Recept zoekresultatenGebraden kalkoen en smeuïge polenta met champignons
Delhaize logo
  • Gebraden kalkoen en smeuïge polenta met champignons
    B

Gebraden kalkoen en smeuïge polenta met champignons

door Jeroen De Pauw
Gebraden kalkoen en smeuïge polenta met champignonsB
Gemiddeld
> 60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
12 porties
  • 165 g boter
  • 1 bussel tijm
  • 800 g Champignons ‘Trio Gourmet’
  • 300 g bospaddenstoelen
  • 8 cl olijfolie
  • 1,4 l melk
  • 500 g polenta
  • 500 g mascarpone
  • 1 bussel dragon
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 2 sjalotten
  • 1/2 bosje lente-ui
  • 2 gevogeltebouillon blokjes
  • peper
  • zout
  • 165 g boter
  • 1 bussel tijm
  • 800 g Champignons ‘Trio Gourmet’
  • 300 g bospaddenstoelen
  • 8 cl olijfolie
  • 1,4 l melk
  • 500 g polenta
  • 500 g mascarpone
  • 1 bussel dragon
  • 1 kalkoen van 4 kg
  • 2 sjalotten
  • 1/2 bosje lente-ui
  • 2 gevogeltebouillon blokjes
  • peper
  • zout

Begin met koken

: 50 min. + 3 u kooktijd
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd 125 g boter in kleine plakjes en verdeel ze binnenin de kalkoen, onder en op het vel. Steek ook ¼ van de tijm in de kalkoen. Leg de kalkoen in een heel grote ovenschaal (of in de braadslee). Kruid royaal met peper en zout. Bestrooi met de rest van de tijm (hele takjes), bedek met aluminiumfolie en schuif 1 u 30 min. in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en bak nog 1 u 30 min. Besprenkel de kalkoen intussen regelmatig met het braadvocht.
2
Wrijf de champignons lichtjes schoon, maar maak ze niet nat. Snijd de grootste in stukken. Bak de champignons op een vrij hoog vuur, in een grote braadpan met de gehakte sjalotten en de olijfolie. Kruid met peper en zout. Voeg op het einde van de kooktijd de gesnipperde lente-uitjes toe. Houd warm.
3
Giet de melk in een kookpot met dikke bodem en breng ze aan de kook met de verkruimelde bouillonblokjes. Strooi er al kloppend en beetje bij beetje de polenta bij. Laat enkele minuten al kloppend koken en indikken. Haal de pan van het vuur, voeg 40 g boter toe, de mascarpone en de gehakte dragon. Meng en breng verder op smaak.
4
Dien de polenta en de champignons meteen op met de gesneden kalkoen. Besprenkel alles met braadvocht.
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd 125 g boter in kleine plakjes en verdeel ze binnenin de kalkoen, onder en op het vel. Steek ook ¼ van de tijm in de kalkoen. Leg de kalkoen in een heel grote ovenschaal (of in de braadslee). Kruid royaal met peper en zout. Bestrooi met de rest van de tijm (hele takjes), bedek met aluminiumfolie en schuif 1 u 30 min. in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en bak nog 1 u 30 min. Besprenkel de kalkoen intussen regelmatig met het braadvocht.
2
Wrijf de champignons lichtjes schoon, maar maak ze niet nat. Snijd de grootste in stukken. Bak de champignons op een vrij hoog vuur, in een grote braadpan met de gehakte sjalotten en de olijfolie. Kruid met peper en zout. Voeg op het einde van de kooktijd de gesnipperde lente-uitjes toe. Houd warm.
3
Giet de melk in een kookpot met dikke bodem en breng ze aan de kook met de verkruimelde bouillonblokjes. Strooi er al kloppend en beetje bij beetje de polenta bij. Laat enkele minuten al kloppend koken en indikken. Haal de pan van het vuur, voeg 40 g boter toe, de mascarpone en de gehakte dragon. Meng en breng verder op smaak.
4
Dien de polenta en de champignons meteen op met de gesneden kalkoen. Besprenkel alles met braadvocht.
Nutritionele informatie
B
Per 100g: Energie: 142 kcal - Vetten: 6,6 g - Koolhydraten: 7,3 g - Vezels: 0,7 g - Eiwitten: 13,2 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 142 kcal - Vetten: 6,6 g - Koolhydraten: 7,3 g - Vezels: 0,7 g - Eiwitten: 13,2 g
Italiaans
Gluten vrij
Eindejaar
Winter
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 12 personen

Toon:

Boter | Mini | Zacht
Carlsbourg Boter | Mini | Zacht
16 x 12,5 gr
6
29
Delhaize Tijm | Verpakt
20 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Witte champignons | Belgisch
Delhaize Witte champignons | Belgisch
3 × 500 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
1
89
Melk | Halfvolle | Lactosevrij
Arla Melk | Halfvolle | Lactosevrij
2 × 6 x 20 cl
1+1 gratis
4
45
Delhaize Polenta | Voorgekookt
450 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Mascarpone
Dilea Mascarpone
2 × 250 gr
4
15
Kruiden | Dragon
Santa Maria Kruiden | Dragon
7 gr
2
95
Delhaize Rollade | Rozemarijn
+/- 360 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Delhaize Sjalot
750 gr

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Delhaize Jonge uien | Bussel
1 st

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Reeds in je keuken

Olijfolie | Culinaire
Delhaize Olijfolie | Culinaire
50 cl
  • little-lione.external.82792960.svg
5
25
Fond | Gevogelte
Delhaize Fond | Gevogelte
19 cl
1
39
Peper | Bollen | Zwart | Bio | Fairtrade
Oxfam Peper | Bollen | Zwart | Bio | Fairtrade
85 gr
Bio
    4
    25
    Zout | Tafel | Naturel
    Jozo Zout | Tafel | Naturel
    1 kg
    1
    09
    Totaal:
    +/-€32,11