BlogpaginaBeter eten5 tips voor flexitariërs van Karolien Olaerts
#HalloGoebezigers
Better Eating

5 tips voor flexitariërs van Karolien Olaerts

Flexitariër worden heeft veel minder om het lijf dan je waarschijnlijk denkt! Als ervaren flexitariër deelt Karolien Olaerts van Karola's Kitchen met plezier enkele rake tips voor beginnende (en al meer doorwinterde) flexitariërs. Van haar favoriete vleesvervangers en vegetarische voorjaarsrecepten tot verrassende en vernieuwende plantaardige ingrediënten: zo wordt het een waar genot om wat vaker flexitarisch te eten.

Karolien Olaerts kookt: wintersalade met geroosterde groenten, roquefort en pecannoten

Onze persoonlijke flexi-tip? Geniet optimaal van fruit en groenten van het seizoen om je flexitarische en vegetarische gerechten een seizoensgebonden smaak te geven. Lekker vers! Ook Karolien gebruikt seizoensgroenten in deze heerlijke veggie wintersalade met spruiten, butternut en rode ui.

#1 Wat zijn jouw tips voor wie flexitariër wil worden?

Zelfs kleine aanpassingen in je eetpatroon maken een groot verschil voor het klimaat. Er zijn zo veel laagdrempelige plantaardige vervangers op de markt en die zijn perfect om mee te starten als flexitariër. Je hoeft niet alles meteen te vervangen door tofu of kikkererwten. Neem kleine stapjes en doe wat werkt voor jou. Ga op zoek naar recepten die je doen watertanden. Eten moet lekker zijn! Alleen als je geniet van wat je op tafel zet, ga je een flexitarisch of veggie eetpatroon volhouden.

"De ervaring die mijn 29 jaren als flexitariër hebben meegebracht, maken dat ik steeds betere gerechten kan creëren, waarmee ik ook verstokte carnivoren probeer te plezieren." - Karolien Olaerts

#2 Wat is je favoriete vleesvervanger?

#2 Wat is je favoriete vleesvervanger?

Er zijn twee vleesvervangers die voor mij werkelijk onmisbaar zijn: het Delhaize plant-based 'kneedgehakt', waarvan je zelf balletjes kunt draaien of dat je kunt bakken, en de Greenway Just Like Chicken-kipstukjes. Beide producten hebben ontzettend goede voedingswaarden én worden hier gesmaakt door menig carnivoor.

Let's get flexi: vervang je vlees of vis eens door deze plantaardige alternatieven

#3 Wat is jouw go-to vegetarische gerecht in het voorjaar?

Een pasta met veel groene groenten en een romige saus! Asperges, jonge spinazie, erwtjes … afgewerkt met wat citroenzeste. Ik denk als kok erg in kleuren en mijn voorkeur verandert steeds mee met de seizoenen. In de lente zien de borden er hier dan ook opvallend groen uit.

#4 Wat is volgens jou het meest onderschatte veggie ingrediënt?

Zijden tofu vind ik een fantastisch product: je kunt er zijdezachte sauzen mee maken en heerlijke, verrassende chocoladedesserts. Ik mix een half bakje Delhaize plant-based zijden tofu met 4 blokjes ontdooide Delhaize bladspinazie tot een groente- en eiwitrijke pastasaus voor mijn kinderen. Pasta met 'dinosaus' is intussen hun lievelingsgerecht!

#5 Vanwaar haal je zelf inspiratie om flexitarisch te koken?

Ik eet intussen al 29 jaar geen vlees en gevogelte meer. Voor mij is het dus normaal om veggie en flexitarisch te koken, daar hoef ik niet echt over na te denken. Waar ik nog naar uitkijk, zijn de vele innoverende vegetarische producten. Zo’n nieuwkomers inspireren me regelmatig! We hebben al een enorm aanbod aan vleesvervangers en alternatieven voor melk en yoghurt, maar ik blijf nog een beetje op mijn honger zitten op het vlak van plantaardige kaas. In die rayon is er nog wel ruimte voor verbetering, naar mijn mening. Benieuwd wat de toekomst brengt!

Nog meer vegetarische recepten van Karola's Kitchen