1
Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
2
Laat het broodkruim in de melk weken. Rasp de rozemarijnblaadjes en de schil van de sinaasappel fijn
3
Hak de gevogeltelevers met het ei in de hakmolen, doe dit mengsel in een grote kom. Voeg het uitgeknepen broodkruim toe, de helft van de sinaasappelschil, 1 eetlepel rozemarijn, peper en zout.
4
Maak het keukentouw van de kalkoen los, vul de kalkoen met het mengsel en bind terug samen met het touw.
5
Leg de kalkoen in een ovenschaal en bestrijk met 30 g zachte boter. Kruid met peper en zout en bestrooi met de rest van de rozemarijn. Dek af met aluminiumfolie en bak 2 uur in de oven. Verwijder de folie, verlaag de temperatuur tot 150°C (th. 5) en laat nog 45 min. bakken, bedruip de kalkoen regelmatig met de vrijgekomen braadsappen.
6
Zet de oven uit, maar laat er de kalkoen nog in staan.
7
Fruit de gehakte knoflook 1 min. in 20 g boter in een grote pan met dikke bodem. Doe er de suiker bij , de specerijen en de rest van de sinaasappelschil. Laat nog 2 min. zacht stoven, bestrooi met de gevogeltefond, overgiet dan met de Banyuls en 20 cl water. Breng aan de kook, laat 1 min. inkoken, voeg de veenbessen toe en warm alles 2 min. op.
8
Schil de clementines tot op het vruchtvlees, snij de partjes tussen de vliezen uit en voeg ze toe aan de saus. Hou warm op zacht vuur. Kruid met peper en zout. Neem van het vuur, roer er de resterende, in klontjes gesneden, koude boter onder.
9
Versnijd de kalkoen en de vulling en verdeel de stukken over verwarmde individuele borden. Overgiet alles met saus en dien onmiddellijk op.
1
Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
2
Laat het broodkruim in de melk weken. Rasp de rozemarijnblaadjes en de schil van de sinaasappel fijn
3
Hak de gevogeltelevers met het ei in de hakmolen, doe dit mengsel in een grote kom. Voeg het uitgeknepen broodkruim toe, de helft van de sinaasappelschil, 1 eetlepel rozemarijn, peper en zout.
4
Maak het keukentouw van de kalkoen los, vul de kalkoen met het mengsel en bind terug samen met het touw.
5
Leg de kalkoen in een ovenschaal en bestrijk met 30 g zachte boter. Kruid met peper en zout en bestrooi met de rest van de rozemarijn. Dek af met aluminiumfolie en bak 2 uur in de oven. Verwijder de folie, verlaag de temperatuur tot 150°C (th. 5) en laat nog 45 min. bakken, bedruip de kalkoen regelmatig met de vrijgekomen braadsappen.
6
Zet de oven uit, maar laat er de kalkoen nog in staan.
7
Fruit de gehakte knoflook 1 min. in 20 g boter in een grote pan met dikke bodem. Doe er de suiker bij , de specerijen en de rest van de sinaasappelschil. Laat nog 2 min. zacht stoven, bestrooi met de gevogeltefond, overgiet dan met de Banyuls en 20 cl water. Breng aan de kook, laat 1 min. inkoken, voeg de veenbessen toe en warm alles 2 min. op.
8
Schil de clementines tot op het vruchtvlees, snij de partjes tussen de vliezen uit en voeg ze toe aan de saus. Hou warm op zacht vuur. Kruid met peper en zout. Neem van het vuur, roer er de resterende, in klontjes gesneden, koude boter onder.
9
Versnijd de kalkoen en de vulling en verdeel de stukken over verwarmde individuele borden. Overgiet alles met saus en dien onmiddellijk op.