BlogpaginaBetere planeetThe Lion's Footprint#lesswaste tips & receptenHoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?
#HalloGoebezigers
Better Planet

Hoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?

“Bezint eer ge begint.” Het is een oude wijsheid die op veel dingen van toepassing is, ook op je wekelijkse winkelmoment in je favoriete supermarkt. Want door op voorhand goed na te denken over wat je gaat kopen en hoe je elk product gaat gebruiken, draag je aan minder voedselverspilling bij. En zo beperk je je impact op het milieu. Hoe kun je voor, tijdens en nadat je boodschappen doet een groenere keuze maken? In dit artikel helpen we je op weg.

Wat je kunt doen voordat je gaat winkelen

  • Boodschappenlijstje maken

    Heb je ook al gemerkt dat je meer producten in je kar of winkelmandje steekt als je zonder voorbereiding naar de winkel gaat? Je bent zeker niet alleen. Als je zonder boodschappenlijstje gaat winkelen, ben je immers vatbaarder voor impulsaankopen. Maak dus altijd een boodschappenlijstje op basis van je voorraad en naargelang wat je in die week gaat klaarmaken.

  • Weekmenu opstellen

    Je merkt het al, je stelt dus best ook al een weekmenu op voordat je gaat shoppen, zodat je perfect weet welke ingrediënten je uit de winkel moet meebrengen. We begrijpen dat op voorhand plannen niet altijd even vanzelfsprekend is, dus je kunt ook elke week meerdere kleine shoppingtrips naar de supermarkt doen. Zo kun je flexibel met je planning en tijd omgaan.

  • Gevulde maag

    Je hebt niet alleen de neiging om meer te kopen wanneer je zonder boodschappenlijst naar de winkel gaat. Ook als je gaat shoppen met een lege maag, komen er vaak meer producten in je kar terecht. En dat zijn meestal géén doordachte keuzes (denk maar aan chips, koekjes en dergelijke). Eet dus bij voorkeur iets kleins als je tussen maaltijden door naar de supermarkt gaat.

  • Budget bepalen

    Tot slot loont het de moeite om je shoppingbudget te plannen. Zo is er minder ruimte voor spontane aankopen en heb je een duidelijk overzicht van wat je regelmatig koopt én hoe vaak je specifieke producten nodig hebt.

Bewust winkelen in de supermarkt

  • Individuele groenten & stukken fruit

    Gewapend met je boodschappenlijstje begin je aan je wekelijkse winkelbeurt. Wat nu? Wel, om je impact op het milieu te beperken, kies je liefst voor losse groenten en stukken fruit. Zo kun je precies de hoeveelheid kopen die jij nodig hebt. Bovendien draag je hiermee ook aan één van onze persoonlijke missies bij: minder plastic gebruiken en zo onze afvalberg beperken!

    Lees onze tips om je groenten en fruit langer te bewaren

  • Grote hoeveelheden

    Overweeg ook, indien mogelijk, om producten in bulk te kopen. Als je onze tips voordat je gaat winkelen van hierboven volgt, heb je een beter beeld van wat je regelmatig opnieuw aankoopt. Haal je elke week pasta in huis? Dan is het een goed idee om een grotere verpakking te kopen waarmee je langer doet. Let er wel op dat je enkel koopt wat je nodig hebt en niet te veel van een bepaald product in huis haalt … om het vervolgens evengoed weg te gooien.
     

  • Lokale producten van het seizoen

    Kies als het kan voor producten die in het seizoen zijn en geteeld worden door onze lokale producenten. Die producten zijn niet alleen verser, maar verminderen ook de ecologische voetafdruk van je maaltijden. Da’s twee vliegen in één klap!

