1
Snijd het vanillestokje overlangs, schraap er het merg uit en verwarm alles met de melk. Klop de eidooiers met de suiker, voeg het maiszetmeel en het puddingpoeder toe.
2
Klop opnieuw en giet er, al kloppend, beetje bij beetje de warme melk bij.
3
Zet de pan terug op het vuur en warm al kloppend zachtjes op, tot het mengsel indikt. Laat de crème vooral niet koken! Voeg 20 g boter toe, klop en haal de pan van het vuur. Giet de crème in een grote kom, bedek met bakpapier (tegen de oppervlakte) en laat afkoelen. Zet in de koelkast.
4
Verwarm de oven voor op 180°C. Breng 2,5 dl water aan de kook met 60 g boter en het zout. Voeg de bloem in 1 keer toe ...
5
... en meng op een heel zacht vuurtje, tot het deeg een bol vormt die gemakkelijk van de randen loskomt.
6
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren, één voor één, al mengend toe. Het deeg moet soepel zijn, maar niet vloeibaar (klop het 4de ei en voeg het beetje bij beetje toe: je hebt misschien niet heel het ei nodig).
7
Bedek een ovenplaat met bakpapier, doe het deeg in een spuitzak en dresseer kleine deeghoopjes op voldoende afstand van elkaar op de ovenplaat (24 stuks). Schuif 35 min. in de oven en laat op een rooster afkoelen.
8
Giet de banketbakkersroom in een spuitzak. Maak een gaatje in de bovenkant van de soesjes en spuit er de crème in. Bewaar ze tot het opdienen in de koelkast. Breng de room aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de gehakte chocolade toe en laat 2 min. rusten. Verdeel de profiteroles over de borden of dresseer ze in piramidevorm op een dienschotel.
1
Snijd het vanillestokje overlangs, schraap er het merg uit en verwarm alles met de melk. Klop de eidooiers met de suiker, voeg het maiszetmeel en het puddingpoeder toe.
2
Klop opnieuw en giet er, al kloppend, beetje bij beetje de warme melk bij.
3
Zet de pan terug op het vuur en warm al kloppend zachtjes op, tot het mengsel indikt. Laat de crème vooral niet koken! Voeg 20 g boter toe, klop en haal de pan van het vuur. Giet de crème in een grote kom, bedek met bakpapier (tegen de oppervlakte) en laat afkoelen. Zet in de koelkast.
4
Verwarm de oven voor op 180°C. Breng 2,5 dl water aan de kook met 60 g boter en het zout. Voeg de bloem in 1 keer toe ...
5
... en meng op een heel zacht vuurtje, tot het deeg een bol vormt die gemakkelijk van de randen loskomt.
6
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren, één voor één, al mengend toe. Het deeg moet soepel zijn, maar niet vloeibaar (klop het 4de ei en voeg het beetje bij beetje toe: je hebt misschien niet heel het ei nodig).
7
Bedek een ovenplaat met bakpapier, doe het deeg in een spuitzak en dresseer kleine deeghoopjes op voldoende afstand van elkaar op de ovenplaat (24 stuks). Schuif 35 min. in de oven en laat op een rooster afkoelen.
8
Giet de banketbakkersroom in een spuitzak. Maak een gaatje in de bovenkant van de soesjes en spuit er de crème in. Bewaar ze tot het opdienen in de koelkast. Breng de room aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de gehakte chocolade toe en laat 2 min. rusten. Verdeel de profiteroles over de borden of dresseer ze in piramidevorm op een dienschotel.