Tot en met 13 november, geniet van gratis collect-kosten met de promocode COLFREE!Zie voorwaarden

Recept zoekresultatenKerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes
Delhaize logo
  • Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes
    B

Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjesB
Gemiddeld
30-60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
6 porties
  • 1/2 savooikool
  • selderzout
  • 1 nootje boter (voor de aardappelen)
  • 50 g boter (afwerking knolselderpuree)
  • 1 snufje nootmuskaat
  • peper
  • witte peper
  • zout
  • 800 g aardappelen
  • boter
  • 5 cl room
  • 1/2 bol knolselder
  • 8 dikke plaakjes gerookt spek
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 snuifje gemalen kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 1 snufje steranijspoeder
  • 3 sneetjes wit brood
  • 3 eieren
  • 1 scheut cognac of calvados (naar smaak)
  • 4 blaadjes salie
  • 1 ui (voor de knolselderpuree)
  • 1 dikke ui (voor het gehaktbrood)
  • 125 g gedroogde abrikozen
  • 75 g pistachenoten
  • 1 kg gemengd gehakt van scharrelvarken
  • 1/2 savooikool
  • selderzout
  • 1 nootje boter (voor de aardappelen)
  • 50 g boter (afwerking knolselderpuree)
  • 1 snufje nootmuskaat
  • peper
  • witte peper
  • zout
  • 800 g aardappelen
  • boter
  • 5 cl room
  • 1/2 bol knolselder
  • 8 dikke plaakjes gerookt spek
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 snuifje gemalen kaneel

Begin met koken

: 90 min.
1
Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar onder een deksel. Reken 20 tot 30 minuten.
2
Smelt boter in een braadpan. Snijd de aardappelen in grove stukken en bak ze goudbruin. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.
3
<strong>Voor de aardappelen:</strong> schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snufje zout. Laat ze nadien afkoelen.
4
Smelt een klont boter in een stoofpot en doe er de voorgekookte savooireepjes in. Voeg het gebakken spek toe, roer en kruid de bereiding met wat versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.
5
Verwijder het zwoerd en mogelijke restjes kraakbeen uit het spek. Snij de plakjes vlees in fijne reepjes of blokjes. Bak ze krokant in een braadpan op een matig vuur.
6
Breng water aan de kook en kook de reepjes savooikool kort, tot ze beetgaar zijn. Schep de groente in een vergiet en koel ze onmiddellijk onder stromend water
7
<strong>Voor de kool met spek:</strong> spoel de kool en snijd het deel dat je nodig hebt in fijne repen.
8
Proef de groentepuree en breng hem op smaak met witte peper en selderzout.
9
Schep de gare groenten in de beker van een blender of in een pot en mix alles glad. Voeg tussendoor de boter en de room toe.
10
<strong>Voor het gehaktbrood:</strong> snijd de korsten van het brood. Klop de eieren los met de garde. Week er het broodkruim in en roer het los tot een papje.
11
Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien glazig en roer er de look doorheen. Voeg aansluitend de stukken knolselder toe en stoof ze enkele minuten.
12
<strong>Voor de knolselderpuree:</strong> schil de knolselder en snijd het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Snijd de ui in grove halve ringen en plet de look tot pulp.
13
Zet de gril uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur.
14
Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in. Schuif het vlees in de oven onder een hete gril, tot het een korstje krijgt.
15
Wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het in de ovenschaal.
16
Kruid het vleesmengsel met een snufje gemalen steranijs en gemalen kruidnagel, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout.
17
Doe het gehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. Meng zorgvuldig.
18
Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in grove stukjes.
19
Snipper de ui fijn, plet de look en snijd de blaadjes salie in zeer fijne reepjes. Smelt wat boter in een pan en bak de ui samen met de look lichtbruin. Voeg de fijne salie toe en blus de pan met een scheut cognac of calvados. Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.
1
Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar onder een deksel. Reken 20 tot 30 minuten.
2
Smelt boter in een braadpan. Snijd de aardappelen in grove stukken en bak ze goudbruin. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.
3
<strong>Voor de aardappelen:</strong> schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snufje zout. Laat ze nadien afkoelen.
4
Smelt een klont boter in een stoofpot en doe er de voorgekookte savooireepjes in. Voeg het gebakken spek toe, roer en kruid de bereiding met wat versgeraspte nootmuskaat, peper en zout.
5
Verwijder het zwoerd en mogelijke restjes kraakbeen uit het spek. Snij de plakjes vlees in fijne reepjes of blokjes. Bak ze krokant in een braadpan op een matig vuur.
6
Breng water aan de kook en kook de reepjes savooikool kort, tot ze beetgaar zijn. Schep de groente in een vergiet en koel ze onmiddellijk onder stromend water
7
<strong>Voor de kool met spek:</strong> spoel de kool en snijd het deel dat je nodig hebt in fijne repen.
8
Proef de groentepuree en breng hem op smaak met witte peper en selderzout.
9
Schep de gare groenten in de beker van een blender of in een pot en mix alles glad. Voeg tussendoor de boter en de room toe.
10
<strong>Voor het gehaktbrood:</strong> snijd de korsten van het brood. Klop de eieren los met de garde. Week er het broodkruim in en roer het los tot een papje.
11
Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien glazig en roer er de look doorheen. Voeg aansluitend de stukken knolselder toe en stoof ze enkele minuten.
12
<strong>Voor de knolselderpuree:</strong> schil de knolselder en snijd het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Snijd de ui in grove halve ringen en plet de look tot pulp.
13
Zet de gril uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur.
14
Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in. Schuif het vlees in de oven onder een hete gril, tot het een korstje krijgt.
15
Wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het in de ovenschaal.
16
Kruid het vleesmengsel met een snufje gemalen steranijs en gemalen kruidnagel, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout.
17
Doe het gehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. Meng zorgvuldig.
18
Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in grove stukjes.
19
Snipper de ui fijn, plet de look en snijd de blaadjes salie in zeer fijne reepjes. Smelt wat boter in een pan en bak de ui samen met de look lichtbruin. Voeg de fijne salie toe en blus de pan met een scheut cognac of calvados. Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.
Nutritionele informatie
B
Per 100g bereid recept: energie (kJ): 715; energie (kCal): 171; vetten (g): 10,9; verzadigde vetten (g): 4,7; koolhydraten (g): 8,4; suikers (g): 2,4; vezels (g): 2,3; eiwitten (g): 9,3; zout (g): 0,7. Energie (kcal/portie): 972,65
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 715; energie (kCal): 171; vetten (g): 10,9; verzadigde vetten (g): 4,7; koolhydraten (g): 8,4; suikers (g): 2,4; vezels (g): 2,3; eiwitten (g): 9,3; zout (g): 0,7. Energie (kcal/portie): 972,65
Kids
Diner
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 6 personen

