#HalloGoebezigers
Brood wordt bier (en omgekeerd)
15/10/2020
Initiatief #61 - Babylon, het eerste bier met broodoverschot
Onverkocht brood weggooien? Dat hoeft sinds 2015 niet meer. Brussels Beer Project slaagde erin om met onverkocht Delhaize-brood een uniek bier te bouwen. Bye, bye broodafval, welkom Babylon!
Hoe kan dat?
Elke dag haalt de Brusselse vzw Groot Eiland het onverkochte brood op in 3 Delhaize-winkels in Brussel. Dit brood wordt gedroogd, vermalen tot nieuwe bloem en vermengd met gerstemout. Et voilà, het geheime ingrediënt van Babylon is klaar!
Bier wordt brood
Dit bierverhaal wordt nog straffer. Ook de ‘bierbostel’, het brouwafval, krijgt een tweede leven. Het wordt gedroogd en vermalen tot een bloem waarmee artisanale bakkers uit de buurt een heerlijk brood bakken: Bruxsel. Smakelijk! (Of zeggen we beter: Santé?)
Resultaat? Dankzij Brussels Beer Project en Delhaize krijgt 12 ton brood per jaar een tweede, geestrijk leven. Met die 12 ton brood brouwen ze 100.000 liter Babylon. Anders gezegd, 2 sneetjes voor elk flesje. Een glazen boterham wordt nu wel iets heel letterlijk.
Een schitterend resultaat, maar ook broodnodig… want 12% van al het weggegooide voedsel is brood. Dit project draagt op een creatieve en lekkere manier bij aan een oplossing. En het mooiste is, we doen dat niet alleen, maar in samenwerking met verschillende lokale partners.