#HalloGoebezigers
Van de zee tot op je bord, al onze verse vis en kreeft is CO2-neutraal.
25/11/2021
Initiatief #100 - Een vermindering in CO2-uitstoot van maar liefst 702,7 ton CO2 per jaar.
Ons volledige assortiment van verse vis is nu CO2-neutraal. Maar hoe hebben we die neutraliteit juist bereikt?
Eerst hebben we met CO2 Logic de CO2 voetafdruk berekend van onze hele categorie verse vis en kreeft. Vervolgens, verminderen we onze uitstoot daar waar we kunnen en compenseren we wat we niet kunnen verminderen door projecten te steunen die het milieu beschermen.
Hoe verminderen we onze CO2-uitstoot?
- Ten eerste, geven we zoveel mogelijk de voorkeur aan onze lokale Belgische vissers. Onze tong, schol en rog komen uit de Noordzee, waar ze worden bevist door Belgische boten die vissen met respect voor de zee, de zeebodem en de vis. Zo steunen we de Belgische visvangst en verminderen we de CO2-uitstoot door de daling van het transport. We hebben ook een samenwerkingsovereenkomst getekend met Rederscentrale, een Belgische organisatie die opkomt voor de belangen van vissers.
- Ten tweede, gebruiken we duurzamere vistechnieken. Onze kabeljauw en schelvis worden voor 100% met de lijn gevist in Ijsland. Deze duurzame vismethode heeft als voordeel dat er minder CO2 verbruikt wordt dan met de trawlmethode, waardoor een reductie van 7% in CO2-uitstoot per jaar mogelijk is.
- Tenslotte, analyseren we ook de voeding van onze vissen. Een voorbeeld hiervan is onze biologische zalm. Die komt van Mowi, een leverancier die duurzaam te werk gaat. Een groot deel van het voedsel van de zalm komt nu van visafval. Er hoeft dus niet extra gevist worden om de zalm te voeren waardoor ze voor 27% minder vervuilend zijn. Onze niet-biologische zalm wordt gevoerd met soja die niet uit Zuid-Amerika komt, wat de CO2 impact van het transport beperkt.
De veelbelovende resultaten :
-
Een CO2-vermindering van 206,7 ton per jaar, dankzij onze lokale visvangst: 42 ton CO2 minder per jaar door onze tongen, 157 ton door onze schol en 7,7 ton minder door onze roggen.
-
Een CO2-vermindering van 466 ton per jaar dankzij onze hengeltechniek.
-
Een CO2-vermindering van 30 ton per jaar dankzij de nieuwe manier van voeren van een groot deel van onze biologische zalm.
Het volledige resultaat: een totale CO2-uitstootvermindering van 702,7 ton per jaar.
Wist je dat?
Je kan in de keuken een klein gebaar maken voor de planeet door deze CO2-vriendelijke vissen te selecteren die het minste broeikasgassen produceren.
Onze vissen uit de Noordzee (tong, schol, rog) behoren tot de vissen met de laagste uitstoot met gemiddeld 2,95kg CO2/kg. Maar de grote kampioen is de makreel met de laagste uitstoot: 1,7kg CO2/kg. Waarom scoort die het laagste? Omdat de vismethode voor makreel maar weinig energie verbruikt en de vis uit Frankrijk komt.
Ter vergelijking: rundvlees zit op 60kg CO2/kg en kaas op 21kg CO2/kg.
Maar daar stopt het niet, want wat we zelf niet kunnen verminderen, compenseren we.
Hoe compenseren we?
We compenseren de CO2-uitstoot met koolstofkredieten dankzij ons Cookstove Nigeria project. In Nigeria kookt men nog veel op een traditionele wijze, boven een houtvuur. De rook van dergelijke vuren is erg schadelijk voor de luchtwegen en veroorzaakt jaarlijks vele doden. Wat de ecologische gevolgen betreft: die zijn catastrofaal. De nood aan hout is enorm en resulteert in het kappen van vele bomen in de kostbare primaire tropische wouden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze oude kooktechnieken talloze vrouwen en kinderen dwingen vele uren te besteden aan het verzamelen van brandhout.
Met CO2 Logic ondersteunen we dit project dat als doel heeft om cookstoves te ontwikkelen en te verdelen. Een cookstove is een keramisch kooktoestel dat de warmte beter opneemt en vasthoudt. De kooktoestellen zijn veiliger en gezonder voor gezinnen. Ze helpen ook om de ecologische activiteit te stimuleren en natuurlijk ook om miljoenen bomen te redden. Een echte revolutie is het, daar in Nigeria.
Het resultaat?
- 207.632 cookstoves die gebruikt worden
- 777.171 ton CO2 vermeden per jaar
- 727.406 ton hout bespaard per jaar
De positieve effecten van dit soort initiatieven zullen we eerder op de lange termijn voelen. Maar stap voor stap kan de opstapeling van dergelijke initiatieven een écht verschil maken voor de planeet.