Minder voedselverspilling nà het winkelen

  • Eten invriezen

    Soms verander je last-minute je plannen. Of heb je toch verkeerd ingeschat welke hoeveelheden je nu precies nodig had voor dat recept. Heel veel voedingsmiddelen kun je gelukkig invriezen, zodat je er later nog van kunt genieten. Het is altijd best om je product zo vers mogelijk in de diepvries te steken. Google gerust even hoe je een bepaald product optimaal bewaart: in een herbruikbaar plastic doosje of een diepvrieszakje, in zijn geheel of in stukjes, rauw of klaargemaakt …

  • Batch cooking

    Als je aan batch cooking doet, bereid je meerdere maaltijden samen om tijd (en geld) te besparen. Perfect voor een zondagnamiddag, bijvoorbeeld! Het succes van batch cooking hangt natuurlijk samen met een goede planning van je menu. Maak een boodschappenlijstje en ga de dag voordat je gaat koken (of de dag zelf) naar de winkel om al je ingrediënten. Trek dan ongeveer 2 uurtjes uit om te koken en bewaar je bereidingen in goed afgesloten potten in de koelkast. Of in de diepvries, als je niet zeker bent of je het meteen gaat opeten.

  • Koken met restjes

    Waarom zou je een restje vlees, vis, groenten, fruit, kruiden … weggooien als je het ook in een smakelijk gerecht kunt verwerken? Van een overschotje brood maak je panzanella, van restjes tomaat homemade passata en van overrijpe bananen pancakes met banaan. Heerlijk, zo’n #lesswaste receptje! 

Makkelijke recepten met restjes: onze favorieten

Groenten en fruit langer bewaren doe je zo

Groenten en fruit belanden van alle voedingswaren het vaakst in ons afval. Dat bleek uit onze grote #lesswaste quiz van vorig jaar. Maar liefst 46,3% van de Belgische gezinnen die deelnamen, gooit namelijk vooral producten uit deze voedselgroep in de vuilbak. Héél jammer, want groenten en fruit van ‘t seizoen zijn rijk aan vitamines en mineralen en zitten propvol smaak. Maar hoe komt het dan dat er zoveel groente- en fruitsoorten in het afval terechtkomen? Wel, meer dan 4 op de 10 Belgische huishoudens vinden dat producten minder lang bewaren dan gedacht. Daarom zetten we alvast enkele handige tips op een rijtje om je groenten en fruit langer goed te houden. Zo werken we samen aan minder voedselverspilling. Let’s go!

6 toptips voor groenten en fruit dat langer goed blijft

  • Let op de versheid en rijpheid

    Heb je het gevoel dat je groente of stuk fruit vers lijkt in de winkel, maar al na een dag of twee begint te bederven? Let goed op de versheid en rijpheid van het product als je het koopt. Kijk, ruik en voel daarvoor gerust aan het product. Bij avocado’s let je bijvoorbeeld op de kleur en stevigheid om in te schatten hoelang je er nog van kunt genieten. Bij champignons vermijd je dat ze bruine vlekken of rimpels hebben, en bij appelen en peren let je op een frisse kleur en een intacte, stevige schil.

    Heb jij een stuk fruit gekocht dat nog onrijp is, en wil je er eigenlijk toch snel van smullen? Stop het in een papieren zak, leg het bij rijpe stukken fruit in je fruitschaal of leg het product in de zon.

  • Bewaar groenten en fruit op de juiste plek

    Misschien leg jij je groenten en fruit standaard al in de koelkast. Maar wist je dat citroen en andere citrusvruchten, exotisch fruit, komkommers, paprika en tomaat allemaal langer goed blijven als je ze buiten de koelkast bewaart? Leg ze op een koele, droge en eventueel donkere plek, zoals je berging of voorraadkast, om langer van je producten te genieten. Bladgroenten, kool, voorgesneden groenten en fruit, champignons, zacht fruit en appels bewaar je dan weer wel best in je koelkast.

    Vocht is trouwens een van de grootste vijanden van verse groenten en fruit. Droog je producten goed af voor je ze in de koelkast of fruitschaal legt. Ook zo blijven ze langer vers.

