1
Leg de aardappelen (gewassen en met een vork aangeprikt) in een schaal, dek af en laat 10 tot 15 min. garen in de microgolfoven (900 W), draai ze om de 2 à 3 min. om voor een gelijkmatige garing. Snijd ze doormidden als ze gaar zijn, zodat ze een beetje kunnen drogen.
2
Snijd de wortels in rondjes en fruit ze samen met de fijngehakte sjalotten in een kookpan met 30 g boter. Breng op smaak met peper en zout. Voeg ook suiker, tijm en laurier toe, dek af en laat 20 min. stoven op een matig vuur. Roer af en toe om en voeg indien nodig een beetje water toe.
3
Hak de zoete ui fijn en fruit in een pannetje met 30 g boter op een matig vuur. Snijd het spek in reepjes en voeg dit samen met de verkruimelde bouillonblokjes toe. Voeg, wanneer de uien doorschijnend en lichtjes gekarameliseerd zijn, de mosterd op traditionele wijze, de Luikse siroop en een beetje water toe. Laat 5 tot 10 min. sudderen, voeg indien nodig een beetje peper toe.
4
Smelt de resterende boter in een koekenpan en bak de chipolata's (zonder erin te prikken!) ongeveer 10 min., op een matig vuur en afgedekt.
5
Verwijder de tijm en het laurierblad uit de kookpan met de wortelen. Voeg de geschilde aardappelen en een beetje geraspte nootmuskaat toe en stamp alles fijn met een aardappelstamper. Voeg melk toe om de gewenste consistentie te krijgen en breng op smaak.
6
Serveer de stoemp met de chipolata’s en de saus; werk eventueel af met een beetje tijm.
1
Leg de aardappelen (gewassen en met een vork aangeprikt) in een schaal, dek af en laat 10 tot 15 min. garen in de microgolfoven (900 W), draai ze om de 2 à 3 min. om voor een gelijkmatige garing. Snijd ze doormidden als ze gaar zijn, zodat ze een beetje kunnen drogen.
2
Snijd de wortels in rondjes en fruit ze samen met de fijngehakte sjalotten in een kookpan met 30 g boter. Breng op smaak met peper en zout. Voeg ook suiker, tijm en laurier toe, dek af en laat 20 min. stoven op een matig vuur. Roer af en toe om en voeg indien nodig een beetje water toe.
3
Hak de zoete ui fijn en fruit in een pannetje met 30 g boter op een matig vuur. Snijd het spek in reepjes en voeg dit samen met de verkruimelde bouillonblokjes toe. Voeg, wanneer de uien doorschijnend en lichtjes gekarameliseerd zijn, de mosterd op traditionele wijze, de Luikse siroop en een beetje water toe. Laat 5 tot 10 min. sudderen, voeg indien nodig een beetje peper toe.
4
Smelt de resterende boter in een koekenpan en bak de chipolata's (zonder erin te prikken!) ongeveer 10 min., op een matig vuur en afgedekt.
5
Verwijder de tijm en het laurierblad uit de kookpan met de wortelen. Voeg de geschilde aardappelen en een beetje geraspte nootmuskaat toe en stamp alles fijn met een aardappelstamper. Voeg melk toe om de gewenste consistentie te krijgen en breng op smaak.
6
Serveer de stoemp met de chipolata’s en de saus; werk eventueel af met een beetje tijm.