BlogpaginaBeter etenBiomelk is goed voor elk: alles over biologische melk bij Delhaize
#HalloGoebezigers
Better Eating

Biomelk is goed voor elk: alles over biologische melk bij Delhaize

Wist je dat Delhaize al jarenlang samenwerkt met de coöperatie Biomilk.be om je de heerlijkste biomelk en biologische zuivel te bieden? Dit innovatieve partnership – uniek in België! – staat voor 100% fair, 100% Belgisch en 100% biologisch. Alle biologische melk en zuivelproducten komen uit boerderijen van de coöperatie, zodat we de hele (korte) keten van onze biomelk en -zuivel transparant in kaart kunnen brengen. Heerlijk voor de producent én voor jou als consument.

Bij Delhaize liggen al sinds 1980 biologische producten in de winkelrekken. We zijn dus, net als Biomilk.be, een rasechte pionier in biologische landbouw in België. Dankzij onze samenwerking krijgen bio-melkveehouders, groot of klein, altijd een eerlijke vergoeding. Want zij verdienen een duwtje in de rug! We zijn er dan ook fier op dat we de eerste retailer zijn die zo’n samenwerking op kon starten. Daardoor kunnen we jullie een groot Biomilk.be-assortiment aanbieden met de lekkerste biomelk en andere biologische zuivel, zoals room, ijs, kaas en yoghurt.

In de kijker: recept met biomelk

Mmm, wie houdt er nu niet van warme melk? Bij het ontbijt, als hartverwarmend tussendoortje in de winter of net voor het slapengaan: een glas warme melk kan er altijd wel in, toch? Zeker als het biomelk is, op smaak gebracht met rozemarijn, honing en kurkuma. Heerlijk aromatisch en klaar in 5 minuten!

Nog meer recepten met Belgische biomelk

De evolutie van Biomilk.be

De evolutie van Biomilk.be

  • Biomilk.be werd op 18 februari 2002 opgericht door 20 biologische boeren uit Vlaanderen (Biomelk Vlaanderen).
     
  • In 2006 sloten ook producenten uit de Hoge Ardennen in Wallonië zich bij de coöperatie aan. Zo werd het een 100% Belgische samenwerking met de naam Biomelk Vlaanderen - Biolait Wallonie.
     
  • In 2017 werd de coöperatie omgedoopt tot Biomilk.be.
     
  • In 2018 startte Delhaize het partnership met Biomilk.be op. Sindsdien vind je de heerlijke biomelk en biologische zuivel van de coöperatie in onze rekken. Je herkent de producten aan het logo van Biomilk.be op de verpakking.
     
  • Ondertussen produceren zo'n 45 zuivelproducenten samen 18 miljoen liter biologische melk per jaar. De melkveehouders zijn verspreid van de Westhoek tot de Belgische Eifel.

Wat zijn de voordelen van de biologische zuivel van Biomilk.be?

  • De biologische landbouwers van Biomilk.be gebruiken geen pesticides, geen genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) en geen kunstmest.
     
  • De bio-melkboeren stoten 50% minder stikstof uit per hectare, dankzij het beperkte gebruik van organische stikstof (max. 170 kg/ha vs. 350 kg/ha bij niet-biologische landbouw).
     
  • Er wordt 1/3e minder CO2 uitgestoten per hectare.
     
  • Antibiotica worden alleen gebruikt om melkvee te behandelen, en dit voor maximaal 4 behandelingen per dier per jaar.
     
  • De coöperatie bevordert de biodiversiteit. De koeien grazen op natuurlijke weiden waar per koe 2 bomen en meer dan 30 meter hagen staan, en waar gemengde gewassen geteeld worden i.p.v. monocultuur.

Belgische biomelk & zuivel om van te smullen

Om de biologische zuivelsector in België te structureren, verenigt Biomilk.be zijn leden en hun biomelk, en bouwt de coöperatie aan partnerschappen voor zuivelproducten van hoge kwaliteit. Biomilk.be verzekert de melkverkoop en een stabiele, kostendekkende prijs. De coöperatie ondersteunt daarnaast levensvatbare en duurzame boerderijen.

Deze boeren voorzien Delhaize van biomelk

  • Tussen het adembenemende golvende landschap van Teuven, deelgemeente van Voeren, grazen zo'n honderd melkkoeien van bio-melkboer en voorzitter van coöperatie Biomilk.be Luc Hollands. Delhaize ging met hem een unieke samenwerking aan voor heerlijk verse en lang houdbare biomelk.

     

    Lees het verhaal van boer Luc

  • Wie enkele kilometers van Vielsalm wegrijdt, komt al snel – diep in de Luxemburgse Ardennen – de magnifieke weilanden van melkboer Thibault Gérardy tegen. Daar grazen zijn koeien rustig. Hier halen we lekkere biologische melk, die we gebruiken in een breed gamma biologische zuivelproducten.

     

    Lees het verhaal van boer Thibault

  • In het West Vlaamse Lo-Reninge ligt het Ranke Riet, ofwel het melkveebedrijf van vader en zoon Antoon en Jakob Devreese. Hier zijn ze elke dag druk in de weer om de lekkerste en verste biomelk te produceren. Bij de koeien staat onder andere grasklaver en voederbiet op het menu, naast het graan dat vader en zoon produceren.

     

    Lees het verhaal van boers Antoon & Jakob

Wat eten koeien die biologische melk produceren?

Wat eten koeien die biologische melk produceren?

De koeien van de bio-melkboeren van Biomilk.be eten vooral gras. Daardoor is hun biomelk van nature rijk aan Omega-3 en antioxidanten. De koeien grazen buiten wanneer de weersomstandigheden dat toelaten. Het resultaat? De biomelk van Biomilk.be is een echt streekproduct dat typerende aroma's heeft van het terroir waar de koeien grazen.

Ontdek nog meer lokale Belgische producten