  • Bewaar bepaalde fruit- en groentesoorten afzonderlijk

    Let op welke fruit- en groentesoorten je naast elkaar legt. Zo kun je een banaan of appel beter niet naast een avocado leggen. Sommige groenten en stukken fruit geven namelijk ethyleen af, een gas dat ontstaat bij het rijpingsproces. En ethyleen doet ook andere vruchten in de buurt sneller rijpen (en rotten!). Je bewaart de volgende soorten fruit beter niet samen: appelen, abrikozen, bananen, kiwi’s, mango’s, peren, perziken en pruimen. Deze vruchten zijn namelijk erg vatbaar voor ethyleen en worden dus sneller rot als je ze samen legt.

    Ook uien en aardappelen bewaar je best niet naast elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van aardappelen, waardoor die sneller bederven.

  • Kies voor lokale seizoensproducten

    Lokale producten hoeven niet zo ver te reizen. Ze komen letterlijk van bij jou om de hoek! Daardoor komen ze verser in de winkel aan – en dus ook bij jou thuis. En ook seizoensgroenten en -fruit blijven over het algemeen langer lekker. Dat komt omdat ze tijdens het hoogseizoen op hun best zijn. Ze krijgen bovendien de juiste voedingsstoffen, worden op exact het juiste moment geoogst en zorgvuldig bewaard door lokale producenten met passie voor hun vak. En dat smaak je!

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Fruit en groenten kun je vaak ook invriezen. Soms in stukjes en soms als geheel. Zo kun je je producten, voor ze bederven, invriezen om ze later op te eten. Handig! Limoen en citroen snijd je eerst in schijfjes, zacht fruit (aardbeien, bessen, frambozen) kun je in zijn geheel invriezen. Bananen vries je best in plakjes in en appelen, peren, abrikozen en pruimen snijd je in stukjes. Of maak er moes van!

    Zorg er zeker voor dat je goed afgesloten diepvrieszakjes of bewaardozen gebruikt om de levensduur van je ingevroren fruit en groenten te verlengen.

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Merk je dat je stuk fruit of groente bijna slecht is? Red het van de vuilbak door het in een lekker #lesswaste recept te verwerken. Wat dacht je van soep, risotto, cake, pannenkoeken, fruitsla, compote, confituur, passata, vinaigrette …? Voor elke fruit- en groentesoort is er wel een manier om restjes te gebruiken in een smakelijk gerecht. Houd onze social media zeker in de gaten, want daar delen we elke maand tips om producten langer te bewaren én restjes van seizoensproducten in eenvoudige recepten te gebruiken.

Makkelijke #lesswaste recepten met groenten en fruit

Wat zijn gepekelde groenten en hoe bereid je ze zelf?

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten zijn hip & happening! Maar groenten pekelen is niet zomaar een vluchtige trend: mensen pekelen al eeuwenlang groenten (en andere voedingswaren). Door groenten te pekelen, kun je ze met gemak veel langer bewaren én geef je ze een extra smaakdimensie. Gepekelde groenten hebben immers een krokante en typerende (zoet-)zure toets die meer diepgang en crunch aan je gerecht geeft. Maar zijn gepekelde groenten eigenlijk evenwichtig? Welke groenten kun je pekelen en hoe begin je er zelf aan? In dit artikel ontdek je het allemaal.

Wat zijn gepekelde groenten en hoe bereid je ze zelf?

  • Wat zijn gepekelde groenten?

    Gepekelde groenten zijn groenten die in zout water en azijn zijn gemarineerd. Het zoutwaterbad trekt al het vocht uit de groenten, waardoor ze langer goed blijven en een kenmerkende smaak en textuur krijgen. De populairste groenten om te pekelen zijn onder andere rode ui, komkommer, bloemkool, wortel, radijs en venkel, maar laat je gerust leiden door wat er tijdens het seizoen vers is! Je kunt trouwens niet alleen groenten, maar ook vlees en vis pekelen voor een malsere structuur en intensere smaak. Denk maar aan gepekeld spek, pastrami (gepekeld rundvlees) en pekelharing.

  • Wat is het verschil tussen groenten pekelen en groenten fermenteren?

