#HalloGoebezigers
Veganistische wereldkeuken.
Voel je een beetje stress wanneer je vegetarische of veganistische vrienden uitnodigt voor een etentje? Rustig maar. Wedden dat je een goede indruk zult maken met deze 5 creatieve recepten geïnspireerd door de wereldkeuken? Een explosie van 100% plant-based smaken!
Antipasti
In Italië zijn seizoensgroenten traditioneel goed vertegenwoordigd in de antipasti. In het begin van de herfst hebben we het geluk dat we de late zomergroenten (aubergine, paprika ...) en de eerste herfstoogsten (bijv. paddenstoelen) kunnen combineren. We leggen ze allemaal op een grote bakplaat en in de oven krijgen de geroosterde groenten een nog intensere smaak. Zo heb je een aperitivo of een lichte maaltijd in een handomdraai.
Curry
De Indiase keuken is het walhalla van de vegetarische gerechten. In India eet ± 40% van de bevolking, waaronder vele hindoes en boeddhisten, geen vlees of vis. Ze koken voornamelijk met granen en bereiden groenten met veel verse kruiden, specerijen en peulvruchten. In onze falafelballetjes zitten kikkererwten die voor de nodige plant-based eiwitten zorgen.
Gebakken rijst
Rijst is de basis van de Perzische keuken, die zeer divers, verfijnd en aromatisch is. Rijst werd ± 4.000 jaar geleden in Iran binnengebracht uit India of Pakistan. Iraanse rijstsoorten zijn vergelijkbaar met basmatirijst, ideaal dus om te bakken! Maar om te vermijden dat je rijst gaat plakken, kook je hem best de dag voordien zodat hij goed afgekoeld is voor je hem in depan doet.
Linzensoep
De volkeren in het Middellandse Zeegebied en het Nabije Oosten koken en eten al duizenden jaren lang linzen. En zelfs in de oudheid waren de Grieken en Romeinen al overtuigd van hun hoge voedingswaarde. Deze soep is een maaltijd op zich om zalig van te genieten tijdens een koude herfstavond. De komijn geeft de zoete smaak van de linzen wat pit, zonder dat het te pikant wordt.
Hutsepot
Hutspot is een typisch Nederlands stoofgerecht (niet te verwarren met de Vlaamse hutsepot). De heerlijke ingrediënten sudderen langzaam tot ze helemaal gaar en ultramals zijn. Wist je dat stoven een van de oudste kooktechnieken ter wereld is? Destijds werd deze techniek vooral gebruikt om vlees te conserveren, maar tegenwoordig vinden stoofgerechten een tweede adem in de vegetarische keuken. Met pickles voor een frisse toets!