⭐ Black Friday bij Delhaize:1+1 en 2+2 GRATIS op een speciale selectie! Profiteer nu! 🎉Naar de selectie >

Recept zoekresultatenMacaronigratin met witloof en ham
Delhaize logo
  • Macaronigratin met witloof en ham
    B

Macaronigratin met witloof en ham

door Gema Gomez
Macaronigratin met witloof en hamB
Makkelijk
30-60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
4 porties
  • 6 schijfjes ontvette ham
  • 1 kg witloof
  • 300 g macaroni
  • 120 g geraspte emmental
  • 6 dl volle melk
  • 40 g bloem
  • 60 g boter
  • gemalen nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 6 schijfjes ontvette ham
  • 1 kg witloof
  • 300 g macaroni
  • 120 g geraspte emmental
  • 6 dl volle melk
  • 40 g bloem
  • 60 g boter
  • gemalen nootmuskaat
  • peper
  • zout

Begin met koken

: 25 min. (+ 20 min. kooktijd)
1
Snipper het witloof en fruit het in een grote sauteerpan, met 20 g boter. Zet het deksel op de pan en laat 10 min. op een zacht vuurtje slinken. Fruit het witloof nog 5 min. op een vrij hoog vuur, tot het vrijgekomen vocht verdampt is. Kruid lichtjes met peper en zout.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de macaroni 5 min. (niet langer!) in kokend gezouten water, giet ze af en spoel ze grondig onder koud water.
3
Smelt 40 g boter in een grote steelpan. Bestrooi hem met bloem en laat op een matig vuurtje lichtjes kleuren. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij, tot er geen klonters meer zijn. Breng zachtjes aan de kook en laat 2 min. op een zacht vuurtje indikken, terwijl je regelmatig mengt. Haal de pan van het vuur, voeg de helft van de emmental toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak en voeg ook een snufje nootmuskaat toe.
4
Meng de macaroni met het witloof, ¾ van de saus en de grofgehakte ham. Breng verder op smaak en verdeel over een ovenschaal. Overgiet met de rest van de saus en bestrooi met de rest van de kaas. Bak 20 min. in de oven goudbruin.
5
Serveer en geef er eventueel een groen slaatje bij.
1
Snipper het witloof en fruit het in een grote sauteerpan, met 20 g boter. Zet het deksel op de pan en laat 10 min. op een zacht vuurtje slinken. Fruit het witloof nog 5 min. op een vrij hoog vuur, tot het vrijgekomen vocht verdampt is. Kruid lichtjes met peper en zout.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de macaroni 5 min. (niet langer!) in kokend gezouten water, giet ze af en spoel ze grondig onder koud water.
3
Smelt 40 g boter in een grote steelpan. Bestrooi hem met bloem en laat op een matig vuurtje lichtjes kleuren. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de melk bij, tot er geen klonters meer zijn. Breng zachtjes aan de kook en laat 2 min. op een zacht vuurtje indikken, terwijl je regelmatig mengt. Haal de pan van het vuur, voeg de helft van de emmental toe en meng tot een homogene saus. Breng verder op smaak en voeg ook een snufje nootmuskaat toe.
4
Meng de macaroni met het witloof, ¾ van de saus en de grofgehakte ham. Breng verder op smaak en verdeel over een ovenschaal. Overgiet met de rest van de saus en bestrooi met de rest van de kaas. Bak 20 min. in de oven goudbruin.
5
Serveer en geef er eventueel een groen slaatje bij.
Nutritionele informatie
B
Per 100 g: Energie: 129 kcal - Vetten: 3,3 g - Koolhydraten: 2,6 g - Vezels: 7 g - Eiwitten: 0,4 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100 g: Energie: 129 kcal - Vetten: 3,3 g - Koolhydraten: 2,6 g - Vezels: 7 g - Eiwitten: 0,4 g
Belgisch
Vlees - minder dan 3€
Winter
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

Ontvette | Kookham
Delhaize Ontvette | Kookham
2 × 225 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
3
65
Witloof | Gastronomisch
Delhaize Witloof | Gastronomisch
6 × 175 gr
2
69
Macaroni | Proscuitto
Delhaize Macaroni | Proscuitto
600 gr
6
49
Emmental | Geraspt
Delhaize Emmental | Geraspt
200 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
1
75
Melk | Volle
Delhaize Melk | Volle
6 x 50 cl
  • little-lione.external.82792960.svg
4
49
Karneboter
Delhaize Karneboter
250 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
3
19
Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
35 gr
4
99

Reeds in je keuken

Tarwebloem
Delhaize Tarwebloem
1 kg
  • little-lione.external.82792960.svg
0
35
Peper | Groen | Gepekeld
Delhaize Peper | Groen | Gepekeld
60 gr
1
69
Zeezout | Fijn | Jodium
Delhaize Zeezout | Fijn | Jodium
125 gr
0
69
Totaal:
€44,35

Mis geen enkel voordeel

Ontdek exclusieve voordelen. Log in.