    Gepekelde groenten worden opgelegd in een mengsel van zout water en azijn om hun houdbaarheidsdatum te verlengen en hun smaak te conserveren. Het is een vrij kort proces van gemiddeld enkele uurtjes, afhankelijk van de hoeveelheid groenten die je wilt pekelen.

    Gefermenteerde groenten zijn daarentegen groenten die in een zoutwaterbad zonder zuur (zoals azijn) gemarineerd zijn. Het zuur wordt op natuurlijke wijze gevormd door fermentatie, een natuurlijk proces waarbij 'goede bacteriën' en prebiotica (fermenteerbare voedingsvezels) gecreëerd worden. Gefermenteerde groenten hebben dus een streepje voor op gepekelde groenten, want ze zijn (nog) beter voor je microbioom

     

     

     

Zijn gepekelde groenten goed voor je?

Als je groenten oplegt in zout water met azijn, heeft dat een invloed op hun voedingswaarde. De gepekelde groenten nemen onvermijdelijk wat van het zout uit de 'pekel' op, waardoor ze een hoger zoutgehalte bevatten. Ze zijn zeker niet slecht voor je gezondheid, maar het is goed om een gevarieerd dieet aan te houden dat ook uit verse, ongepekelde groenten bestaat. Variatie is troef voor een evenwichtig voedingspatroon!

Découvrez tous nos conseils pour mieux manger.

Oesters met gepekelde venkel

Op 20 minuutjes tijd maak je gepekelde venkel die fantastisch smaakt als topping voor tal van gerechten. In dit recept volg je enkele makkelijke stappen om venkel te pekelen, die je een uurtje laat rusten in de koelkast. En dan is het smullen geblazen!

 

 

 

Zelf groenten pekelen: aan de slag

Benodigdheden: een propere (gesteriliseerde) bokaal, groenten naar keuze, water, azijn, kruiden naar keuze

Stappen:

1. Was de groenten grondig onder de kraan.

2. Breng een mengsel van gelijke delen water en azijn aan de kook. Wil je de gepekelde groenten wat minder zuur maken? Gebruik dan één deel azijn op twee delen water.

3. Voeg eventueel smaakmakers toe, zoals kruiden en specerijen.

4. Doe de gewassen groenten in de bokaal en overgiet ze met de pekel.

5. Bewaar de gepekelde groenten in de koelkast. Ze blijven minstens 6 maanden of langer goed.

Creatief koken met restjes? Ontdek onze less waste-recepten!

  • Rode ui pekelen

    Pel de witte of rode uien en snijd ze in ringen. Zo nemen ze sneller de zout- en azijnpekel op. Ook erg lekker met zwarte peperkorrels, mosterdzaad of steranijs. Gebruik eventueel appelciderazijn voor een fruitige toets.

  • Komkommer pekelen

    Snijd de komkommer in kleine blokjes of fijne linten voor het meest intense (en mooiste) resultaat. Wil je extra smaken toevoegen? Gebruik bijvoorbeeld dille, munt of gember. Je krijgt een nog frissere smaak met rijstazijn.

  • Wortelen pekelen

    Rasp de wortelen en snijd ze in schijfjes of reepjes. Hoe fijner, hoe intenser de smaak. Je kunt ook een klein beetje honing toevoegen om de natuurlijke zoetheid van de wortelen te accentueren. Top met steranijs, chilivlokken, komijn of sinaasappelschil.

  • Rode biet pekelen

    Kook of rooster de rode bieten en snijd ze in gelijke blokjes of plakjes. Pekel ze met venkelzaad voor een aardse toets of gebruik zwarte peper voor extra pit. Met een scheutje balsamicoazijn geef je de gepekelde rode biet een nog rijkere smaak.
  • Bloemkool pekelen

    Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Je kunt ze eerst kort blancheren en afkoelen in ijswater voor een extra knapperig resultaat. Super met verse kruiden zoals tijm of rozemarijn, maar ook heel fris als je citroenschil aan je pekel toevoegt.

Creatief koken met restjes? Ontdek onze less waste-recepten!