Of het nu over oud brood, overrijpe bananen, verlepte verse kruiden of vervallen koffie gaat: vaak gooien we etensresten in de vuilbak, terwijl we ze eigenlijk nog zouden kunnen gebruiken. Want naast lekkere #lesswaste recepten zet je je overschotjes nog op allerlei andere verrassende manieren aan het werk. Bijvoorbeeld om je plantentuin te verzorgen, je huishouden op te fleuren of je barbecuegerechten extra smaak te geven. Met deze 3 tips gebruik je al je etensresten in een handomdraai op. De planeet en je shoppingbudget danken je!
3 verrassende tips om etensresten te gebruiken
1. Verwerk restjes in creatieve recepten
Onze eerste tip is er eentje waar je vast zelf al eens over nagedacht hebt. Met etensresten kun je immers heerlijk koken. Gebruik je restjes groenten bijvoorbeeld in een superlekkere frittata, soep, wok of risotto. Je kunt ze ook in homemade bouillon en sauzen verwerken. Van overschotten vlees of vis maak je een pastei of hartige taart, pasta of pastasalade, taco’s, wraps, super-de-luxe sandwiches of wentelteefjes …
Voor elk restje is er een #lesswaste recept. Als je wel van iets nieuws houdt, kun je je groenten ook opleggen, fermenteren of pekelen, en ze zo nog langer bewaren. Met ons basisrecept voor gefermenteerde groenten ben je er direct mee weg!
En wist je dat je groenten en fruit ook langer goed kunt houden door ze op de correcte plaats te bewaren of ze in te vriezen? Ontdek onze tips om groenten en fruit te bewaren voor minder voedselverspilling.
2. Gebruik overschotjes voor je BBQ
Ben jij ook zo aan het uitkijken naar het nieuwe barbecueseizoen? Dan hebben we voor jou alvast enkele tips om etensresten als extra smaakmaker in te zetten. We denken dan vooral aan verse kruiden. Als je nog wat rozemarijn, oregano, tijm … over hebt die niet 100% vers meer is, gebruik ze dan om extra aroma’s aan je barbecuevlees en -vis te geven. Leg ze op je houtschilfers of kolen en sluit het deksel van je BBQ voor een lekker kruidig, gerookt resultaat. Of maak met restjes kruiden een zelfgemaakte pesto of chimichurri!
Wil je die vervelende vliegen en wespen weghouden van je goedgevulde tuintafel? Zet aan elke kant van de tafel een kommetje vol oud koffiegruis, kruidnagel of rozemarijn. Van deze geuren houden deze diertjes niet. Zo heb je meteen nog een reden om restjes rozemarijn op je barbecue te leggen. ;-)
Uiteraard doen restjes vlees, vis en groenten het ook heel goed op je barbecue. Smeer ze met een lekkere marinade in en geef ze een tweede leven als gegrild aperitiefhapje voor je gasten.
Ontdek nog meer BBQ-tips en -gerechten
3. Zet etensresten aan het werk in je tuin
Dat je (ongekookte) etensresten op je composthoop kunt gooien, wist je waarschijnlijk al. Want met compost verrijk je de bodem van je tuin en verbeter je de biodiversiteit enorm. Maar er zijn nog veel meer manieren om voedingswaren in te zetten in je tuin. Zo kun je schillen van verschillende soorten groenten en fruit als afschrikmiddel voor beestjes gebruiken. Vooral de schil van je sinaasappel, banaan, komkommer en lookbol doen wonderen om ongedierte in je tuin te bestrijden. Snijd de schillen in kleine stukjes en begraaf ze ongeveer 2 cm onder je planten of struiken. Kleine diertjes, zoals bladluizen, lopen voortaan met een boogje om je beplanting heen.
Bananenschillen doen ook prima dienst als extra voeding voor je planten en bloemen. Laat de schillen een nachtje in water weken en gebruik het water voor je plant. En niet alleen deze restjes fungeren als meststof: ook eierschalen en koffiegruis zitten boordevol voedingsstoffen voor je gazon en bloemenperken. Verder zijn notendoppen en bolsters ideaal als mulch voor een gezonde bodem.
Heb je écht groene vingers en wil je zelf je eigen groenten kweken met overschotjes? Een oude (zoete) aardappel, enkele champignons die hun beste tijd gehad hebben, een al wat twijfelachtige bol look of een oude ui kun je rechtstreeks en in hun geheel in de grond planten. In het nieuwe oogstseizoen word je met een beetje geluk beloond met verse groentjes uit eigen tuin!