⭐ Black Friday bij Delhaize:1+1 en 2+2 GRATIS op een speciale selectie! Profiteer nu! 🎉Naar de selectie >

klimaathubdocuments-faq

Documenten & FAQ

Documenten gerelateerd aan carbon footprinting

GHG Protocol – Corporate Standard

Wanneer u begint met de berekening van de footprint van uw organisatie, doe dat dan volgens de Corporate Standard van het Greenhouse Gas (GHG) Protocol. De "Standaard" is de belangrijkste bron van accounting principes, regels en definities. Het document bevat ook veel nuttige voorbeelden en best practices. Het is vooral nuttig voor de volgende stappen: Het vaststellen van de organisatorische boundary van uw voetafdruk (zie hoofdstuk 3) Het vaststellen van de operationele boundary van uw voetafdruk (zie hoofdstuk 4).

GHG Protocol - Technical guidance Scope 3

Het doel van deze technische Scope 3-gids is u een stapsgewijze benadering te bieden om op kosteneffectieve wijze inzicht te krijgen in de impact van uw Scope 3-emissies, om consistente en transparante rapportage te ondersteunen en om effectieve reductiemaatregelen te ontwikkelen. Deze leidraad is een aanvulling op de GHG Corporate Standard en kan worden beschouwd als verdere lectuur om beter te begrijpen hoe Scope 3-emissies moeten worden verantwoord. Wij denken dat de volgende hoofdstukken vooral nuttig zijn als u begint met het berekenen van uw organisatorische CO2-voetafdruk: Scope 3-emissies identificeren (hoofdstuk 5) De Scope 3-boundary bepalen (hoofdstuk 6) Gegevens verzamelen (hoofdstuk 7)

GHG Protocol – Technical guidance Scope 2

Dit document introduceert boekhoud- en rapportagevereisten met betrekking tot Scope 2-emissies. Deze leidraad is een aanvulling op de GHG Corporate Standard, en kan worden beschouwd als verdere lectuur om beter te begrijpen hoe Scope 2-emissies moeten worden verantwoord. Opmerkelijk zijn de volgende paragrafen: Hoe Scope 2-emissies te verantwoorden als u deels uw eigen elektriciteit inkoopt en deels zelf opwekt (pagina 37-39) Verschil tussen Scope 2 marktgebaseerd vs. locatiegebaseerd (pagina 25-27).

Sjabloon voor emissiereductie

Het sjabloon voor emissiereductie biedt een structuur voor leveranciers om een stappenplan voor koolstofarm maken te maken. Het bestand bestaat uit drie bladen:

Blad 1: het sjabloon
Blad 2: een voorbeeld van een ingevuld sjabloon
Blad 3: voorbeelden van reductiemaatregelen
Een goed reductieplan is concreet en compleet. Idealiter zouden uw totale CO2-reducties opgeteld moeten worden bij uw CO2-reductiedoelstelling. U kunt dit Excel-sjabloon ook gebruiken om reductiemaatregelen te prioriteren.

 

Documenten gerelateerd aan SBTi klimaatdoelstellingen

 

Commitment letter

 

Dit document moet worden ingevuld en opgestuurd naar SBTi om het SBT-commitment vast te leggen.

 

Getting started guide

 

Overzicht wat te doen. De Getting Started Guide voor Net Zero en de How To Guide voor doelstellingen op korte termijn werden samengevoegd en vervangen. 

