Flexitarisme: de definitie
Je kunt het zien als deeltijds vegetarisme. In een notendop is het de bedoeling om meer plant-based voeding te eten, afgewisseld met af en toe toch nog een stukje vlees (of gevogelte of vis), bijv. om de andere dag of een paar keer per maand. Kortom, het is flexibel!
Hoe mis je niets?
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: variatie is superbelangrijk voor een evenwichtige voeding. Op vegetarische dagen is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om enkel salade te eten. Je hebt vezels, vitamines en mineralen nodig en die haal je – idealiter bij elke maaltijd – uit deze vier groepen: fruit en groenten / granen / peulvruchten / noten en zaden.
80% veggie en 20% vlees: oké op lange termijn?
Flexitarisme kun je zonder problemen lang volhouden, zolang je maar een beetje van alles eet. Om de grootste vleeseters onder ons gerust te stellen: je moet weten dat 80 g vlees per dag genoeg is voor je lichaam. Daar staat tegenover dat je best wel eens een goede steak van 150 g mag eten, maar niet elke dag. De kunst bestaat erin om naar je lichaam te luisteren en een goed evenwicht te vinden tussen je behoeften en waar je zin in hebt.
De herfst, het seizoen bij uitstek om flexitarisch te eten
De herfstgroenten van bij ons (pastinaak, butternut, paddenstoelen ...) bieden je topingrediënten om hartverwarmende stoofgerechten te bereiden. Je kunt ook smaakvolle curry's klaarmaken die extra voedzaam zijn dankzij de peulvruchten die je toevoegt (kikkererwten, linzen ...). Het is ook het begin van het witloofseizoen – uitvolle grond, natuurlijk. Geniet ervan!