wikkel ze rond lege rollen keukenpapier (of rond een smalle deegrol). Houd dicht met een elastiek en laat enkele uren in de koelkast stollen.
3
Maak de siroop: breng 5 cl water en de Luikse siroop aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat in een kom afkoelen.
4
Maak de mousse en monteer de kerststronk: smelt de gehakte chocolade in de microgolfoven of au bain-marie. Giet in een kom en roer er de smeerpasta onder. Verwijder een fijne laag aan de bovenkant van de taarten om ze te egaliseren en snijd ze horizontaal in 2. Klop de room lobbig en roer hem met een soepele spatel zorgvuldig onder de gesmolten chocolade (hij mag niet warm zijn!). Houd 200 g mousse apart in een kom, dek af en zet in de koelkast. Leg een taart als basis op de dienschotel en bestrijk ze met siroop. Bekleed een hoge, verstelbare taartring met een strook bakpapier van 13 cm breedte en omring er de taart mee. (Als je geen taartring hebt, maak dan een cilinder in soepel karton van 13 cm hoogte, met dezelfde diameter als de taart, en bekleed hem met een strook bakpapier). Bedek de taart met . van de chocolademousse (met een lepel of een spuitzak met gladde tuit). Leg er een 2de laag taart bovenop, herhaal alle stappen en eindig met de 4e laag taart. Bestrijk deze niet met siroop, maar verdeel er direct de mousse over. Teken spiralen op de oppervlakte om de ringen van de boomstam te maken. Dek voorzichtig af en laat 6 u. in de koelkast rusten.
5
Voor de afwerking: meng de rest van de chocolademousse even en bedek er de kanten van de taart mee. Maak de chocoladerollen los: je hebt nu lange, licht gebogen reepjes. Snijd ze op dezelfde hoogte als de taart en schik ze rondom. Borstel er een beetje cacao op. Laat de taart nog minstens 1 u. in de koelkast rusten.
6
Maak de champignons: vorm marsepeinen steeltjes en plak er de amandines op met een beetje smeerpasta. Verdeel de champignons over de bovenkant van de kerststronk en errond. Serveer meteen.