receptenOntdek onze verse mosselen en makkelijke mosselrecepten

Ontdek onze verse mosselen en makkelijke mosselrecepten

Een van dé favoriete zomergerechten van de Belgen? Een pot mosselen met frieten of brood, een royale portie mosselsaus en, als het even kan, een fris drankje. Als jij ook al spontaan begint te watertanden, zit je hier goed. Want we delen op deze pagina ons assortiment mosselen én onze succesrecepten om zelf mosselen klaar te maken. Bovendien trakteren we je ook op enkele praktische tips en tricks om van je mosselfestijn een onverdeeld succes te maken. Zo heb je meteen alles in huis om met volle teugen van het nieuwe mosselseizoen te genieten. Smakelijk!

Zelf mosselen klaarmaken: 5 tips

Je hebt ongetwijfeld ook al eens gehoord dat je mosselen alleen in maanden met een ‘r’ kunt eten. Gelukkig is die uitspraak ondertussen gedateerd: sinds we mosselen gekoeld kunnen vervoeren, zijn ze van juli tot maart verkrijgbaar. Je hebt dus bijna het hele jaar rond om ervan te genieten. Deze Belgische klassieker bereid je ook eenvoudig zelf. Zeker als je de onderstaande tips volgt.

  1. De aanbevolen hoeveelheid mosselen per persoon is 1 à 1,5 kg. Je kunt er natuurlijk altijd wat extra maken, zodat niemand zich hoeft in te houden!
  2. Mosselen hebben niet veel tijd nodig: kook ze in 5 min op een hoog vuur gaar. Zodra de schelpen zich openen, zijn de mosselen klaar.
  3. Pas bij het kruiden op met zout. Mosselen komen uit de zee en hebben dus vanzelf al een zilte smaak.
  4. Mosselschelpen gaan tijdens het stomen open, waardoor ze veel ruimte innemen. Vul daarom je mosselpot maar voor ongeveer ⅓. Zo behouden de mosselen hun smaak het best.  
  5. Voor extra smaak bereid je je mosselen met witte wijn, sherry, bier, vermout of zelfs pastis of wodka. Experimenteer er gerust op los.

Kies je mosselen, mosselgroenten & co

Wat heb je allemaal nodig om mosselen klaar te maken? Alles begint met je favoriete kaliber mosselen (uiteraard!). Het kaliber van een mossel zegt trouwens niets over zijn smaak, wél over het aantal schelpen per kilogram. Van jumbo tot super en van Zeeuwse mosselen van bodemcultuur tot mosselen van hangcultuur, je vindt ze allemaal in het Delhaize-assortiment.

Denk zeker ook aan mosselgroenten en mosselsaus voor je dinertje. Die laatste kun je natuurlijk ook zelf bereiden, als je dat wilt. Wat mayonaise en mosterd, een scheutje natuurazijn, peper en zout: meer heb je niet nodig om een kanjer van een zelfgemaakt mosselsausje klaar te stomen.

Probeer zeker eens deze recepten met mosselen

Mosselen natuur, op z'n provençaals of op Thaise wijze. In een saus op basis van witte wijn, rochefort of je favoriete bier. Met klassieke mosselgroenten of een kruidige, exotische groentemix. Je kunt het niet bedenken of er is een recept voor! Mosselen doen het trouwens ook prima in een salade, pasta of paella, en je kunt ze zelfs op de barbecue klaarmaken. Deze weekdieren zijn erg veelzijdig, waardoor je altijd wel een recept vindt dat bij je smaak past.

#lesswaste mosselen? Jazeker!

Met het (gezeefde) kookvocht van je mosselen maak je heerlijke saus, risotto of soep. Heb je ook nog mosselen over? Haal ze uit de schelp en bewaar ze in een afgesloten doosje in de koelkast. Je kunt je restje mosselen vervolgens paneren en frituren, opbakken met wat (kruiden)boter, serveren in een vispannetje of pastagerecht … Succes gegarandeerd!