 

Pricing document

 

Prijzen van het stellen van SB-targets 

 

Corporate manual

 

Stapsgewijze gids
FLAG guidanceDe SBTi Forest, Land and Agriculture (FLAG) Guidance geeft inzicht in het vaststellen van wetenschappelijk gefundeerde doelen voor landintensieve sectoren, die emissiereducties en -verwijderingen op het land omvatten. Belangrijkste vereisten van de SBTi FLAG-richtlijnen: Wetenschappelijk onderbouwde FLAG-doelstellingen op korte termijn vaststellen, rekening houden met verwijderingen in wetenschappelijk onderbouwde FLAG-doelstellingen op korte termijn, wetenschappelijk onderbouwde FLAG-doelstellingen op lange termijn vaststellen, ontbossingsvrije doelstellingen moeten uiterlijk in 2025 worden vastgesteld

 

Documenten gerelateerd aan rapportage

 

ImpactBuying – Broeikasgasemissie vragenlijst 2024

 

Dit document geeft een overzicht van alle vragen waarover wij onze leveranciers vragen te rapporteren.

 

CDP – Climate Change Reporting Guidance 2023

 

De CDP Climate Change Guidance geeft uitleg over het beantwoorden van de vragen, de vereiste opmaak en waar je hulpmiddelen of verdere informatie kunt vinden om je antwoord samen te stellen.

 

CDP Webinar

 

 

 

ImpactBuying – Gebruikersgids

 

Deze handleiding geeft uitleg over het invullen van de ImpactBuying klimaatrapportage tool.

 

Andere documenten

 

Supplier letter Lion's Footprint

 

In Juni 2023 werd deze brief verstuurd naar Delhaize's leveranciers.

 

Vaak gestelde vragen

FAQ's over Carbon Footprinting

Welke definities en methoden adviseren jullie?

Voor organisatorische voetafdrukken adviseren wij het GHG Protocol. Voor de voetafdruk van producten adviseren wij aan te sluiten bij de Product Environmental Footprint Category Rules (EC), ISO14067 en/of de LCA-normen (ISO 14040/44).

Waar zijn betrouwbare emissiefactoren te vinden?

Er zijn talloze datasets beschikbaar, maar ze zijn niet allemaal gratis toegankelijk. Wij stellen voor om af te stemmen met uw respectieve branchevereniging om meer specifieke emissiefactoren beschikbaar te maken. De volgende databanken zijn nuttig voor levensmiddelen en dranken:

Voor Scope 1-2 emissiefactoren zijn de volgende databanken nuttig:

 

Voor andere vragen, zie Carbon Footprinting of Greenhouse Gas Protocol.

FAQs over klimaatdoelstellingen

Waar kan ik meer informatie vinden over het Science Based Targets initiatief?

Raadpleeg de FAQ's over Science Based Targets website.

Veelgestelde vragen over klimaatrapportage

Wat moet ik doen als ik een uitnodiging ontvang van zowel CDP als ImpactBuying?

Wij vragen leveranciers slechts één keer te rapporteren. Als u twee uitnodigingen hebt ontvangen, bent u vrij om te kiezen welk platform u wilt gebruiken.

Ik heb een uitnodiging ontvangen voor meerdere dochterondernemingen, moet ik voor hen apart rapporteren?

Nee, we vragen bedrijven om op ondernemingsniveau te rapporteren en alle dochterondernemingen in dit rapport op te nemen.

Ik lever producten aan meerdere dochterondernemingen van Ahold Delhaize (Albert Heijn, AB, Albert, Mega Image, Delhaize Servië, Delhaize België, ADUSA, Etos, Gall & gall) Moet ik dus over allemaal rapporteren?

Ja, we verwachten dat u over alle dochterondernemingen van Ahold Delhaize rapporteert, maar in één rapport. U hoeft niet voor allemaal een apart rapport te maken.

Op welk niveau moet ik rapporteren?

De rapportage moet op concernniveau plaatsvinden.

Welke stappen moet ik nemen als nieuwe gebruiker van CDP?

Zie de volgende instructies.

Wat moet ik doen als ik niet kan inloggen op het CDP-platform?

Neem contact op met CDP via "My Support" in het CDP-helpcentrum.

Wat moet ik doen als ik niet kan inloggen bij ImpactBuying?

Neem rechtstreeks contact op met ImpactBuying via support@impactbuying.com.

Als u andere vragen hebt over onze klimaatambities, neem dan contact op met carbon@delhaize.be.