Toon:

Selderijzout

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Delhaize Gehakt | Hoevevarken | Ardeens
+/- 350 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Gesneden | Witte kool
Delhaize Gesneden | Witte kool
250 gr
0
89
Boter | Gezouten
Paysan Breton Boter | Gezouten
125 gr
2de tegen -50%
2
39
Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
35 gr
-10% voor 3
4
99
Kruiden | Peper | Wit | Bollen
Santa Maria Kruiden | Peper | Wit | Bollen
38 gr
-10% voor 3
4
95
Aardappelen | Nicola
Delhaize Aardappelen | Nicola
1 kg
2
69
Room | Zuur | 15 % V.G.
Delhaize Room | Zuur | 15 % V.G.
200 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
1
15
Knolselder | Cat1
Delhaize Knolselder | Cat1
1 st
1
99
Spek | Ontbijt
Delhaize Spek | Ontbijt
200 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
2
35
Kruiden | Kaneel | Gemalen
Santa Maria Kruiden | Kaneel | Gemalen
38 gr
-10% voor 3
3
79
Kruiden | Kruidnagel
Santa Maria Kruiden | Kruidnagel
24 gr
-10% voor 3
5
89
Kruiden | Steranijs
Santa Maria Kruiden | Steranijs
15 gr
-10% voor 3
2
85
Brood | Toast | Wit
Delhaize Brood | Toast | Wit
250 gr
0
99
Eieren | Bruine | Medium
Delhaize Eieren | Bruine | Medium
4 st
1
69
Cognac | VS | 40% Alc | 20cl
Delhaize Cognac | VS | 40% Alc | 20cl
20 cl
9
49
Kruiden | Salie
Santa Maria Kruiden | Salie
2 × 11 gr
-10% voor 3
2
95
Witte uien | Netje
Delhaize Witte uien | Netje
400 gr
1
69
Abrikozen | Zacht
Delhaize Abrikozen | Zacht
250 gr
2
89
Pistachenoten
Delhaize Pistachenoten
200 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
2
69

Reeds in je keuken

Kruiden | Peper | Mix
Santa Maria Kruiden | Peper | Mix
41 gr
-10% voor 3
4
29
Kruiden | Zout | Berg | Molen
Santa Maria Kruiden | Zout | Berg | Molen
140 gr
-10% voor 3
6
35
Boter | Gezouten
Paysan Breton Boter | Gezouten
125 gr
2de tegen -50%
2
39
Verse look
Delhaize Verse look
140 gr
2
29
Totaal:
€59,27