1
Snipper het witloof en fruit het in een grote sauteerpan, met 20 g boter. Zet het deksel op de pan en laat 10 min. op een zacht vuurtje slinken. Fruit het witloof nog 5 min. op een vrij hoog vuur, tot het vrijgekomen vocht verdampt is. Kruid lichtjes met peper en zout.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de macaroni 5 min. (niet langer!) in kokend gezouten water, giet ze af en spoel ze grondig onder koud water.
3
Smelt 40 g boter in een grote steelpan. Bestrooi hem met bloem en laat op een matig vuurtje lichtjes kleuren. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij, tot er geen klonters meer zijn. Breng zachtjes aan de kook en laat 2 min. op een zacht vuurtje indikken, terwijl je regelmatig mengt. Haal de pan van het vuur, voeg de helft van de emmental toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak en voeg ook een snufje nootmuskaat toe.
4
Meng de macaroni met het witloof, ¾ van de saus en de grofgehakte ham. Breng verder op smaak en verdeel over een ovenschaal. Overgiet met de rest van de saus en bestrooi met de rest van de kaas. Bak 20 min. in de oven goudbruin.
5
Serveer en geef er eventueel een groen slaatje bij.
1
Snipper het witloof en fruit het in een grote sauteerpan, met 20 g boter. Zet het deksel op de pan en laat 10 min. op een zacht vuurtje slinken. Fruit het witloof nog 5 min. op een vrij hoog vuur, tot het vrijgekomen vocht verdampt is. Kruid lichtjes met peper en zout.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de macaroni 5 min. (niet langer!) in kokend gezouten water, giet ze af en spoel ze grondig onder koud water.
3
Smelt 40 g boter in een grote steelpan. Bestrooi hem met bloem en laat op een matig vuurtje lichtjes kleuren. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij, tot er geen klonters meer zijn. Breng zachtjes aan de kook en laat 2 min. op een zacht vuurtje indikken, terwijl je regelmatig mengt. Haal de pan van het vuur, voeg de helft van de emmental toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak en voeg ook een snufje nootmuskaat toe.
4
Meng de macaroni met het witloof, ¾ van de saus en de grofgehakte ham. Breng verder op smaak en verdeel over een ovenschaal. Overgiet met de rest van de saus en bestrooi met de rest van de kaas. Bak 20 min. in de oven goudbruin.
5
Serveer en geef er eventueel een groen slaatje bij.